Теми статей
Обрати теми

Клієнт без маски, а штраф — із закладу

Амброзяк Наталя, юрист
Закон України від 17.12.2020 р. № 1113-IX

Висновок документа

З 14 січня за допуск під час карантину відвідувача в громадську будівлю (наприклад, магазин) або громадський транспорт без маски, а також за обслуговування без маски відвідувачів на юрособу/ФОП накладається штраф від 1700 до 5100 грн

Покарати усіх безмасочників складно. Напевно, саме так подумали законодавці і вирішили, що треба штрафувати ще і госпсуб’єктів, які допускають їх у свої магазини, кафе, громадський транспорт тощо. Тому внесли зміни до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII, додавши декілька нових санкцій. Звернемо увагу на важливі нюанси.

Хто штрафує? Штрафи накладають представники Держпродспоживслужби (у тому числі й санлікарі).

Кого штрафують? Штрафувати будуть саме ФОП і юросіб, а не їх працівників. Тож водіям маршруток, продавцям, офіціантам та іншим щодо цього штрафу можна не хвилюватися.

За що? Штрафувати будуть за те, що:

— особу допустили у приміщення або транспорт без маски та/або без попередження про те, що маску треба одягати. Попередження може доноситися тому, хто входить, у будь-якій доступній формі (наприклад, оголошення на видному місці);

— немає жодної реакції на перебування відвідувача без маски, яка прикриває рот і ніс. Реагування означає: усне зауваження, припинення обслуговування*, виклик поліції і повідомлення про те, що особа вчиняє адмінправопорушення. Нагадаємо: за перебування без маски у громадських будівлях і транспорті вже фізичним особам загрожує адмінштраф у сумі від 170 до 255 грн (ч. 2 ст. 443 КУпАП). Деталі — в «Податки & бухоблік», 2020, № 96, с. 25;

* Що може вступати у протиріччя з правом споживача на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час (з урахуванням режиму роботи госпсуб’єкта).

— працівники юросіб/ФОП або особисто ФОП обслуговують споживачів без масок, що прикривають рот і ніс.

Коли ми говоримо про штраф за працівників або ФОП без маски, то йдеться про обслуговування саме споживачів! А споживач — це фізична особа, що купує, замовляє або має намір замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника (п. 22 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII). Тобто формально цей штраф не стосується ситуацій, коли до вас в офіс заходять відвідувачі, а не потенційні покупці послуги/товару.

Штрафують за допуск без маски в тих громадських будівлях і спорудах, де обслуговується населення.

Так, законодавчого визначення поняття «населення» немає. Але, як правило, під цим терміном маються на увазі фізичні особи. Тому якщо у вас, наприклад, оптовий склад або офіс, куди приходять клієнти-госпсуб’єкти (ФОП, представники юросіб), то можна спробувати відбитися від штрафу. Але доведеться це робити, швидше за все, вже в процесі судового оскарження рішення про його застосування.

Чи можна оскаржити? Застосування цієї санкції (як і будь-якої іншої) можна оскаржити. Звертатися слід:

— до суду;

— безпосередньо у Держпродспоживслужбу (тобто у центральний орган, у Київ);

— до Головного державного санітарного лікаря України (якщо рішення про штраф підписане ним або його заступником).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі