Теми статей
Обрати теми

Новації 2021 року зі сплати ЄСВ за себе для самозайнятих осіб

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Серед новацій, які щедро дарують нам кожного року «під ялинку» законотворці, цього разу є низка змін стосовно сплати ЄСВ самозайнятими особами. Цікаво, що ці зміни мають мету усунути дискримінацію за сплатою ЄСВ для окремих категорій платників єдиного внеску та зменшують ЄСВ-навантаження. Ознайомимося з ними детальніше.

У цій статті ми поговоримо про зміни-2021 у сплаті ЄСВ за себе самозайнятими особами, а саме підприємцями на спрощеній та загальній системі оподаткування, особами, що провадять незалежну професійну діяльність (далі — незалежні професіонали) та членами фермерських господарств (далі — фермери).

Усі ці зміни вже працюють з 1 січня 2021 року. Тож читаємо уважно!

Звільнення для осіб з інвалідністю та пенсіонерів

Коло звільненців зі сплати ЄСВ за себе, які мають інвалідність чи є пенсіонерами, розширене.

По-перше, до нього увійшли незалежні професіонали.

По-друге, відтепер ЄСВ за себе можуть не сплачувати самозайняті особи, які є пенсіонерами за вислугою років.

Тобто з 01.01.2021 р. звільнені від сплати ЄСВ за себе фізичні особи — підприємці, незалежні професіонали та фермери, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону від 09.07.2003 р. № 1058-IV та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно на добровільних засадах.

ФОП + незалежний професіонал

Незалежні професіонали звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони зареєстровані ФОП та здійснюють одночасно один вид діяльності як незалежний професіонал та як ФОП (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464).

Зауважимо, що раніше «відбитися» від подвійної сплати ЄСВ за себе такі особи могли тільки через суд (див. рішення Верховного Суду від 02.09.2019 р. у справі № 520/3939/19*, «Податки & бухоблік», 2019, № 76).

* reyestr.court.gov.ua/Review/84077152

Наразі це додаткове навантаження усунено. Особа, що одночасно здійснює один вид діяльності як незалежний професіонал та як ФОП, з 01.01.2021 р. сплачуватиме ЄСВ за себе лише один раз як ФОП.

ФОП / незалежний професіонал + найманий працівник

ФОП незалежно від системи оподаткування (тобто і загальносистемники, і єдиноподатники) та незалежних професіоналів звільнили від сплати ЄСВ за себе, якщо щодо них одночасно виконуються дві такі вимоги:

1) вони працевлаштовані в іншого роботодавця за основним місцем роботи (тобто є найманими працівниками) та;

2) роботодавець за відповідний місяць звітного періоду сплатив ЄСВ за них у розмірі не менше мінімального страхового внеску (з 01.01.2021 р. — 1320 грн, з 01.12.2021 р. — 1430 грн).

Звісно, тут цілком логічно постають два запитання.

Перше — яке місце роботи є основним? Поняття «основне місце роботи» визначає п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464. Так,

основним є місце роботи, де працівник працює на підставі трудового договору, де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, до якої внесено запис про роботу

Друге — чи потрібно сплачувати ЄСВ за себе якщо роботодавець за якийсь місяць сплатив його у сумі, меншій за мінімальну? Судячи з проєкту нової редакції Інструкції № 449** у цьому випадку ФОП (незалежний професіонал) зможе прийняти рішення самостійно платити ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску та не більше його максимальної величини (з 01.01.2021 р. — 90000 грн). Наприклад, бажання добровільно сплатити ЄСВ може виникнути у місяцях прийняття на роботу не з першого робочого або звільнення з роботи не останнім робочим днем місяця, коли роботодавець на законних підставах не буде робити доплату до мінімального внеску.

** mof.gov.ua/uk/legal_acts_drafts_2020-410

Зауважимо, що такі зміни можуть пробудити бажання у ФОП-загальносистемників оптимізувати суму витрат на ЄСВ. Адже базою нарахування ЄСВ для них є різниця між доходами та витратами, що буває чималенькою сумою. Працевлаштування з 01.01.2021 р. вирішить цю проблему. Але як довго таке звільнення буде діяти, покаже час.

Немає доходу — немає ЄСВ

Починаючи зі звітного 2021 року ФОП-загальносистемники, незалежні професіонали та фермери, які у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду не отримали дохід (прибуток), мають право не платити ЄСВ за себе за такий період (місяць) (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Приємно, що ці зміни врахували в проєкті змін до Інструкції № 449. Планується, що при визначенні доходу (прибутку), з якого сплачується ЄСВ, будуть враховуватися тільки календарні місяці, в яких отримано такий дохід (прибуток).

Якщо ж є бажання сплатити ЄСВ за період, в якому не було доходу, будь-ласка, це можливо, але у розмірі не менше мінімального страхового внеску та не вище максимального.

Увага! На фізичних осіб — підприємців, що працюють на спрощеній системі оподаткування, норма про звільнення за бездохідні місяці не поширюється!

«Привіт» із 2020 року

Пункт 910 розд. VIII Закону № 2464 звільняє від сплати ЄСВ за себе ФОП-єдиноподатників групи 1 без будь-яких умов та застережень за період з грудня 2020 року по травень 2021 року (включно).

Важливо: цим Законом чітко визначено, що місяці несплати ЄСВ включаються до пенсійного страхового стажу ФОП-єдиноподатника групи 1.

Проте, за бажання, такий підприємець може добровільно сплатити ЄСВ. Заперечень не буде.

Також з 01.01.2021 р. до 01.03.2021 р. відновлена кампанія зі списання ЄСВ-боргів «сплячим» підприємцям-загальносистемникам і незалежним професіоналам.

За списанням можуть звертатися як ті особи, які перебувають у статусі ФОП, так і ті, що вже знялися з реєстрації.

Списанню підлягають не сплачені станом на 01.12.2020 р. суми ЄСВ-недоїмки, нараховані за період з 01.01.2017 р. до 01.12.2020 р. (!), а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми включно по дату подання заяви на списання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі