Теми статей
Обрати теми

Оподаткування позики після ліквідації ФОП

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.01.03 Бази знань

Висновок документа

Якщо на дату припинення ФОП — платника ЄП за ним рахується поворотна фіндопомога, то вона буде визнана доходом фізособи, якщо не буде повернена до закінчення 12 календарних місяців з дати її отримання

За правилами ПКУ. Інколи у ФОП не лишається іншого варіанта, як ліквідуватися. При цьому якщо до ліквідації ФОП вдасться розквитатися з усіма боргами, в т. ч. й повернути фіндопомогу до спливу 12-місячного періоду, то проблем з оподаткуванням не виникає (п. 3 ст. 292.11 ПКУ).

Але бувають випадки, що ФОП саме до дати ліквідації не в змозі повернути позичальнику фіндопомогу. І от якщо такій фіндопомозі на дату ліквідації не виповнилося 12 місяців, то у екс-ФОП виникає запитання: чи потрапляє вона під оподаткування?

Однозначно до доходу ФОП — платника ЄП груп 1 — 3 вона не потрапить. Така фіндопомога на момент припинення ФОП не виконує всіх умов, які вказують на потрапляння її до ЄП-доходу (їй не виповнилося 12 місяців).

Хоча і забувати колишньому ФОП про поворотну фіндопомогу після ліквідації не слід.

Факт втрати фізособою статусу підприємця лише говорить про те, що така особа уже не може здійснювати підприємницьку діяльність. Однак як учасник цивільних правовідносин фізособа залишилась, а отже, й правовідносини щодо отриманої поворотної фіндопомоги продовжують існувати (див. «Податки & бухоблік» 2021, № 47, с. 24).

Отже, після ліквідації ФОП заборгованість із виплати поворотної фіндопомоги покладається на плечі фізособи (колишнього ФОП).

При цьому у ПКУ немає спецправил щодо оподаткування поворотної фіндопомоги колишніми ФОП. Тому здається, що слід діяти за загальними правилами. Однак фіскали з цього приводу мають свою думку.

За мріями податківців. У консультації, що коментується, вони заявили, що оскільки йдеться про фіндопомогу, отриману на ЄП, то до неї продовжує (!!!) застосовуватися 12-місячний строк для визначення доходу. Але це буде не дохід спрощенця, а дохід фізособи.

Тобто, на думку фіскалів, якщо фізособа після ліквідації ФОП не поверне поворотну фіндопомогу до закінчення 12 місяців з дати її отримання, то вона має включити таку допомогу до свого оподатковуваного доходу і сплатити з неї за результатами року ПДФО і ВЗ.

Чому так слід чинити, а не інакше, не ясно.

Аргументи редакції. На наш погляд, цей висновок помилковий. Річ у тім, що у ПКУ:

немає вказівки на те, що поворотна фіндопомога має оподатковуватися ПДФО чи ВЗ, якщо її фізособа не повернула протягом 12 місяців;

немає згадки про те, що оподатковувати поворотну фіндопомогу слід по-особливому у випадку, коли вона була отримана на ЄП, а повертається після припинення ФОП.

Правила оподаткування доходів фізосіб, навіть тих, які раніше були ФОП, мають бути такі ж, як і звичайних фізосіб. А за цими правилами не буде доходу у фізособи, коли позика погашається в межах строку позовної давності (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 48, с. 37).

Водночас, якщо колишній ФОП не бажає сперечатися з фіскалами, то можна повернути отриману на ЄП фіндопомогу у 12-місячний строк від дати її отримання і спати спокійно. Хоча не зрозуміло, як фіскали будуть контролювати дотримання 12-місячного строку повернення. Ніхто ж не забороняє фізособі повернути поворотну фіндопомогу готівкою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі