Теми статей
Обрати теми

Про пальне в оновленій акцизній декларації

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами категорії 114.05 Бази знань

Висновок документа

Податківці роз’яснили, які саме акцизні накладні (АН) та розрахунки коригування (РК) треба включати до декларації акцизного податку за звітний період

Триває тлумачення змін до акцизної декларації та до її Порядку заповнення та подання…* (далі — Порядок). Наші коментарі до цих змін читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 15, а до спеціального листа ДПСУ від 02.04.2021 р. № 7984/7/99-00-21-03-03-07 щодо цих змін — в «Податки & бухоблік», 2021, № 29, с. 28. На жаль, після листа ще залишилась (і додалась) купа запитань. Ця консультація в БЗ відповідає на такі: в декларації якого звітного періоду відображаються обсяги пального за АН/РК, дата складання яких та дата реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН) припадають на різні звітні періоди, та як відображаються обсяги пального за РК до АН, складеними для коригування обсягу отриманого/реалізованого пального? Ці питання дуже важливі, адже Мінфін новим Порядком змінив алгоритм відображення як АН, так і РК у додатку 11 (і 12) до акцизної декларації!

* Затвердженого наказом Мінфіну від 08.12.2020 р. № 747.

До цих змін, нагадаємо, АН та РК відображались у гр. 4 («отримання») та 5 («реалізація») додатка 11 до декларації за період, в якому їх зареєстрували в ЄРАН, незалежно від періоду їх складення. Тобто раніше (до змін) тут орієнтир був саме на період реєстрації АН/РК в ЄРАН. Тепер же орієнтир для цілей заповнення додатка 11 робиться на період складання саме АН. Нагадаємо, податківці у листі роз’яснили, що у графах 4 та 5 додатка 11 відображаються обсяги, зазначені у других/перших примірниках, зареєстрованих (!) у ЄРАН:

— АН, складених у звітному періоді;

— РК, якими коригуються показники АН, складеної у звітному (!) періоді. При цьому Порядок передбачає, що для відображення у гр. 4 («отримання») повинен бути зареєстрований в ЄРАН другий примірник АН/РК, а для гр. 5 («реалізація») — достатньо реєстрації першого (див. п.п. 4 та 5 п. 2 розд. V Порядку)!

Щодо реєстрації АН/РК. І от у цій консультації фіскали пояснили, що такі АН/РК можуть бути зареєстровані як у звітному періоді, так і протягом наступного за ним періоду, включно по дату подання платником декларації за звітний період!** Ми раніше передбачали саме такий підхід. І ось «своєчасно» дочекались пояснень — вже після нової декларації за березень-2021. Отже, платникам треба відповідні екземпляри АН/РК встигнути зареєструвати в ЄРАН не пізніше дати подання декларації. Інакше — у разі більш пізньої реєстрації АН/РК — доведеться подавати уточнюючу декларацію за цей період. Адже в декларації за наступні місяці такі АН/РК включати не можна!

** Аналогічний підхід, вважаємо, повинен бути і до заповнення «спиртового» додатку 12 до акцизної декларації.

Щодо РК. Пояснили, що РК відображаються у звітності за той період, у якому була відображена АН, показники якої коригуються. Схоже (згідно з п.п. 4 та 5 п. 2 розд. V Порядку), фіскали вважають, що коли виписали РК до «старої» АН (вже задекларованих періодів) — треба теж подавати уточнюючу(чі) декларацію(ї)… ☹

Ще б почути відповіді: чи потрібно при поданні уточнюючих декларацій, якщо уточнення змінять залишки «на кінець», уточнювати всі наступні періоди? Як же треба було заповнювати «перехідну» березневу декларацію в частині доберезневих АН/РК, які через старий алгоритм не потрапили до декларацій минулих періодів? Та на низку інших запитань…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі