Теми статей
Обрати теми

Зміна номенклатури — альтернатива ПН на аванс

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Наше підприємство отримало аванс від покупця за цемент. Проте сам цемент ми ще не придбали. Чи можливе блокування ПН на отриману передоплату? І якщо так, то чи можна його якось уникнути?

Якщо ваше підприємство (чи ПН) не підпадає під критерії безумовної реєстрації (п. 3 Порядку № 1165) і у вас немає врахованої Таблиці даних, то відсутність коду УКТ ЗЕД на вході цілком може стати причиною блокування ПН через ризиковість операції згідно з п. 1 Критеріїв ризиковості операції (невідповідність на так званому віртуальному складі; детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 30, с. 4). Для розблокування цієї ПН потрібно подати пояснення і копії документів, що підтверджують реальність операції (перелік зазначений у п. 5 Порядку № 520). Судячи з усього, у вашому випадку документами на постачання будуть тільки договір і документи про оплату. Для того, щоб розблокувати ПН, цих документів податківцям, імовірно, буде недостатньо (хоча інших не буде із цілком об’єктивних причин).

Що ж до документів на придбання товарів, то їх не буде зовсім. Тому шанси пройти повз блокування ПН невеликі. У таких випадках постачальники, зазвичай, не подають наявні документи на розблокування, а чекають на здійснення всіх операцій (придбання товару і подальшого його відвантаження покупцеві), а вже потім розблоковують ПН, додаючи до пояснення копії всього комплекту документів, які вже будуть на той момент. Проте між цими двома подіями може пройти чимало часу, а зволікання з реєстрацією ПН може не влаштувати покупця. Можливо, йому потрібен ПК уже в періоді перерахування авансу.

У такому разі деякі платники використовують інший варіант. Зрозуміло, він не безхмарний, але якоюсь мірою може задовольнити і вас, і вашого покупця.

Суть його ось у чому. За домовленістю з постачальником аванс перераховується не за той товар, який потрібен покупцеві (тобто не за цемент), а за той товар, який у вас є на віртуальному складі (блокування не має бути, але якщо так станеться, ви можете оперативно надати копії вхідних документів). А потім, коли ви придбаєте потрібний товар (цемент) і відвантажуватимете його покупцеві, складете РК на зміну номенклатури. При цьому дуже бажано скласти додаткову угоду до договору на зміну номенклатури одночасно з відвантаженням цементу. Податківці вважають, що такий РК (з кодом причини «104») складається на дату відвантаження потрібного товару, хоча логічно складати його вже на дату укладення додаткової угоди (детальніше див. «Визначаємо дату складання РК» цього номера).

З одного боку, така нехитра комбінація допоможе пройти ПН через жорна блокування. З іншого боку, підвисає доля РК. Як відомо, зміна номенклатури на рівні перших чотирьох знаків коду УКТ ЗЕД за відсутності врахованої Таблиці даних — також одна з причин блокування, але тепер уже РК (п. 4 Критеріїв ризиковості операції). Але для його розблокування у вас уже буде повний комплект документів, який ви зможете оперативно подати регіональним податківцям. Тому претензій з їх боку (принаймні, законних) до розблокування і реєстрації цього РК бути не повинно.

Та все ж потрібно звернути увагу на одну тонкість. Неоперативне подання документів на розблокування РК може зіграти злий жарт із покупцем. Річ у тому, що чисто формально він утратить право на ПК. Судіть самі: ПН складена на інший товар, а РК на дату відвантаження правильного товару не зареєстрований, тобто має місце невідповідність реальних постачань даним ПН/РК. Але і тут є зачіпка. В одній зі своїх консультацій (БЗ 101.13) податківці прямо відповідають, що в разі, якщо внаслідок зміни номенклатури товарів/послуг сума компенсації не змінюється, ПК покупця не змінюється! Детальніше про цю ситуацію можна почитати в «Податки & бухоблік», 2020, № 92, с. 25.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі