Теми статей
Обрати теми

Орендуємо майно у фізособи в іншому місті

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
У головного підприємства може виникнути необхідність орендувати майно не за місцем свого знаходження. До якого бюджету слід перераховувати ПДФО та ВЗ з орендної плати, якщо майно орендується у фізичної особи — непідприємця? Чи треба формувати окремий Податковий розрахунок та 4ДФ із сумами орендної плати? Відповідаємо на ці запитання у нашій статті.

ПДФО. Обов’язки нарахування, утримання та сплати ПДФО до бюджету покладено на податкового агента, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку (п.п. 168.1.1 ПКУ). Безумовно, якщо головне підприємство виплачує дохід фізичній особі за оренду майна, воно виконує усі функції податкового агента.

А от відповідь на питання: до якого бюджету слід перераховувати ПДФО у тому випадку, коли фізособа-орендодавець та його майно знаходяться у іншому місті, залежить від того, яке майно є об’єктом оренди.

Якщо головне підприємство орендує у фізособи майно поза місцем свого розташування, а саме — не земельні ділянки (частки, паї), а інше нерухоме чи рухоме майно, то ПДФО з орендних доходів усе рівно сплачує до бюджету за своїм місцезнаходженням. Цього вимагає ч. 2 ст. 64 БКУ.

Наприклад, головна компанія, що зареєстрована та знаходиться у місті Харкові, орендує нежитлове складське приміщення у Київській області. Орендодавцем виступає фізособа. У такому разі ПДФО з орендної плати перераховується до бюджету міста Харкова.

ПДФО, що утримують податкові агенти з доходу за здавання фізособами в оренду, суборенду, емфітевзис (далі — оренда) земельних ділянок, земельних часток, паїв, виділених або не виділених у натурі (на місцевості) (далі — земельні ділянки), сплачують до бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди. Це спецправило встановлене п.п. 168.4.9 ПКУ.

Розглянемо ситуацію. Головне підприємство, що зареєстроване у місті Києві, орендує у Вінницькій області земельну ділянку у фізособи. Сплачувати ПДФО підприємству необхідно до бюджету за місцезнаходженням такої земельної ділянки у Вінницькій області.

Військовий збір. За загальним правилом, нарахування, утримання та перерахування ВЗ здійснюється у порядку, встановленому для ПДФО. Однак військовий збір сплачується до Державного бюджету. Тому норму щодо сплати ПДФО до місцевого бюджету не можна застосувати для сплати ВЗ.

Отже, головне підприємство перераховує ВЗ із доходів за оренду майна (незалежно від його виду) до Держбюджету за своїм місцезнаходженням.

Подання 4ДФ. У 4ДФ сума виплаченого фізичній особі доходу у вигляді орендної плати за майно відображається: 1) у разі оренди земельної частки (паю) — з ознакою доходу «106»; 2) у разі оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю — з ознакою доходу «195»; 3) у разі оренди іншого нерухомого майна — з ознакою доходу «196»; 4) у разі оренди рухомого майна — з ознакою доходу «127» (див. лист ДПСУ від 21.08.2020 р. № 3550/ІПК/99-00-04-05-03-06 та роз’яснення підкатегорії 103.25 БЗ).

Відомості щодо орендних доходів та суми утриманого ПДФО/ВЗ підприємство — податковий агент відображає у складі свого Податкового розрахунку (4ДФ), незалежно від того, до якого бюджету був сплачений ПДФО.

Формувати окремий Розрахунок та 4ДФ із сумами доходів від здавання в оренду земельних ділянок, розташованих поза місцем знаходження підприємства, не потрібно (див. консультацію фахівця ДПСУ у «Податки & бухоблік», 2021, № 35-36, с. 2 та роз’яснення підкатегорії 103.25 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі