Теми статей
Обрати теми

Звітність ФОП-загальносистемника

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Савченко Олена, налоговый эксперт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємці, які перебували у звітному році (весь рік або його частину) на загальній системі оподаткування, повинні подати декларацію про майновий стан і доходи. Детальніше про те, як і за якою формою потрібно подавати цю звітність, розповімо далі.

5.1. Строк подання і форма декларації

Строк подання

У загальному випадку звітним періодом для підприємців-загальносистемників є календарний рік. За його підсумками такі ФОП подають декларацію про майновий стан і доходи (пп. 177.5 і 177.11 ПКУ). При цьому згідно з п.п. 49.18.5 ПКУ

строк подання річної декларації для ФОП-загальносистемників — 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року

Тобто, наприклад, за 2021 рік граничний строк подання декларації — 09.02.2022 р.

Причому в ці ж строки подають декларацію підприємці, які (п.п. 177.5.2 ПКУ):

— зареєстровані протягом року;

— переходять на спрощену систему оподаткування;

— перейшли зі спрощеної системи.

Виняток із загального правила становлять тільки ФОП-загальносистемники, які припинили підприємницьку діяльність. У разі проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, що йде за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду, до останнього дня календарного місяця, в якому проведена така держреєстрація. Ці ФОП зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи* у строки, встановлені для місячного податкового періоду (п. 177.5 ПКУ). Тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п.п. 49.18.1 ПКУ).

* У такій декларації відображають виключно доходи від здійснення підприємницької діяльності.

Якщо останній день строку, встановленого для подання декларації, припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим (п. 49.20 ПКУ).

Відображену в декларації суму ПДФО і ВЗ слід сплатити протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації (п. 57.1 ПКУ). При цьому враховуються перераховані раніше авансові платежі з ПДФО (детальніше див. у підрозділі 2.1).

Хто і за якою формою подає

Декларацію для ФОП на загальній системі оподаткування затверджено наказом № 859. При цьому наказом № 783, що набрав чинності з 01.01.2021 р., вона була викладена в новій редакції. У ній, окрім інших змін, з’явився додаток ЄСВ 1, в якому загальносистемник показуватиме суми ЄСВ «за себе». Ця зміна обумовлена вимогою п. 177.11 ПКУ, що з’явилася з 2021 року, зазначати в декларації, крім доходів ФОП, суми підприємницького ЄСВ.

Проте зауважте: за новою формою декларацію слід подавати тільки з 01.01.2022 р. (п. 4 наказу № 783).

У зв’язку з цим, якщо ФОП у 2021 році знімається з державної реєстрації, він повинен подати «ліквідаційну» декларацію про майновий стан і доходи (у строки, встановлені для місячного податкового періоду) за старою формою, тобто за формою в редакції наказу Мінфіну від 25.04.2019 р. № 177*. У свою чергу, останню звітність з ЄСВ «за себе» до 01.01.2022 р. загальносистемники, які ліквідувалися, подають за формою додатка 5 до Порядку № 435**.

* Детально про її заповнення ми писали в «Податки & бухоблік», 2021, № 4, с. 12.

** Її подають протягом 30 календарних днів з дня держреєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 11 розд. ІІІ Порядку № 435).

В інших випадках ФОП на загальній системі заповнюватимуть і подаватимуть нову форму декларації з «прикрученою» до неї формою ЄСВ-звітності (додаток ЄСВ 1) уперше за 2021 рік. А це все підприємці, які працювали на загальній системі оподаткування:

весь звітний рік;

— частину звітного року. Наприклад, якщо ФОП усередині року переходив із загальної системи на спрощенку або навпаки.

Майте на увазі: новозареєстровані протягом року ФОП, які обрали групу 1 або 2 єдиного податку і до закінчення місяця держреєстрації подали відповідну заяву, стають єдиноподатниками не відразу, а лише з 1-го числа наступного місяця (п.п. 298.1.2 ПКУ). До цієї дати вони вважаються загальносистемниками. Тому навіть єдиноподатники груп 1 і 2 зобов’язані подавати річну декларацію про доходи за той рік, у якому вони зареєструвалися як ФОП.

Єдиноподатників групи 3, які встигли подати заяву про обрання групи 3 без ПДВ протягом 10 днів з дня держреєстрації, це правило не стосується. Вони є спрощенцями з дня держреєстрації.

Крім того, звертаємо увагу, що нова форма декларації передбачає також її подання з ознакою «Довідкова». Такий тип декларації подаватиметься, зокрема, у разі подання додатка ЄСВ 1 для призначення пенсії, матеріального забезпечення і страхових виплат протягом календарного року. Але майте на увазі: її подання не звільняє від подання декларації за відповідний звітний період у строки, встановлені ПКУ.

Якщо протягом звітного періоду підприємець не вів діяльності, не отримував доходу від підприємницької діяльності, а також не має інших доходів із джерелом їх походження з України та іноземних доходів, подавати податкову декларацію він не зобов’язаний (див. роз’яснення в підкатегорії 104.09 БЗ). Водночас якщо підприємницьких доходів у ФОП не було, але така особа отримувала «громадянські» доходи, то подати податкову декларацію доведеться.

5.2. Правила складання і подання

Декларацію потрібно подавати до податкового органу за місцем своєї податкової адреси, тобто за місцем проживання, за яким ФОП беруть на облік як платника податків (п. 45.1 ПКУ).

Зробити це можна (п. 49.3 ПКУ):

особисто (або за допомогою уповноваженої особи);

поштою з повідомленням про вручення й описом вкладення. У цьому випадку декларація має бути відправлена не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку її подання (п. 49.5 ПКУ);

засобами електронного зв’язку в електронній формі з використанням електронного підпису.

Тепер кілька слів про порядок заповнення декларації.

Заповнюють її українською мовою (ч. 2 ст. 37 Закону № 2704). Грошові показники наводять у гривнях з копійками.

Зауважте: в декларації мають бути зазначені всі обов’язкові реквізити, передбачені її формою, з перелічених у пп. 48.3 і 48.4 ПКУ. У протилежному випадку вона втрачає статус податкової декларації (див. пп. 48.1 і 48.2 ПКУ).

Підприємці-загальносистемники в річній податковій декларації зобов’язані показати, крім власне підприємницьких доходів, ще й «громадянські» доходи (п. 177.11 ПКУ). Крім того, у такій декларації відображаються відомості про рухоме та нерухоме майно (див. підкатегорію 104.09 БЗ).

Причому

наводимо інформацію тільки щодо тих об’єктів, які перебували у власності особи станом на кінець звітного року

Також довідково в декларації показують єдиноподаткові доходи (якщо деякий час протягом року підприємець працював на спрощенці).

Зверніть увагу: як стара, так і нова форми декларації вимагають розшифровувати підприємницькі доходи, витрати і чистий дохід у розрізі видів діяльності. При цьому нині чинна форма Книги ОДВ не групує інформацію таким чином. Не передбачено це і проєктом типової форми, розміщеним на сайті Мінфіну. Тому рекомендуємо ФОП-загальносистемникам, які здійснюють декілька видів діяльності, вести протягом року додатковий аналітичний облік, співвідносячи доходи і витрати з видами діяльності. Це допоможе потім без проблем заповнити декларацію.

Якщо витрати не можуть бути віднесені до конкретного виду діяльності (наприклад, оренда), то їх розподіляють пропорційно доходам від кожного виду діяльності.

Крім того, нагадаємо: податківці (див. підкатегорію 104.09 БЗ) забороняють «згортати» збиток від одного виду діяльності з прибутком від іншого. Хоча такий підхід з норм ПКУ не випливає.

На закінчення поговоримо трохи про нову форму декларації про майновий стан і доходи, затверджену наказом № 783 (ср. ). Вона складається з восьми розділів і семи додатків до неї, що містять розрахунки окремих видів доходів (витрат) і сум нарахованого ЄСВ.

Для підприємницьких доходів призначено додаток Ф2, а щоб внести дані про сплату ЄСВ «за себе», потрібно заповнити додаток ЄСВ 1.

Зауважимо: в консультації з підкатегорії 104.09 БЗ зазначено, що підприємницький додаток Ф2 подавати разом із декларацією потрібно в будь-якому разі. При цьому якщо відсутні підприємницькі доходи, податківці вимагають подати разом із декларацією додаток Ф2 з прочерками (в електронній формі прочерки не ставляться). Водночас на місцях далеко не завжди приймають «порожні» додатки Ф2.

Не завжди подається й підприємницький додаток ЄСВ 1. Так, не зобов’язані його подавати ФОП, які весь звітний рік були звільнені від сплати ЄСВ «за себе» на підставах, зазначених у підрозділі 3.1, і не виявили бажання стати платниками ЄСВ на умовах добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Якщо ж ФОП-загальносистемник був платником ЄСВ частину звітного року, базу нарахування ЄСВ проставляють по місяць (включно), в якому з’явилися підстави для звільнення.

висновки

  • Зі звітності за 2021 рік підприємці на загальній системі подають декларацію про майновий стан і доходи за новою формою разом з додатком ЄСВ 1.
  • Якщо підприємницьких доходів у ФОП не було, але така особа отримувала «громадянські» доходи, то їй необхідно подати річну декларацію про майновий стан і доходи.
  • Строк подання річної декларації ФОП-загальносистемника — 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.
  • Не зобов’язані подавати додаток ЄСВ 1 підприємці, які весь звітний рік були звільнені від сплати ЄСВ «за себе».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі