Теми статей
Обрати теми

Облік заниження зобов’язань з екоподатку

Децюра Сергій, податковий експерт
За результатами перевірки податківці нарахували суб’єкту господарювання податкові зобов’язання за викиди СО1 за 2020 рік. Як відобразити таке донарахування в бухгалтерському обліку платника податку?

Суть помилки

Екоподаток за викиди двоокису вуглецю (СО2) сплачують, тільки коли обсяг його викидів перевищує 500 т на рік за наявними джерелами забруднення. У випадку перевищення цього обсягу суб’єкт, починаючи з кварталу, в якому це сталося, декларує суму податку (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 74, с. 11).

Якщо суб’єкт за 2020 рік і справді здійснив більше ніж 500 т викидів СО2, то він був зобов’язаний нарахувати екоподаток і сплатити його у бюджет. Якщо цього не зроблено, то фіскали справедливо за результатами перевірки донарахували йому екоподаток.

Виправлення помилки

Декларація. У випадку, коли платник податку погоджується, що допустив помилку, то йому нічого не лишається, як сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в ППР.

Ні штрафів, ні пені за допущені податкові порушення за період карантину до платників не застосовують. Тому їх у ППР з донарахованим податковим зобов’язанням за 2020 рік бути не повинно (див. «Податки & бухоблік» 2020, № 37).

Така помилка на складання звітності з екоподатку не впливає. Річ у тому, що податкові зобов’язання з екоподатку нараховуються за квартал. Отже, при виявленні фіскалами помилок при нарахуванні екподатку жодних уточнюючих декларацій подавати не слід.

Тобто якщо вам донарахували зобов’язанням з екоподатку за 2020 рік, вам достатньо просто сплатити суму нарахованого податку у ППР і забути про помилку, як про страшний сон.

Бухоблік. Якщо вам донарахували у 2021 році екоподаток за 2020 рік, то мова йде про помилку минулих років. Отже, вона вплинула на розмір нерозподіленого прибутку.

Щоб її виправити, потрібно підкоригувати сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) на початок звітного року (п. 4 НП(С)БО 6). Ми говоримо про помилку, допущену у 2020 році, яка була виявлена у 2021 році, то слід скласти проводку: Дт 441 — Кт 641.

Виправлення такої помилки оформляється в місяці отримання ППР бухдовідкою.

При донарахуванні екоподатку за минулі періоди відбувається збільшення витрат і зменшення фінрезультату. Тому якщо донарахували екоподаток платнику податку на прибуток, то доведеться ще й скоригувати сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) на суму донарахованого екоподатку (Дт 641 — Кт 441), а також подати уточнюючу декларацію.

Приклад. Після перевірки у червні 2021 року фіскали направили ППР з нарахованим екоподатком за 2020 рік у сумі 3000 грн. Підприємство з донарахуванням погодилося.

Облік донарахування екоподатку

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн

Дт

Кт

1

Донараховано екоподаток за 2020 рік

441

641/еко

3000,00

2

Зменшено податок на прибуток за 2020 рік

641/ПП

441

540,00

3

Сплачено донарахований екоподаток

641/еко

311

3000,00

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі