Теми статей
Обрати теми

Лікарняні листи та довідкова звітність

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Чи діють з 1 травня електронні листки непрацездатності? Чи можна приймати паперові лікарняні? Що робити, якщо довідкову звітність з ЄСВ за місяці 2 кварталу бракує податкова?

Почнемо з першого запитання. Як ми і передбачали (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 31, с. 26), з 1 травня дива не сталося. Електронні листки не замінили паперові. Дійсно, завдяки постанові КМУ від 31.03.2021 р. № 323 ми отримали нове визначення листка непрацездатності, яке відповідає електронній формі. Проте цього замало. Потрібне відповідне нормативне підґрунтя, яке, за задумкою КМУ, повинно з’явитися протягом трьох місяців.

Проте, скоріш за все, ці три місяці розтягнуться надовше. Такий висновок можна зробити з інформації, розміщеної на офіційному інтернет-сайті Президента України (president.gov.ua). Серед питань, що розглядалися під час селекторної наради під головуванням Президента, зазначено й питання щодо впровадження електронних лікарняних. Розпочинати таке впровадження хочуть з 1 червня 2021 року в пілотному форматі у 200 лікарнях. У повному обсязі все має запрацювати з 1 вересня поточного року.

Але ж одне — творити язиком, а інше — перти плуга. Тож як тільки буде доходити до діла — ми обов’язково вас проінформуємо і все детально роз’яснимо. Поки ж не панікуємо та працюємо й далі зі звичайними паперовими листками непрацездатності.

Пам’ятаємо, що після отримання лікарняного у комісії (уповноваженого) із соцстрахування є лише 10 календарних днів для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Далі бухгалтерія повинна обчислити та нарахувати лікарняні так швидко, щоб встигнути подати в строк заяву-розрахунок на отримання фінансування із ФСС. На подання такої заяви відведено 5 робочих днів з дати прийняття комісією (уповноваженим) із соцстрахування рішення про призначення лікарняних.

Оскільки звітність з ЄСВ стала квартальною, то маємо додаткову роботу. У випадку, якщо у Держреєстрі загальнообов’язкового соцстрахування за деякими місяцями відсутні відомості для перевірки ФСС правильності даних, зазначених у заявці-розрахунку, роботодавці повинні подавати Об’єднану звітність з типами «Звітна» як «Довідкова». Про її заповнення читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 37, с. 2.

Та ніколи такого не було, і ось знову… З прийняттям вже довідкової звітності виникли проблеми. На початку травня податківці масово відфутболюють її роботодавцям. У квитанції № 1 причина неприйняття: документ не може бути подано за майбутній період (II квартал 2021 року). Початок подання довідкової звітності провалено.

Звісно, скан-копії таких квитанцій ми передали пенсійникам. Адже саме вони є зацікавленою стороною в отриманні такої звітності. Тож залишається чекати і надіятися, що Пенсійний фонд разом із ДПСУ вирішать цю проблему оперативно.

А поки притримуємося схеми, напрацьованої у І кварталі цього року. Вчасно призначаємо, розраховуємо лікарняні та подаємо заяву-розрахунок. Надаємо ФСС додаткові документи про правильність розрахунку допомоги та сплату ЄСВ. Ну і чекаємо, коли програмне забезпечення почне приймати довідкову об’єднану звітність.

Ще один важливий момент. Виплати від ФСС надходять із затримкою. Тож не забувайте сплачувати:

— ЄСВ з нарахованих, але не виплачених допомоги по вагітності та пологах та допомоги по тимчасовій непрацездатності — не пізніше 20 (для гірничих підприємств — не пізніше 28) числа місяця, наступного за місяцем нарахування доходу;

— ПДФО та ВЗ з нарахованої, але не виплаченої допомоги по тимчасовій непрацездатності — протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, в якому її нараховано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі