Теми статей
Обрати теми

ФОП установлена інвалідність: що з ПДФО, ЄП, ЄСВ?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Якщо особа з інвалідністю займається підприємницькою діяльністю, звичайно, для неї важливими є відповіді на запитання: які пільги у сфері оподаткування для неї підготувала держава? Чи є вони взагалі? Давайте розбиратися.

Загальна система / єдиний податок

Для підприємців на загальній системі у сфері сплати ПФДО і ВЗ жодних пільг ПКУ не надає. Порядок сплати ПДФО і ВЗ для них такий самий, як і для всіх інших загальносистемників.

Пільг зі сплати єдиного податку для осіб з інвалідністю в ПКУ також не передбачили.

ФОП і наймані працівники. Якщо у ФОП, якому встановлена інвалідність, є наймані працівники, то в загальному випадку він повинен застосовувати ставку ЄСВ для них 22 %, а для працівників з інвалідністю ставка ЄСВ — 8,41 %.

Тобто за найманих працівників ФОП, якому встановлена інвалідність, нараховує і сплачує ЄСВ на загальних підставах.

ЄСВ «за себе»

Із сплатою ЄСВ «за себе» у ФОП, які мають інвалідність, справи йдуть набагато краще, ніж із ПДФО, ВЗ, ЄП.

Так, абсолютно всі ФОП незалежно від системи оподаткування звільняються від сплати ЄСВ «за себе», якщо вони є особами з інвалідністю (незалежно від отримання ними пенсії або соціальної допомоги).

Причому встановлена група інвалідності значення не має

З якого періоду працює звільнення? Підприємець, який має інвалідність та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати ЄСВ «за себе» з наступного місяця після отримання такого статусу (201.04 БЗ).

Тобто за той місяць, в якому встановлена інвалідність, ЄСВ сплачувати треба (якщо немає інших причин для звільнення від ЄСВ). Пояснюється це тим, що пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для цієї категорії платників Законом № 2464 не передбачений.

А чи треба повідомляти податківців про те, що ФОП отримав право не платити ЄСВ «за себе»?

Якщо підприємець є особою з інвалідністю та отримує пенсію, то йому повідомляти контролюючий орган про встановлення статусу особи з інвалідністю не треба. Те ж стосується і випадку, коли особа з інвалідністю реєструється ФОП, уже перебуваючи у статусі «особи з інвалідністю» з пенсією.

Інша річ, якщо ФОП має інвалідність і отримує соціальну допомогу від Фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення.

У цьому випадку підтвердженням встановлення інвалідності буде довідка до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

Копію цієї довідки треба надати до контролюючого органу за місцем реєстрації (201.04.02 БЗ).

Якщо статус «особа з інвалідністю» втрачено. Якщо ФОП утратив статус «особа з інвалідністю», то в цьому разі ЄСВ за той місяць, в якому статус було втрачено, сплачується на загальних підставах (201.04.02 БЗ).

ЄСВ-звітність. Оскільки ФОП — особа з інвалідністю звільнений від сплати ЄСВ, чи означає це, що він також звільняється і від необхідності подавати ЄСВ-звітність за себе (тобто не повинен заповнювати додаток 1 до єдиноподаткової/загальносистемної декларації)?

Тут потрібно розрізняти дві ситуації:

1) коли ФОП мав статус «особа з інвалідністю» весь звітний рік або вже з моменту держреєстрації, якщо така держреєстрація відбулася у звітному періоді.

У цьому разі такі особи не повинні подавати ЄСВ-додаток 1. Зокрема, аналогічні роз’яснення містяться в підкатегорії 107.01.07 БЗ для єдиноподатників. І, ймовірніше, той же підхід збережеться і для загальносистемників;

2) якщо ФОП протягом року набув або втратив статус «особи з інвалідністю».

У цьому разі у звітному році в такого ФОП можуть бути місяці, за які він зобов’язаний був сплачувати ЄСВ, якщо, звісно, не було підстав не сплачувати ЄСВ «за себе» весь рік.

Так, наприклад, у ФОП у звітному році можуть бути місяці, за які він зобов’язаний сплатити ЄСВ, а саме місяці без статусу особи з інвалідністю + місяць набуття/втрати такого статусу.

А оскільки є місяці, за які треба сплатити ЄСВ, отже, за них потрібно відповідним чином відзвітувати, подавши додаток 1 до декларації.

До речі, на практиці нерідко трапляються ситуації, коли ФОП не знав, що звільнений від сплати ЄСВ у зв’язку з інвалідністю, і сплачував ЄСВ за себе. Як бути в цьому разі?

Тут багато що залежить від того, чи встиг ФОП відзвітувати за цей період і подати додаток 1 до декларації єдиноподатника або загальносистемника.

Якщо ФОП відзвітувати ще не встиг, проблем бути не повинно. Для повернення таких сум скористайтеся Порядком зарахування у рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженим наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. № 6. Про те, як він працює, ми детально розповідали в «Податки & бухоблік», 2020, № 97, с. 6.

Повернення помилково/надміру сплачених коштів відбувається на підставі відповідної заяви суб’єкта господарювання.

Причому в цьому разі її обов’язково треба подати за формою, визначеною в додатку 1 до Порядку № 6.

А ось ще одна ситуація:

ФОП, маючи інвалідність, помилково подав Звіт з ЄСВ, зазначивши суму зобов’язань. Чи можна виправитися і зняти ці суми?

Податківці наполягають на тому, що ФОП, подавши за себе ЄСВ-звіт, у такий спосіб самостійно визначив собі базу нарахування ЄСВ.

А оскільки база нарахування і сума сплати ЄСВ визначені самостійно, то в них нібито відсутні підстави для зняття нарахування таких зобов’язань зі сплати ЄСВ.

Але податківці в цьому разі, звичайно, не праві.

Подання звітності з ЄСВ підприємцем, звільненим від сплати ЄСВ, не говорить про добровільну участь особи в системі загальнообов’язкового соцстрахування і не створює для нього жодних обов’язків перед податковими органами. А факт подання звітності з ЄСВ не робить такого ФОП платником ЄСВ-внесків. Але в цій ситуації сперечатися з податківцями доведеться в суді.

Детальніше ці питання ми розглядали в статті «Якщо у Звіті з ЄСВ за себе помилка або він поданий звільненцем», «Податки & бухоблік», 2021, № 56.

Інвалідний норматив

І ще один момент, про який, мабуть, доречно буде згадати в цій статті. Стосується він ФОП з інвалідністю, які використовують працю найманих працівників. Як відомо, такі ФОП повинні дотримуватися інвалідного нормативу. Причому на загальних підставах.

Але фішка в тому, що вони можуть самі себе зарахувати у виконання інвалідного нормативу, встановленого їм як роботодавцям (п. 7 Інструкції № 591). Тобто такі ФОП можуть збільшити значення в рядку 02 Звіту за ф. № 10-ПОІ на одиницю, порахувавши самих себе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі