Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи ФОП за 2020 рік

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Як відзвітувати за результатами року спрощенцю, ви знаєте зі статті на початку цього номера журналу. Тут розповімо про те, як заповнити декларацію про доходи і що при цьому потрібно врахувати всім підприємцям, які перебували на загальній системі у 2020 році. Отже, приступимо.

Хто і коли подає декларацію

Обов’язок подати декларацію за підсумками звітного календарного року (2020) лягає «на плечі» всіх підприємців, які перебували у звітному році (весь рік чи його частину) на загальній системі оподаткування (далі — ЗС) (п. 177.5 ПКУ). Зробити це потрібно у строки, встановлені для річного податкового періоду (п. 177.5 ПКУ). За 2020 рік — не пізніше 09.02.2021 р. Але є особливі випадки подання декларації, пов’язані зі зміною системи оподаткування або реєстрацією/«розреєстрацією» суб’єкта господарювання протягом звітного року. Про них ви дізнаєтеся з табл. 1.

Таблиця 1. Особливі випадки подання декларації

Ситуації протягом року

Пояснення

Звітний період

Строк подання

Класичний перехід із ЗС на ЄП (шляхом подання заяви «не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу» (п.п. 298.1.4 ПКУ))

Відразу за фактом переходу із ЗС на ЄП подавати деку за квартал не потрібно (104.09 БЗ). Звітуємо за результатами календарного року

Календарний рік

(п.п. 177.5.2 ПКУ, 104.09 БЗ)

Протягом 40 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного року (пп. 177.5.1 і 49.18.5 ПКУ).

За 2020 рік не пізніше 09.02.2021 р.

Новозареєстрований ФОП у місяці своєї держреєстрації перейшов на ЄП групи 1 або 2*

У період з дати держреєстрації до дати переходу на ЄП такий ФОП перебуває на ЗС

* Під час переходу «новоствореного» ФОП на ЄП групи 3 і 4 (за умови подання заяви на ЄП протягом 10 календарних днів з дати держреєстрації) вони вважаються єдиноподатниками з 1-го числа місяця, в якому відбулася держреєстрація (п. 294.4 ПКУ).

ФОП увесь календарний рік перебував на спрощенці

Подають декларацію тільки в тому випадку, якщо необхідно задекларувати громадянські доходи або оформити податкову знижку

Календарний рік

У строки, передбачені для подання декларації громадянами, а не ФОПами*

* Громадянську декларацію подають також особи, які провадять незалежну профдіяльність (у тому числі, коли вони одночасно є ФОП-спрощенцями (105 БЗ)), іноземці й особи без громадянства, що стали на облік у контролюючих органах як самозайняті осіб і є резидентами (п. 178.4 ПКУ).

Декларацію ФОП подає до податкового органу, в якому перебуває на обліку як платник податків. Зробити це можна (пп. 49.3 і 49.5 ПКУ): особисто (за допомогою уповноваженої особи); поштою з повідомленням про вручення й описом вкладення (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації); засобами електронного зв’язку в електронній формі з використанням ЕЦП (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає строк її подання).

Граничний строк сплати задекларованих зобов’язань з ПДФО і ВЗ за підсумками 2020 року — 19.02.2021 р. Зауважимо: авансові суми податкових зобов’язань ФОП розраховує самостійно і сплачує у строки, встановлені п.п. 177.5.1 ПКУ. Такі суми до подання декларації обліковуються як переплата. Тому за річною декларацією підприємець сплатить не всю суму податку, а за мінусом авансу, сплаченого протягом 2020 року (див. 104.06 БЗ). ФОП сплачують загальну суму зобов’язань з ПДФО і ВЗ, як з підприємницьких, так і з «громадянських» доходів. Якщо утворилася переплата, її можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО і ВЗ (без подання заяви) або повернути на поточний рахунок (на підставі заяви).

Загальна інформація

За 2020 рік декларацію подаємо за формою, затвердженою наказом № 859*. Ідентифікатор електронної форми декларації F0100111 (див. 104.09 БЗ). Грошові показники проставляємо в гривнях з копійками.

* Тобто за формою до внесення змін наказом Мінфіну від 17.12.2020 р. № 783 (без додаткаЄСВ 1). Оскільки оновлена форма декларації діє з 01.01.2022 р.

З декларацією заповнюються три додатки. Для підприємницьких доходів призначений додаток Ф2. У додатку Ф1 показуємо операції з інвестактивами, а додаток Ф3 призначений для розрахунку податкової знижки.

Усі додатки до декларації заповнюють і подають тільки за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься в них. Вони вважаються складовою декларації і без неї не дійсні (п. 2 розд. ІІ наказу № 859).

Заповнюємо додаток Ф2

Для заповнення розділу I додатка Ф2 буде потрібна Книга обліку доходів і витрат ФОП (далі — Книга ОДВ). Нагадаємо: з 01.01.2021 р. для ФОП на ЗС (так само, як і для спрощенців — неплатників ПДВ) скасовується реєстрація в податківців Книги ОДВ. Але обов’язок вести облік доходів і витрат для них не зникне. Причому ФОП-загальносистемники за бажання зможуть вести облік доходів і витрат в електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет (п. 177.10 ПКУ). А типову форму, за якою доведеться вести такий облік, і порядок його ведення визначить Мінфін.

Додаток Ф2 до декларації містить окремий розділ (II), у якому відображається інформація про амортизаційні відрахування. Амортвідрахування відображаються окремо для кожної з груп 1 — 4 основних засобів. Порядок заповнення додатка Ф2 див. у табл. 2.

Таблиця 2. Заповнення додатка Ф2 до декларації

Найменування розділу

Що зазначаємо

Розділ I. «Доходи від провадження господарської діяльності»

У гр. 2 зазначаємо назви видів економічної діяльності, від провадження яких було отримано дохід.

Далі в розрізі видів діяльності проставляємо:

— у гр. 3 — коди видів економічної діяльності (КВЕД-2010);

— у гр. 4 — суму отриманого доходу від здійснення такого виду економічної діяльності*. Значення ряд. «Усього» за гр. 4 розд. І додатка Ф2 беремо з річного підсумку за гр. 4 Книги ОДВ;

— у гр. 5 — документально підтверджену вартість придбаних ТМЦ, які реалізовані або використані у виробництві продукції. Показник підсумкового рядка повинен відповідати річному підсумку за гр. 6 Книги ОДВ;

— у гр. 6 — витрати на оплату праці і суму нарахованого ЄСВ на заробітну плату. Значення рядка «Усього» гр. 6 беремо з річного підсумку за гр. 7 Книги ОДВ;

— у гр. 7 — інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг**. Нагадаємо: з 23 травня 2020 року*** ФОП може віднести до своїх витрат витрати на сплату податку на майно, крім податку на нерухомість за житлові будинки (п.п. 177.4.3 ПКУ);

— у гр. 8 — суму амортизаційних відрахувань.

До речі, у Книзі ОДВ суми амортизаційних відрахувань ФОП протягом року показує у складі інших витрат. Виходить, річний підсумок за гр. 8 Книги ОДВ буде дорівнювати сумі гр. 7 і 8 за ряд. «Усього» розд. І додатка Ф2;

— у гр. 9 — суму чистого оподатковуваного доходу, розрахованого за формулою, наведеною в назві рядка. Позитивне значення ряд. «Усього» за гр. 9 розд. І додатка Ф2 повинне дорівнювати підсумковим даним за гр. 9 Книги ОДВ. Якщо в результаті розрахунку вийшло від’ємне значення (збиток), у гр. 9 ставлять прочерк.

Підсумок з гр. 9 переносимо до гр. 3 ряд. 10.8 декларації.

Що стосується збитків, зауважимо, що вони згорають. Механізму перенесення підприємницьких збитків ПКУ не містить. У декларації він також не реалізований. Відповідно:

— якщо підприємець у минулому році зазнав збитків, на поточний рік вони не переносяться;

збиток поточного року від підприємницької діяльності не зменшує зобов’язання з ПДФО і ВЗ з інших доходів.

Важливий момент. Якщо у ФОП декілька видів діяльності й один з них збитковий, то податківці пропонують такий алгоритм заповнення і розрахунку гр. 9, що збиток від одного виду діяльності всередині одного року не можна «згортати» з чистим доходом іншого (104.09 БЗ). Так, якщо за одним з видів економічної діяльності є збиток, у гр. 9 відповідного рядка проставляється прочерк. А значення рядка «Усього» гр. 9 розраховується як сума позитивних показників гр. 9 за всіма видами економічної діяльності****

* Якщо підприємець здійснює декілька видів діяльності, то всі доходи і витрати за ними він записує до однієї Книги ОДВ, зазвичай, не поділяючи їх (принаймні законодавство проводити такий поділ не вимагає). Тому при заповненні декларації без додаткового аналітичного обліку практично не можливо точно сказати, скільки саме доходу отримано за кожним видом діяльності. У такому разі, на наш погляд, доходи можна поділити за видами діяльності «на око». На підсумкову суму ПДФО і ВЗ це ніяк не вплине.

** Якщо витрати не можуть бути віднесені до конкретного виду діяльності (наприклад, оренда, витрати на утримання рухомого і нерухомого майна та ін.), то їх розподіляють пропорційно доходам від кожного виду діяльності.

*** Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX з 23.05.2020 р. було внесено ще низку змін в облік ФОП (детальніше див. «Податки & бухоблік» 2020, № 47, с. 19 і № 45, с. 27).

**** Вважаємо таке трактування незаконним. Ніде в ПКУ немає вимоги поділяти доходи підприємця за видами діяльності й оподатковувати їх окремо із забороною на «згортання» прибутку/збитків між ними. Адже об’єктом оподаткування в підприємця є різниця між загальним оподатковуваним доходом і документально підтвердженими витратами (п. 177.2 ПКУ). А отже, у ФОПа в межах року збитки від одного виду діяльності цілком можуть бути покриті за рахунок прибутку іншого виду діяльності.

Розділ II. «Інформація щодо нарахованої амортизації»

У гр. 3 відображаємо вартість об’єктів основних засобів (ОЗ) і нематеріальних активів (НМА) на початок звітного (2020) року, щодо яких ФОП нараховував амортизацію згідно з пп. 177.4.6 — 177.4.9 ПКУ.

Якщо об’єкт ОЗ (НМА) придбаний «усередині» (не на початку) звітного (2020) року, то в цьому випадку в гр. 3 ставимо прочерк.

Крім того, на сьогодні фіскали (див. лист ДФСУ від 18.01.2019 р. № 212/О/99-99-13-01-02-14/ІПК) не проти, щоб ФОП амортизували і старі ОЗ, тобто введені в експлуатацію до 01.01.2017 р. Врахуйте: до ОЗ, витрати на придбання яких підлягають амортизації, належать тільки ті активи, вартість яких більше 20 тис. грн. Ця межа стосується тільки тих ОЗ, які ФОП почали використовувати після 23.05.2020 р. Також із цієї дати ФОПу дозволено амортизувати витрати на придбання вантажівки, але за умови використання її в підприємницькій діяльності ФОП (п.п. 177.4.6 ПКУ)*. А ось амортизувати вартість легкового автомобіля, як і раніше, не можна.

У гр. 4 відображаємо вартість об’єктів ОЗ і НМА на кінець року, щодо яких ФОП нараховує амортизацію.

У гр. 5 наводимо суму амортвідрахувань, нарахованих підприємцем за поточний рік (у розрізі груп з п.п. 177.4.9 ПКУ). При цьому значення підсумкових рядків за гр. 5 розд. ІІ і за гр. 8 розд. І додатка Ф2 мають дорівнювати одне одному.

Зверніть увагу: якщо підприємець не скористався своїм правом нарахування амортизації, в графах цього розділу стоятимуть прочерки (у паперовій формі)

Розділ ІІІ. «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб / військового збору»

У ряд. 1.1 наводимо суму ПДФО, яку ФОП повинен сплатити до бюджету за результатами 2020 року. Формула для розрахунку — у найменуванні рядка.

Рядок 1.2 заповнюватимуть ті ФОП, які у 2020 році знялися з реєстрації, подали «ліквідаційну» декларацію, визначили в ній зобов’язання з ПДФО, а потім знову у 2020 році зареєструвалися ФОП. У цьому випадку, подаючи річну декларацію, раніше нараховані в «ліквідаційній» декларації зобов’язання з ПДФО вони відображають у цьому рядку.

До ряд. 1.3 вносимо загальну суму авансових платежів з ПДФО, розраховану ФОП на підставі фактичних даних, зазначених у Книзі ОДВ кожного календарного кварталу (крім четвертого), і сплачену до бюджету протягом 2020 року відповідно до п.п. 177.5.1 ПКУ.

Рядок 1.4 заповнюємо, якщо результат обчислення за формулою, наведеною в його назві, вийшов від’ємним. Наводимо (без знака «-») суму надміру сплаченого ПДФО, що підлягає зарахуванню в рахунок майбутніх платежів або поверненню ФОП відповідно до п.п. 177.5.3 ПКУ.

Рядок 1.5 заповнюємо, якщо результат обчислення за формулою, наведеною в його назві, вийшов додатним*. Зазначаємо суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету самостійно ФОП за результатами 2020 року. Значення ряд. 1.5 розд. ІІІ додатка Ф2 переносять до гр. 6 ряд. 10.8 розд. ІІ декларації.

У ряд. 2.1 наводимо суму ВЗ, що підлягає сплаті до бюджету самостійно ФОП за результатами звітного року.

Рядок 2.2 повинні заповнювати ФОП, які припинили протягом року підприємницьку діяльність і подали раніше «ліквідаційну» декларацію. Тут зазначаємо підприємницькі зобов’язання з ВЗ із «ліквідаційної» декларації.

У ряд. 2.3 відображаємо суму ВЗ, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами 2020 року. Формула для визначення зобов’язання з ВЗ — у назві рядка. Значення цього рядка переносять до гр. 7 ряд. 10.8 розд. II декларації

* При визначенні суми податкових зобов'язань авансові платежі, сплачені протягом 2020 року, не враховуються (до подання декларації вони вважаються переплатою). А ось суми ПДФО, нараховані та сплачені за поданою раніше «ліквідаційною» декларацією, будуть враховані і вдруге в зобов'язання вони не потраплять.

Заповнюємо основну частину

Таблиця 3. Заповнення розділів I — VII декларації про доходи

Найменування розділу

Що вказуємо

Розділ I. «Загальні відомості»

Кожен рядок заповнюємо відповідно до його назви. При цьому якщо протягом 2020 року або у 2021 році до подання декларації підприємець змінював прізвище (ім’я, по батькові), то в рядку 3 спочатку зазначаємо його нове прізвище (ім’я, по батькові), а в дужках — старі дані

Розділ II. «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу»

До цього розділу включаємо всі доходи, отримані у звітному році, які оподатковуються ПДФО і ВЗ. Заповнюємо його тільки після того, як заповнимо додаток Ф2. Тут зазначаємо: — чистий оподатковуваний дохід, отриманий на загальній системі (ряд. 10.8 розд. II податкової декларації). «Підприємницький» ряд. 10.8 заповнюємо шляхом перенесення даних з додатка Ф2 (про його заповнення ми вже говорили вище).

У гр. 3 зазначаємо додатне значення гр. 9 рядка «Усього» розд. I додатка Ф2; аванси тут не відображаємо (!); у гр. 6 — значення ряд. 1.5 розд. III додатка Ф2; у гр. 7 — значення ряд. 2.3 розд. III додатка Ф2; — громадянські доходи (ряд. 10.1 — 10.7). У гр. 3 розд. ІІ декларації наводимо «грязну» суму доходів, тобто без вирахування ПДФО і ВЗ. У гр. 6 і 7 відображаємо суми ПДФО і ВЗ, які підлягають сплаті фізособою самостійно за результатами декларування

Розділ ІІІ. «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу»

Тут відображаємо доходи, які не є об’єктом оподаткування ПДФО і ВЗ: громадянські доходи, перелічені в ст. 165 ПКУ (ряд. 11.3), а також доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна, які не підлягають оподаткуванню згідно з пп. 173.2 і 172.1 ПКУ (ряд. 11.2).

Якщо у звітному (податковому) році ФОП побував на спрощенці, то довідково до цього розділу також слід вписати його «єдиноподатковий» дохід, отриманий ним у цьому році (ряд. 11.1).

У ряд. 11.3 також відображаємо суму отриманої допомоги по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19). Адже такі суми не включаються до оподатковуваного доходу (103.02 БЗ).

Загальну суму неоподатковуваних доходів (ряд. 11.1 + ряд. 11.2 + ряд. 11.3) зазначають у ряд. 11

Розділ IV

У рядку 12 показуємо загальну суму річного доходу (рядок 10 + рядок 11)

Розділ V. «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб/ військового збору»

Наводимо суми ПДФО і ВЗ як з громадянських, так і з підприємницьких доходів ФОП. При цьому податкові зобов’язання, визначені з підприємницьких доходів, окремо розраховують у додатку Ф2.

До ряд. 13 переносимо дані з гр. 6 ряд. 10 розд. ІІ декларації.

У ряд. 14 проставляємо дані з ряд. 7 додатка Ф3 до декларації.

Рядок 15 заповнюємо, якщо ФОП у звітному році здійснював оподатковувану операцію з продажу (міни) нерухомості, сплатив за нею ПДФО, але нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу (міни) не відбулося, і тепер він хоче повернути таку суму ПДФО.

Рядок 16 заповнюємо, якщо ФОП отримував іноземні доходи і скористався механізмом уникнення подвійного оподаткування таких доходів шляхом заліку податку, сплаченого за кордоном, у рахунок податку, що підлягає сплаті в Україні (п.п. 170.11.4 ПКУ). Значення ряд. 16 не може перевищувати значення ряд. 13 декларації (див. вище).

У рядку 17 показуємо суму ПДФО з доходу, отриманого від фізособи-орендаря, що не є податковим агентом, за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, розташованих НЕ за податковою адресою орендодавця (ряд. 10.4.1). На цю суму зменшиться податкове зобов’язання з ПДФО (ряд. 18.1 декларації) (див. вище).

Рядок 18.1 заповнюємо, якщо в результаті обчислення за формулою, наведеною в його назві, вийшло додатне значення. Зазначаємо тут суму ПДФО, яку ми повинні сплатити до бюджету самостійно.

Рядок 18.2 заповнюємо, якщо в результаті обчислення за формулою, наведеною в його назві, вийшло від’ємне значення. Відображаємо суму ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету за результатами 2020 року (без знака «-».

До ряд. 19.1 переносимо дані з гр. 7 ряд. 10 розд. ІІ декларації

Розділ VI. «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах»

У цьому розділі ви можете виправити помилки, які допустили при заповненні податкових декларацій за минулі податкові періоди і виявили після закінчення граничного строку їх подання.

Нагадаємо, що для самовиправлення є два способи.

1 спосіб. Заповнити уточнюючу податкову декларацію. Майте на увазі: крім самого розділу VI декларації, вам доведеться заповнити й усі інші її розділи, обов’язкові для заповнення. Якщо ПДФО та/або ВЗ були занижені, перерахуйте до бюджету суму недоплати за ними і штраф у розмірі 3 % від суми недоплати, а вже потім подавайте уточненку.

2 спосіб. Виправити помилки через розділ VI поточної декларації про доходи. У разі заниження ПДФО та/або ВЗ, окрім суми недоплати, потрібно буде сплатити штраф уже в розмірі 5 % від суми такої недоплати

Розділ VII. «Реквізити банківського рахунку…»

Рядок 25 заповнюємо, якщо претендуємо на повернення переплати з ПДФО, що утворилася (якщо заповнений ряд. 18.2 розділу V податкової декларації). Надміру утриманий (сплачений) ПДФО (ВЗ) повинні повернути протягом 60 календарних днів після отримання від вас декларації про доходи (п. 179.8 ПКУ)

Розділ VIII

Довідково наводимо відомості про рухоме та нерухоме майно, що перебуває у власності фізособи станом на кінець 2020 року, як на території України, так і за її межами

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі