Теми статей
Обрати теми

Таксі у відрядженні

Адамович Наталія, податковий експерт
Про використання таксі для поїздок на роботу/з роботи, а також для робочих поїздок містом ви вже знаєте практично все*. Не залишимо без уваги й поїздки на таксі у відрядженні. Як на такі витрати дивляться податківці? Які бухгалтерсько-податкові наслідки чекають на підприємство і працівника за використання таксі у відрядженні? Давайте розглянемо і цю ситуацію.

* Див. «Податки & бухоблік», 2021, № 49, с. 15, № 51, с. 14.

У рамках трудового законодавства витрати на проїзд у відрядних цілях роботодавець компенсувати зобов’язаний (ст. 121 КЗпП). Для цього підприємству достатньо прописати в Положенні про відрядження порядок і правила такої компенсації.

Умови звільнення від оподаткування витрат, понесених у відрядженні, прописані в п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ і не містять заборони користуватися таксі. Причому, хоч щодо витрат на таксі в пп. 6 і 9 Інструкції № 59** і встановлені обмеження, але вони обов’язкові тільки для бюджетних підприємств (див. лист № 719***, БЗ 103.17). Тож для відшкодування витрат на таксі жодних законодавчих перешкод немає, звичайно ж, за наявності підтвердних документів.

** Інструкція про службові відрядження в межах України та закордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

*** Лист ГУ ДПС у м. Києві від 26.02.2021 р. № 719/ІПК/26-15-04-09-11.

Документальне оформлення

Серед документів, які допоможуть обґрунтувати включення до витрат проїзд на таксі у відрядженні, податківці називають (див. лист № 719):

наказ керівника про використання таксі в господарській діяльності;

службову записку працівника про необхідність використання таксі в госпцілях;

маршрутний лист працівника, що скористався послугами таксі, затверджений керівником підприємства. Проте для госпрозрахункових підприємств, на наш погляд, узгодження маршруту — умова не принципова в силу добровільності Інструкції № 59. Якщо подібна норма все ж є у вашому Положенні про службові відрядження, тоді пам’ятаєте: такий маршрут затверджує керівник підприємства при направленні працівника у відрядження (якщо він відомий заздалегідь) або після повернення з відрядження і подання Звіту;

авансовий Звіт про результати поїздки і розрахунковий документ, що підтверджує витрати на таксі. З розрахунковим документом щодо таксі завжди були проблеми (див. «Податки & бухоблік», 2018, № 71, с. 13).

Так-от, на сьогодні, на думку податківців, розрахунковим документом, що підтверджує плату за проїзд у таксі, залежно від форми розрахунків, можуть бути:

— у разі розрахунку готівкою — чек РРО;

— у разі розрахунку карткою — чек РРО і квитанція платіжного термінала. Проте реально отримати такий документ навряд чи вийде. РРО на таксі немає.

Як варіант, податківці погоджуються на оформлений належним чином рахунок-фактуру (інвойс). Але такий документ може бути підставою для відображення у бухобліку госпоперації і постачання послуг таксі без складання акта приймання-передачі тільки у разі його оплати. У свою чергу, оплату підтвердить:

— платіжне доручення;

— розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція;

— виписка карткового рахунку;

— квитанція до прибуткового касового ордера тощо.

Рахунок-фактура може бути складений у паперовій або в електронній формі і повинен мати реквізити, що дозволяють ідентифікувати госпоперацію та її учасників:

— назву підприємства, від імені якого складений рахунок-фактура;

— назву контрагента;

— зміст господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

— особистий підпис або інші дані, що дозволяють ідентифікувати особу, яка брала участь в оформленні рахунку-фактури.

ПДФО, ВЗ

Як ми спочатку зауважили, обмежень щодо таксі для небюджетників немає. Тому компенсація звичайним підприємством працівникові витрат на таксі у межах відрядження (як у межах території України, так і за кордоном) не є об’єктом оподаткування ПДФО, за умови виконання вимог п. 170.9 ПКУ, тобто надання працівником розрахункових документів на проїзд у таксі (див. БЗ 103.17). Відповідно не буде й ВЗ.

ЄСВ

На компенсацію проїзду у відрядженні ЄСВ не нараховують, оскільки вона не входить до фонду оплати праці (п. 6 розд. I Переліку № 1170).

Бухоблік і податок на прибуток

На дату затвердження авансового Звіту суми, витрачені підзвітною особою на оплату таксі у відрядженні, підприємство відображає у складі витрат за напрямком (Дт 91, 92, 93 або 949). При цьому ПКУ жодних «відрядних» різниць не передбачає.

Витрати на таксі у відрядженні можна сміливо включати до витрат, що формують базу оподаткування податком на прибуток.

ПДВ

Суми ПДВ, сплачені відрядженим працівником у складі вартості таксі, підприємство має право віднести до податкового кредиту (п.п. «а» п. 198.1 ПКУ). Але, судячи з усього, тільки за наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН. Ні чека РРО, ні квитка працівник при розрахунках за таксі точно не отримає.

Приклад. Напередодні відрядження помічник керівника погодив можливість проїзду на таксі (подав службову записку з можливим маршрутом поїздки). Після повернення з відрядження помічник керівника надав до бухгалтерії авансовий Звіт і документи, що підтверджують витрати на таксі, — маршрут-квитанцію на суму 1000 грн і виписку з картрахунку (див. таблицю).

Облік компенсації витрат на таксі у відрядженні

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Затверджено авансовий звіт і включено до витрат вартість проїзду на таксі

92

372

1000

2

Компенсовано працівникові на картку витрати на проїзд у відрядженні

372

311

1000

висновки

  • Компенсація проїзду у відрядженні (у тому числі й на таксі) — обов’язок роботодавця.
  • Обмежень щодо витрат на таксі у відрядженні для звичайних підприємств немає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі