Теми статей
Обрати теми

Директор побалував себе з КПК

Адамович Наталія, податковий експерт
Випадки, коли кошти з КПК працівники витрачають на особисті цілі, на практиці трапляються доволі часто. Один із таких — директор сплатив із КПК свої особисті витрати. Що тепер робити? Чим це загрожує підприємству і директорові? Давайте розберемося, якщо таке вже сталося.

Не панікуйте. Нічого страшного не сталося. Сам факт використання директором КПК для оплати особистих витрат — це ще не порушення податкового законодавства (див. лист ДПСУ від 14.04.2020 р. № 1515/6/99-00-05-04-01-06/ІПК // «Податки & бухоблік», 2020, № 36, с. 23). Але спускати це на гальмах і не помічати особисті витрати держателів з КПК не радимо. Інакше можна таки нарватися на порушення.

Що робити директорові?

У вашій ситуації, щоб до порушення так справа й не дійшла, директор, що витратив гроші з КПК у своїх цілях, повинен зробити ось що (п.п. 170.9.2 ПКУ).

1. Скласти авансовий Звіт (за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841) в сумі 0,00 грн (адже гроші витрачені на особисті потреби, а не на потреби підприємства). І подати Звіт до закінчення 5-го банківського дня, наступного за днем, в якому були здійснені розрахунки з КПК чи з неї була знята готівка. Проте в разі зняття готівки з КПК податківці хочуть бачити Звіт до закінчення 3-го банківського дня (див. 103.17 БЗ). Хоча ми з таким висновком податківців не згодні, бо цей строк діє тільки в разі зняття готівки під час відрядження (п.п. 170.9.3 ПКУ).

Кошти, списані з карткових і поточних рахунків за допомогою КПК, є виданими під звіт держателеві картки

І поки директор не відзвітує, питання з витраченими в особистих цілях коштами з КПК залишається відкритим.

Зверніть увагу: додавати до авансового Звіту документи про витрати на особисті потреби і перераховувати їх на зворотному боці авансового Звіту не треба, якщо компенсувати ці витрати директорові підприємство не збирається.

2. До або під час подання авансового Звіту повернути витрачені в особистих цілях кошти до каси або на банківський рахунок підприємства як надміру витрачені кошти.

І ще один момент: повернути підприємству директор повинен стільки коштів, скільки витратив (зняв) для особистих потреб. А ось що стосується банківської комісії, скажімо, за зняття готівки з КПК, то такі витрати є витратами підприємства.

Комісія, списана з рахунку підприємства, наприклад, у зв’язку зі зняттям готівки, не є платою за будь-які товари/послуги, що придбавалися підзвітною особою — директором (у тому числі й для себе). Це звичайнісінькі витрати підприємства на розрахунково-касове обслуговування банку. І якщо при розрахунках з КПК була списана комісія, відшкодовувати їх підприємству директор не зобов’язаний.

Директор забарився з поверненням: що буде?

Якщо директор відзвітує і поверне неправомірно витрачені гроші вчасно (у 5-денний строк) — жодних облікових проблем немає. Він погасить заборгованість перед підприємством, тому про дохід тут говорити не можна. На ПДВ і податок на прибуток ця операція також ніяк не впливає (адже жодних активів для підприємства директор не придбавав).

При цьому навіть якщо директор не поверне витрачені на себе кошти з КПК у 5-денний строк, відведений для подання авансового Звіту, але встигне повернути їх до закінчення місяця, на який цей строк припадає, — для директора як працівника підприємства також податкових наслідків немає (п. 3 Порядку № 841*).

* Порядок складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, затверджений наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841.

Інша річ, якщо й цей строк буде пропущений. У такому разі витрачені на особисті цілі кошти перетворяться на оподатковуваний дохід директора. Цю суму (для ПДФО — збільшену на натуральний коефіцієнт 1,219512) доведеться оподаткувати ПДФО (за ставкою 18 %). Також треба буде утримати ВЗ (1,5 %), але вже з фактично неповерненої суми (без застосування будь-яких коефіцієнтів).

Приклад. Директор скористався КПК в особистих цілях 28.05.2021 р., авансовий Звіт подав 04.06.2021 р. (тобто з дотриманням строків з п.п. 170.9.2 ПКУ). А ось гроші станом на цю дату директор ще не повернув.

У такому разі, якщо:

— директор поверне гроші до 30.06.2021 р. (включно), оподатковуваний дохід у нього не виникне;

— гроші будуть повернені пізніше, то з директора за підсумками червня треба буде утримати ПДФО і ВЗ.

Зверніть увагу: повернути витрачені на особисті цілі кошти треба навіть у тому випадку, якщо в обліку по рахунку взаєморозрахунків з підзвітним директором значиться заборгованість. Тобто

жодних взаємозаліків із старими боргами за картково-підзвітною заборгованістю бути не повинно

Інша річ, що жодних реальних рухів тіла при цьому можна й не робити. Достатньо виписати прибутковий касовий ордер на суму заборгованості за КПК, яку він нібито повертає до каси, і тут же видатковий ордер на цю ж суму — на часткове погашення заборгованості підприємства перед ним.

Якщо розтрата потрапила під ПДФО, ВЗ

Суму ПДФО і ВЗ за не поверненими в строк коштами розраховують в авансовому Звіті, поданому директором. Там є спеціально передбачене для цього поле. Бухгалтерові слід тільки вписати чинну ставку податку з доходів і розрахувати суму податку. Розрахунок ВЗ можна вписати до авансового Звіту вручну. ЄСВ із суми коштів, не повернених у встановлені строки, не стягують, оскільки вона не є об’єктом для нарахування внеску (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5** тут не працює).

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Далі нараховану в авансовому Звіті суму ПДФО і ВЗ утримують за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу (звісно, після його оподаткування). А у разі недостатності цієї суми — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців. Судячи з усього, джерелом для утримання податку в директора буде сума нарахованої йому після оподаткування зарплати.

Як уникнути сплати ПДФО і ВЗ

Щоб уникнути сплати ПДФО і ВЗ із сум, витрачених директором на особисті цілі і не повернених своєчасно, небажані розтрати можна замаскувати під надання працівникові одної з таких виплат, як:

1) нецільова благодійна допомога (НБД). Річ у тому, що сума НБД у певних межах (у 2021 році — 3180 грн) надається без оподаткування ПДФО і ВЗ (п.п. 170.7.3 ПКУ). Також на неї не треба нараховувати ЄСВ. Проте ля цього треба зробити ось що.

1. Шукаємо зговірливого працівника, який бажає виручити директора.

2. Потрібною датою заднім числом (!) у межах строку, встановленого для неоподатковуваного повернення витрачених коштів:

— отримуємо від працівника заяву про надання НБД. На підставі заяви тим же числом видаємо наказ про надання такої допомоги. Зауважимо: у наказі краще зазначити «круглу» суму допомоги. Тобто якщо директор витратив 2850,50 грн, то в наказі зазначаємо 2900 грн;

— директор подає Звіт потрібною датою;

— робимо два касових ордери (так, доведеться переписати касову книгу, та зате уникнемо сплати ПДФО і ВЗ). Один — прибутковий — від директора на повернення коштів, списаних із КПК (на 2850,50 грн). Другий — видатковий касовий ордер на виплату НБД зговірливому працівникові на ту ж суму (на 2850,50 грн).

3. Через деякий час зручною вам датою виписуємо ще один видатковий касовий ордер на виплату залишку допомоги (у нашому випадку — 49,50 грн (2900 - 2850,50)).

А якщо витрачена директором сума більше неоподатковуваних 3180 грн? Тоді в пригоді стане...

2) позика. Можна оформити, знову-таки заднім числом, видачу директорові або іншому працівникові позики на поворотній основі (тобто поворотну фіндопомогу).

Під оподаткування ПДФО така сума не підпадає, адже допомога-то поворотна (п.п. 165.1.31 ПКУ). Причому не важливо, на який строк видана така допомога. Поворотна фіндопомога не є і об’єктом оподаткування військовим збором (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

На суму позики також не доведеться й нараховувати ЄСВ. Річ у тому, що сума позики не включається до фонду оплати праці на підставі п. 3.28 Інструкції № 5. Крім того, ця виплата зазначена в п. 13 розд. I Переліку № 1170*** як виплата, на яку не нараховується ЄСВ.

*** Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Порядок дій такий же, як і в ситуації з видачею НБД. Мінус лише в тому, що позику треба повертати. Такі от маневри. А на завершення ще дещо про нульовий авансовий Звіт.

Що говорять суди

Попри те, що податківці виступають за необхідність подання нульових авансових звітів, навіть якщо фактично витрат з КПК підзвітною особою на користь підприємства не було (чи, скажімо, відрядження не відбулося) (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 11, с. 29), суди часто доходять висновку, що за відсутності відшкодовуваних працівникові витрат звітувати не треба.

Працівникові достатньо просто повернути надміру витрачену суму підприємству (див., наприклад, постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 06.11.2018 р. у справі № 810/1059/18 // reyestr.court. gov.ua/Review/77761402, ухвали ВАСУ від 12.07.2016 р. № К/800/16615/16 // reyestr.court.gov.ua/Review/59137357, від 22.07.2015 р. № К/800/2877/15 // reyestr.court.gov.ua/Review/48303309).

висновки

  • Директор зобов’язаний відзвітувати за будь-які витрачені з КПК кошти (у тому числі й на особисті потреби) шляхом подання авансового звіту.
  • Якщо директор не поверне витрачені на особисті потреби кошти до закінчення місяця, на який припадає граничний строк їх повернення, то така неповернена сума підлягає оподаткуванню ПДФО і ВЗ.
  • Оподатковуване ПДФО і ВЗ неповернення можна заховати під видачу нецільової допомоги або позики.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі