Теми статей
Обрати теми

Що буде у лютому

Нові акцизні накладні. Мінфін наказом від 29.11.2020 р. № 729 оновив форми акцизних накладних (АН). Ці зміни стосуються як форми «П» (для платників пального акцизу), так і форми «С», а також розрахунків коригування до АН.

Не забув Мінфін оновити і форми Заявок на поповнення (коригування) залишків пального та спирту, а також виклав у новій редакції Порядок заповнення цих документів тощо.

Нові форми АН і РК почали діяти з 27.01.2021 р. І вже доступні у електронному кабінеті.

Детально про ці нововведення читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 16.

Безпека харчових продуктів. З 4 лютого з подачі МОЗ (наказ від 22.05.2020 р. № 1238) почнуть діяти оновлені державні санітарні правила і норми щодо максимально допустимих рівнів окремих забруднювачів у харчових продуктах (ДСанПіН). Ці правила встановлюють нові вимоги до вмісту нітратів, свинцю, ртуті, мікотоксинів, металів тощо у продуктах харчування. Затвердженням цих правил МОЗ адаптував вимоги до продуктів харчування до вимог ЄС (Регламенту ЄС № 1881/2006).

Зокрема врегульовано норми до кількості нітратів в окремих видах листкових салатів (руколи тощо); кількості мікотоксинів в горіхах тощо.

Нові вимоги мають дотримувати всі оператори ринку харчових продуктів, які здійснюють первинне виробництво, виробництво, реалізацію та/або обіг харчових продуктів.

Перевантаження транзитних продуктів. З 28 лютого почне діяти новий порядок перевантаження вантажу з продуктами у випадку виходу з ладу транспортного засобу або неможливості його використання з інших поважних причин на інший транспортний засіб при здійсненні транзитного перевезення продуктів харчування через митну територію України (наказ Мінекономрозвитку від 13.10.2020 р. № 2043).

Звітування на рік уперед. Платники податку на майно (плати за землю, податку на нерухоме майно і транспортного податку), а також агротоваровиробники, які у 2021 році бажають бути платниками сільгоспЄП, повинні подати звітність на рік уперед не пізніше 20 лютого 2021 року. Оскільки граничний день подання цієї річної звітності припадає на вихідний (20 лютого — субота), то останнім днем подання звітності з цих податків є 22.02.2021 р.

Крім того, з початку лютого власники нових (не старше 5 років) люксових автівок зможуть відшукати на сайті Мінекономрозвитку інформацію про те, чи потрапляє їх авто під оподаткування транспортним податком. Річ у тім, що перелік транспортних засобів, які є об’єктом оподаткування цим податком на 2021 рік, має з’явитися на цьому сайті до 1 лютого.

Детально про правила стягнення майнових податків читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 8.

Карантин. На сьогодні відомо, що карантин триватиме до кінця лютого. Водночас існує інформація, що його продовжать до кінця березня.

А поки що нагадаємо, що і в лютому продовжиться дія введених раніше карантинних норм, а саме звільнення від нарахування штрафів і пені, мораторію на проведення різних видів перевірок (хоча уже давно є ініціатива, щоб цей мораторій скасувати), а також строки давності за ст. 102 ПКУ, строки адміноскарження (окрім оскарження декларування відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ) та судового оскарження тощо.

Детально про наслідки продовження карантину читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 60, с. 25.

Інвалідний норматив. До кінця лютого роботодавці мають підрахувати, чи виконали вони у минулому році норматив працевлаштування осіб з інвалідністю, і не пізніше 1 березня подати Звіт про зайнятість і працевлаштування таких осіб. Про те, на що слід звернути увагу при його складанні, читайте в статті«Особи з інвалідністю: звітуємо про працевлаштування» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі