Теми статей
Обрати теми

Звітуємо за землю щомісячно

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Важко припустити, щоб комусь спало на думку задекларувати, скажімо, ПДВ одразу на весь рік, сподіваючись на незмінність щомісячних податкових зобов’язань. Та й ПКУ цього за жодних умов не дозволяє. А от щодо плати за землю така фішка в ПКУ є: можна відзвітувати на початку року й забути. Однак цей варіант підходить не для всіх. Ми маємо на увазі навіть не тих, хто гендлює земельними ділянками. А, наприклад, єдинників, які, маючи одну земельну ділянку із розташованою на ній нерухомістю, що здається в оренду, муситимуть частенько уточнювати річну декларацію із земподатку. Так само непереливки може бути й пільговикам-орендодавцям нерухомості. Для таких платників краще звітувати щомісяця. Кому ще є сенс прислухатися до наших порад, а кому вони, може, й зайві? Читайте — і про все дізнаєтеся.

Оскільки це мало не перша стаття на тему щомісячного декларування плати за землю, домовимося тут не поринати у хащі, а розглянемо найпростіший випадок, коли у власності/користуванні платника знаходиться одна земельна ділянка.

Упевнені, що й на цьому, звичному для багатьох, прикладі, можна показати як очевидні переваги, так і певні недоліки щомісячних декларацій.

Раз на рік чи щомісяця: вибір за платником

Ви спитаєте, чому саме зараз ми завели розмову про щомісячне звітування із плати за землю? Адже раніше основну увагу ми традиційно приділяли річникам.

Відповідаємо: бо цей рік — перший для єдиноподатників, що здають власну нерухомість в оренду, коли вони в силу закону (а не з примхи фіскалів) подаватимуть з початку року декларацію за землю під такою нерухомістю.

Щоправда, багато з них уже звітували у минулому році, але тільки у другому півріччі, оскільки нова редакція п.п. 4 п. 297.1 ПКУ запрацювала з 01.07.2020 р. і відтоді вони стали платниками земподатку («Податки & бухоблік», 2020, № 47, с. 2).

Якщо тоді вони пішли шляхом щомісячного декларування, то це могло виявитися набагато практичніше, ніж одразу декларувати податок на пів року.

Нагадаємо, що платники плати за землю на власний розсуд можуть обрати один із способів подання звітності:

1) або подати одну річну декларацію не пізніше 20 лютого поточного року. Це звільняє їх від обов’язку подавати декларації щомісяця (п. 286.2 ПКУ);

2) або замість однієї річної щомісяця подавати звітну податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ПКУ). Це звільняє їх від обов’язку подавати річну декларацію.

На перший погляд здається,

ну навіщо ото морочитися із щомісячним декларуванням, якщо цілком можна обмежитися річним

І для багатьох платників (яких саме — див. у наступному розділі) такий підхід цілком виправданий.

Та у низці випадків (про них теж скажемо окремо) вигідніше звітувати щомісяця. І тут контраргумент на кшталт «раз на рік — менше роботи» не головний. Бо, як кажуть, ледачий двічі робить...

Ось наші аргументи на підтримку щомісячного декларування.

По-перше, цей спосіб значно зрозуміліший, через що переважна більшість податків тяжіє саме до нього. Ви звітуєте за місяць, що минув, а не наперед за весь рік.

Податкові зобов’язання майбутніх звітних періодів (місяців) знайдуть своє відображення у наступних щомісячних деклараціях. І якщо сума податку постійно змінюється, то її краще щомісяця декларувати, аніж час від часу уточнювати річну.

По-друге, щомісячну декларацію не тільки простіше заповнити — її також легше уточнити. Бо

щомісячна декларація потребує уточнення лише тоді, коли ви дійсно припустилися помилки (арифметичної чи методологічної) у звітному місяці

Натомість річну доведеться уточнювати й тоді, коли в ній ви задекларували наперед податкові зобов’язання майбутніх звітних періодів (місяців), які посеред року з певних причин змінилися. А уточнювати річну земельну звітність — завдання не для слабкодухих. Хоча теоретично й здійсненне.

По-третє, щомісячна декларація дозволяє без жодних уточнень урахувати інформацію про нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі. Для цього досить лише включити податкові зобов’язання щодо них до звітної декларації за той місяць, коли відбулися зміни. Ця перевага щомісячного декларування спрацьовує й тоді, коли посеред року продали землю або розірвали договір оренди землі. Вона може стати вирішальною й для тих єдинників, які часто змінюють орендарів нерухомості, або для тих, у кого діяльність із здавання нерухомості в оренду має сезонний характер.

Коли можна обмежитися річною декларацією

1. Ви — не єдиноподатник/не пільговик і маєте більш-менш тверду впевненість щодо незмінності протягом року складу земельних ділянок, що знаходяться у вашій власності та/або користуванні.

Зверніть увагу: при отриманні права власності (користування) на іншу земельну ділянку у тому ж населеному пункті, зміні протягом року функціонального використання землі, розміру орендної плати за землю, настання інших факторів, що впливають на розмір податкового зобов’язання з плати за землю, нарахованого у річній декларації, чи виявленні в ній помилок вам доведеться подати уточнюючу декларацію (БЗ 111.05).

2. Ви — пільговик і при цьому не здаєте/не плануєте здавати в оренду земельні ділянки та/або будівлі (їх частини), розташовані на земельних ділянках.

Нагадаємо, що наявність пільги із земельного податку (нехай навіть 100 %) не звільняє від подання земельної звітності. На це спеціально вказують податківці (БЗ 111.05). Таке ж правило вони поширюють і на земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню згідно зі ст. 283 ПКУ. Та

якщо ви не здійснюватимете орендних операцій, то можна обмежитися річною декларацією

Якщо ж ви, маючи пільги із земельного податку, надаватимете в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) маєте сплачувати на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території (п. 284.3 ПКУ). У такому разі, якщо ви не з п. 3 (див. далі), то вам доцільніше звітувати щомісячно.

3. Ви — єдиноподатник/пільговик з кількома постійними орендарями.

Звісно, будь-яка постійність відносна і зміни колись таки будуть. Та якщо з року в рік у вас усе стабільно, то можна задекларувати земельний податок раз на рік — і цього буде цілком досить.

4. Ви — орендар державних або комунальних земель і не очікуєте якихось змін вашого статусу (скажімо, розірвання договору або укладення нового).

На орендну плату за землю не поширюються жодні пільги чи звільнення, у тому числі й для єдинників. Її треба платити завжди, хоч здаєте ви нерухомість в оренду, хоч ні. Тож за певної стабільності уточнювати її протягом року, може, й не знадобиться. Отже, річна декларація для цього випадку може бути цілком прийнятною.

Коли віддати перевагу місячному декларуванню

1. Якщо ваша діяльність полягає у придбанні/продажу земельних ділянок.

Гадаємо, з цим і без пояснень усе зрозуміло. Та все ж кілька зауважень не завадить.

Якщо придбали землю. Якщо у поточному році за місцезнаходженням новопридбаної землі ви не звітували, то краще подати саме щомісячну декларацію і нарахувати в ній податок за таку землю. Особливо якщо плануєте до кінця року цю ділянку продати. У такому разі не доведеться уточнюватись.

А якщо ви набули права власності (користування) на ще одну земельну ділянку в межах того ж самого населеного пункту? Тоді, як роз’яснюють податківці (БЗ 111.05), у щомісячній декларації з типом «Звітна» графу «починаючи з» не заповнюєте.

А от якщо у межах звітної декларації уточнюватимете показники минулого звітного періоду (місяця) поточного року (заповнюються ряд. 4 — 8 розд. III), тоді у щомісячній декларації з типом «Звітна» доведеться заповнити графу «з урахуванням уточнень з».

Якщо продали землю у січні. Чи треба у такому разі подавати декларацію з плати за землю?

З огляду на консультацію у БЗ 111.05, відповідь на це запитання буде негативною. Платником земельного податку з 1 січня поточного року є новий власник земельної ділянки, тож йому й доведеться звітувати щодо неї.

Та маємо для нього й втішний висновок від податківців (БЗ 111.06 // «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 27):

юрособа, до якої перейшло право власності на землю протягом року, сплачує земельний податок за фактичний період перебування у неї землі у власності в поточному році

2. Якщо ви — єдиноподатник або пільговик, який здає нерухомість в оренду значній кількості орендарів.

Нюанси для єдинників. Зверніть увагу, що єдинники, узагалі-то, звільнені від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку за дотримання умов з п.п. 4 п. 297.1 ПКУ. Тож подавати земельну декларацію вони не зобов’язані — ані річну, ані місячну.

Разом з тим єдинник стане платником земельного податку:

— з того місяця, у якому вперше буде здійснено операцію з надання нерухомості в оренду (найм, позичку), якщо станом на 1 січня поточного року не здає нерухомість в оренду, але потім здаватиме;

— з того місяця, коли він почав використовувати земельну ділянку у негосподарській діяльності;

— з першого місяця того кварталу, коли він стане платником інших податків — якщо протягом року добровільно чи примусово втратить право сплачувати єдиний податок.

Отже, подавати щомісячну земельну декларацію, якщо трапиться якась із цих подій, ви муситимете, але вже не за січень, а за відповідний місяць.

Якщо ж посеред року ви припините орендні операції, то з наступного місяця й до кінця року звітніть із земподатку можна не подавати

У цьому ще одна очевидна перевага щомісячного декларування. Інакше вам довелося б уточнювати річну декларацію, що, повторимо, доволі марудно.

3. Якщо ви — орендар державних або комунальних земель і найближчим часом очікуєте, скажімо, переукладення договору оренди. У такому разі теж є сенс подавати щомісячну декларацію, щоб не уточнювати потім річну. А вже наступного року, якщо все буде більш-менш стабільно, можете знову повернутися до річного декларування.

На цьому перше знайомство із щомісячною земельною декларацією закінчуємо. Ну а правила її заповнення шукайте у статьї «Земельний податок — 2021: нарахування» цьоого номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі