Теми статей
Обрати теми

Що буде у березні

Нові форми податкової накладної і декларації з ПДВ. З 1 березня набуває чинності наказ Мінфіну від 02.12.2020 р. № 734, яким оновлено форму ПН/РК, а також форму декларації з ПДВ (деталі — у «Податки & бухоблік» 2021, № 13, с. 5). У зв’язку з цим починаючи з 1 березня усі ПН/РК, незалежно від дати їх складання, підлягають реєстрації в ЄРПН за оновленою формою.

Що стосується декларації з ПДВ, то використовувати її слід буде тільки при звітуванні за березень 2021 року. Звітувати за лютий 2021 року (граничний строк подання — не пізніше 22.03.2021 р.) слід використовуючи ще стару форму декларації з ПДВ.

Разом з тим при уточненні зобов’язань з ПДВ у березні 2021 року за будь-який минулий період слід буде використовувати уже оновлену форму уточнюючого розрахунку.

Новий Звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю. За підсумками 2020 року роботодавці не пізніше 1 березня мали подати звітність про виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ.

Водночас з 12.02.2021 р. форма звіту за формою № 10-ПОІ була оновлена. Отже, всі суб’єкти, які звітують після цієї дати, мали застосовувати тільки оновлену форму 10-ПОІ. Про це детально читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 13, с. 29.

Нова ставка ПДВ. З 1 березня починає діяти знижена 14 % ставка ПДВ при постачанні певних видів сільгоспкультур. Детально про це у «Податки & бухоблік», 2021, № 1-2, с. 2 та на с. 20.

Нові правила оренди водних об’єктів. З 2 березня набуває чинності Закон України від 04.11.2020 р. № 963-IX, відповідно до якого змінюються правила отримання у користування водних об’єктів. Відтепер не можна буде взяти в оренду сам водний об’єкт. Слід буде орендувати і землю під ним.

У зв’язку з цим водні об’єкти будуть надаватися у користування після оформлення окремого договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом. Форму такого договору має затвердити Кабмін. При цьому правила його укладання визначаються Законом України «Про оренду землі» від 06.10.1998 р. № 161-XIV.

Отже, порядок оренди водних об’єктів стає подібним до порядку оренди земділянок.

Планові перевірки. Щоб довідатися, чи можуть фіскали прийти до вас з документальною плановою перевіркою у 2021 році, радимо зазирнути в кінці березня у План-графік їх проведення. Річ у тім, що при внесенні змін у І кварталі 2021 року до чинного на сьогодні Плану-графіка податківці мають опублікувати оновлений план до 30 березня. Тому, якщо в кінці березня ви себе у цьому плані не відшукаєте, то можна дихати з полегшенням як мінімум до кінця ІІ кварталу (коли будуть вноситися наступні зміни до цього плану).

Про те, що Кабмін скасував мораторій на здійснення деяких видів планових перевірок, читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с 28.

Охорона праці. 10 березня набувають чинності зміни до Переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (постанова КМУ від 03.02.2021 р. № 77). Щоб працювати з цієї дати на механізмах, які після змін потрапили до групи А цього Переліку, слід буде отримати дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

Карантин. Кабмін продовжив до кінця квітня 2021 року дію карантину (постанова КМУ від 17.02.2021 р. № 104). Отже, в березні продовжиться дія введених раніше карантинних послаблень, а саме звільнення від нарахування штрафів і пені, призупинення строків давності за ст. 102 ПКУ, строків адміноскарження (окрім оскарження декларування відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ) та судового оскарження тощо. Детально про наслідки продовження карантину читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 60, с. 25 і в коментарі «Карантин продовжили до кінця квітня» цього номера.

Що стосується мораторію на податкові перевірки, то нещодавно Кабмін скасував його дію для окремих податкових перевірок (зокрема і щодо ЄСВ). Про законність такого скасування читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі