Теми статей
Обрати теми

Назва товару в чеку РРО

Нестеренко Максим, податковий експерт
Питання про назву реалізованих товарів у чеках РРО постійно надходять на нашу гарячу лінію. Чи повинне це найменування збігатися з даними вхідних документів, якщо товар придбано? Чи можна укрупнювати в чеку РРО назви товарів? І якщо можна, то наскільки? І чи повинні збігатися між собою найменування товару в чеку РРО і в підсумковій ПН, якщо товар продано за готівку? Про це поговоримо у сьогоднішній статті!

У чому проблема?

Назва товару — це слово, поєднання слів або слова та цифровий код, які відображають споживчі ознаки товару та однозначно ідентифікують його в документообігу суб’єкта господарювання (п. 2 розд. I Положення № 131). Назва товару є обов’язковим реквізитом чека РРО (п. 2 розд. II Положення № 13). Опис (номенклатура) товарів, що постачаються, є обов’язковим реквізитом ПН (п.п. «е» п. 201.1 ПКУ).

1 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Нагадаємо: починаючи з 01.01.2020 р. таблична частина підсумкової ПН заповнюється за загальними правилами (див. абзац п’ятий п. 14 Порядку № 13072). Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 102, с. 2. Тобто

2 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

наразі у підсумковій ПН товари розшифровуються не тільки за групами УКТ ЗЕД, але й більш детально — в розрізі кожної окремо взятої номенклатури

Але звідки взяти дані про цю номенклатуру? Вочевидь, вона ґрунтується саме на даних чеків РРО, виданих кожному з покупців. І, враховуючи нинішній порядок складання підсумкових ПН, саме цю номенклатуру логічно зазначати у графі 2 підсумкової ПН.

Нагадаємо: податківці хочуть, аби номенклатура у ПН відповідала первинним документам на постачання (наприклад, витратній накладній) (див., наприклад, лист ДПСУ від 28.10.2020 р. № 4453/ІПК/99-00-05-06-02-06). У роздрібній торгівлі документом на постачання товару є саме чек РРО.

Звичайно, підсумкова ПН не потрібна покупцю. Але винахідливість податківців не знає меж. Зустрічались випадки, коли вони відмовлялися визнати ПН без пономенклатурної розшифровки й заявляли, що платник склав і зареєстрував у ЄРПН «не таку» ПН, як треба. Відтак, його все одно потрібно штрафувати за нереєстрацію правильної ПН. Тобто тієї, яка містить пономенклатурну розшифровку.

І хоча такі звинувачення — безпідставні, все ж чимало платників запитують: а яким чином правильно заповнити підсумкову ПН? І відповісти на це запитання можна, тільки розібравшись, яким чином зазначати назву товарів у чеку РРО. Якщо чек РРО містить правильну назву, правильно скласти підсумкову ПН — то вже справа техніки!

Враховуючи те важливе значення, яке надається найменуванню товару, не дивно, що цей реквізит вимагає пильної уваги. Необхідно розуміти, яким чином правильно його зазначати у чеку РРО.

Це перш за все. Адже на практиці роздрібний торговець постійно стикається зі складнощами саме щодо найменування товарів у чеку. То від різних постачальників один і той самий товар заходить під різними назвами, то товари різних торговельних марок мають однакові споживчі властивості, то ціна однакова, а колір упаковки відрізняється.

Звичайно, можна кожен товар, що за найменшою ознакою відрізняється від інших, зазначати окремим найменуванням. Але очевидно, що з меншою кількістю найменувань працювати простіше й зручніше. Тому, власне, у роздрібних торговців і виникає бажання укрупнювати найменування товарів, які за деякими ознаками відрізняються, а за іншими — однакові. Але чи допустиме таке укрупнення? І якщо так, то в яких випадках? Давайте зосередимось на цьому питанні.

Укрупнення в чеку РРО

Де межа укрупнення? Ще давним-давно податківці визнали: однорідні товари різних найменувань за одною ціною можуть програмуватися в одній товарній позиції (див. лист ДПАУ від 21.01.2003 р. № 478/6/23-2119). При цьому

назва товарів може бути узагальненою і повинна відображати споживчі ознаки групи товарів та відрізнятися від інших запрограмованих найменувань

На нашу думку, це і є межа дозволеного при укрупненні найменувань у чеку РРО. Наприклад, найменування «карамель фруктова» може включати різні види карамелі (яблучна, сливова, абрикосова), а «напій солодкий» — різні види напоїв (персиковий, апельсиновий). Але укрупнювати таким чином можна тільки карамелі і напої однієї торговельної марки. Якщо укрупнити карамель із шоколадними цукерками — це не буде відображати споживчі якості. А якщо укрупнити під одним найменуванням напої різних торговельних марок — не виконується вимога, що узагальнена назва повинна відрізнятися від інших запрограмованих найменувань.

Різні постачальники. Також постає питання про закупівлю товару однієї і тієї самої торговельної марки у різних постачальників. При цьому у вхідних документах від різних постачальників номенклатура того самого товару може бути зазначена по-різному. На нашу думку, немає перешкод, аби для чеку РРО визначити одне найменування для товару тієї самої торговельної марки, по-різному зазначене у вхідних документах.

Для цього доцільно зробити відповідну згадку в наказі про облікову політику. Де і прописати, що, наприклад, найменування торговельних марок товарів, які реалізуються, транслітеруються (або не транслітеруються) українськими літерами.

За потреби є сенс також скласти «таблицю відповідності»3, де з одного боку будуть зазначені найменування товарів відповідно до вхідних документів, а з іншого — уніфіковане найменування, під яким ці товари зазначаються в чеку РРО.

3 Докладніше про це читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 36, с. 4.

Податківці визнають, що це в компетенції платника — через облікову політику об’єднати в однорідні групи товари, які відрізняються у найменуванні у вхідних документах. Єдина їхня вимога — щоби при цьому не змінювався код УКТ ЗЕД (див. лист ДПСУ від 28.10.2020 р. № 4453/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Приклади укрупнення. Але для чека РРО тільки коду УКТ ЗЕД — замало. Телевізори чи пральні машини різних торговельних марок мають однаковий код УКТ ЗЕД, але в чеку РРО їх треба зазначати окремо. Також, ясна річ, не можна укрупнювати телевізори і пральні машини під знеособленим «Побутова техніка». Це вже буде надмірне укрупнення, яке заважатиме ідентифікувати операцію по суті.

А от два абсолютно однакових телевізори однієї торговельної марки, які один ваш постачальник називає «Телевізор Самсунг сірий», а інший — просто «Телевізор Самсунг», укрупнити можна. Причому і як «Телевізор Самсунг сірий», і як «Телевізор Самсунг», і з вашим варіантом (наприклад, «Телевізор Samsung»).

Умовно кажучи, якщо у вхідних документах від постачальників у вас є «Цигарки Bond червоний», «Цигарки BOND червоний» і «Цигарки Бонд червоний», у РРО можна зазначити їх усі як «Цигарки Бонд червоний».

А якщо у вас одночасно кілька різновидів цигарок однієї торговельної марки? Наприклад, відповідно до принципів вашої облікової політики у вас є дві уніфіковані номенклатури «Цигарки Бонд червоний» і «Цигарки Бонд синій». Код УКТ ЗЕД для обох назв буде однаковий.

Чи можна зазначати їх у РРО просто як «Цигарки Бонд»? Виходячи з вищезгаданих роз’яснень податківців — можна, якщо їх ціна однакова.

Укрупнення в підсумковій ПН

Тепер щодо підсумкової ПН. Припустимо, що ви укрупнили товари в чеку РРО. На нашу думку, у підсумковій ПН вам потрібно зазначати саме цю уніфіковану номенклатуру. Податківці у своїх усних роз’ясненнях теж говорять про те, що номенклатура у підсумковій ПН має відповідати номенклатурі, запрограмованій роздрібним торговцем в РРО.

Наприклад, для назв «Цигарки Бонд червоний» і «Цигарки Бонд синій» може відрізнятися не лише колір пачки, але й ціна за одиницю товару.

Якщо ціна різна, то й питання відпадає саме собою. Тоді у чеку РРО ці два найменування товару зазначаються окремо.

Це має значення і для заповнення підсумкової ПН. Адже починаючи з 01.01.2020 р. в ній окремо мають зазначатися не тільки номенклатура (графа 2), але і кількість (графа 6) та ціна (графа 7) для кожної номенклатури.

Якщо ж ціна однакова, не буде помилкою і у чеку РРО зазначити назву укрупнено («Цигарки Бонд») і у підсумковій ПН зазначити номенклатуру саме так.

Звичайно, розшифровувати номенклатуру у не потрібній покупцям підсумковій ПН — це додатковий клопіт. Але технічно це можливо. Благо після останніх змін максимальну кількість найменувань в одній ПН збільшено до 99999 позицій (п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307).

Не виключаємо, що ці зміни обумовлені якраз практичною доцільністю — окремо зазначати починаючи з 01.01.2020 р. найменування кожного товару, на який протягом дня було вибито чек РРО.

А може, ну його, те розукрупнення?

Що чекає на тих торговців, які порушать зазначені межі й укрупнять назви своїх товарів більше, ніж дозволено? Це питання можна розглянути у двох площинах!

ПКУ-штрафи. На нашу думку, навіть якщо ігнорувати пономенклатурне розшифрування — це не можна кваліфікувати як помилки в обов’язкових реквізитах підсумкової ПН. Штрафи за п. 1201.3 ПКУ платникам за такі дії не загрожують. Адже вони накладаються тільки за заявою покупця. А на підсумкову ПН нікому скаржитися — вона не видається конкретному покупцю (п. 8 Порядку № 1307).

З цієї самої причини (що підсумкова ПН не видається покупцю), вона підлягає безумовній ЄРПН-реєстрації. Відтак, за відсутність пономенклатурної розшифровки підсумкову ПН не повинні блокувати. А от якщо у вас є як підсумкові ПН, так і ПН на конкретного платника, відсутність пономенклатурної розшифровки може викривити облікові дані щодо залишків товару. Тоді можливе блокування ПН на платника.

Проте у загальному випадку головне — аби підсумкова ПН була зареєстрована. Якщо ця ПН пройшла ЄРПН-реєстрацію — не важливо, розшифровано в ній номенклатуру чи ні.

Однак попереджаємо: податківці намагаються все одно інкримінувати роздрібним торговцям ЄРПН-штрафи. Мовляв, раз ви не склали підсумкову ПН з пономенклатурною розшифровкою — ви не склали її взагалі. А раз не склали, то і не зареєстрували в ЄРПН. Якщо на вашу адресу звучатимуть подібні звинувачення, — імовірно, доведеться змагатися в суді.

Суди доходять висновку, що порушення порядку складання підсумкової ПН саме по собі не тягне за собою накладення ЄРПН-штрафів за нереєстрацію правильної ПН (див., наприклад, постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 11.08.2020 р. у справі № 620/906/20 (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 38, с. 15) // reyestr.court.gov.ua/Review/90926212 і рішення Сумського окружного адмінсуду від 10.01.2020 р. у справі № 480/4904/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/87103770).

Наразі продовжується карантинний мораторій на штрафи (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але і без нього ПКУ-штрафи за надмірне укрупнення платникам не загрожують.

РРО-штрафи. Чи можна казати, що через укрупнення у чеку РРО неточне найменування товару, відтак він не містить обов’язкових реквізитів і не є розрахунковим документом? Такі підстави є, тільки якщо у чеку РРО взагалі відсутнє найменування товару. Якщо ж найменування є і воно (хай навіть укрупнене) забезпечує достатню ідентифікацію, чек РРО буде розрахунковим документом. Адже навіть якщо вважати укрупнення найменувань недоліком, недолік у складанні розрахункового документа не прирівнюється до його відсутності4. Відтак порушення п. 2 ст. 3 Закону про РРО тут немає. Як і штрафів згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

4 Читайте про це у «Податки & бухоблік», 2020, № 51, с. 29.

А як бути з вимогою щодо попереднього програмування найменувань (п. 11 ст. 3 Закону про РРО)? Якщо усі товари — непідакцизні, тоді особливих проблем не буде. Наразі у Законі про РРО немає відповідальності за їх реалізацію без режиму попереднього програмування (БЗ 109.20).

А от якщо серед товарів будуть підакцизні, можливі закиди що укрупнення — це відсутність попереднього програмування і, відповідно, порушення п. 11 ст. 3 Закону про РРО (ср. ). А за це передбачено чималі штрафи — 5100 грн (п. 7 ст. 17 Закону про РРО). Виходячи із цього,

принаймні номенклатуру кожного підакцизного товару радимо зазначати у чеку РРО й підсумковій ПН окремо

Або отримати ІПК і діяти відповідно до тих меж укрупнення, які будуть наведені в ній. Щодо підакцизних товарів є ще один нюанс. Код УКТ ЗЕД є обов’язковим реквізитом чека РРО при продажу підакцизних товарів (п. 2 розд. ІІ Положення № 13). І у ПН при продажу підакцизних товарів код УКТ ЗЕД має зазначатися повністю (п.п. «і» п. 201.1 ПКУ).

А чи не буде групування у чеку РРО порушенням обліку товарних запасів, якого вимагає п. 12 ст. 3 Закону про РРО?

Ні і ще раз ні! Адже їх облік ніяк не пов’язаний із заповненням чека РРО. Тут ідеться швидше про бухоблік5, а визначати найменування для його цілей — це компетенція підприємства. Тому якщо товар належним чином оприбутковано і відображено в бухобліку, штраф згідно зі ст. 20 Закону про РРО підприємству не загрожує.

5 Про облік запасів див. у спецвипуску «Податки & бухоблік», 2021, № 14.

А як щодо ФОП?

Проєкт обліку товарних запасів6 вимагає від ФОП, щоби первинні документи містили інформацію про найменування товарів. Однак, на наш погляд, тут, знову ж таки, йдеться про найменування, яке дозволяє ідентифікувати товар.

6 Про нього читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 31, с. 24.

Тож навіть якщо найменування буде укрупненим — це не буде для ФОП порушенням обліку товзапасів.

висновки

  • Назва товару є обов’язковим реквізитом чека РРО. У підсумковій ПН номенклатура зазначається на підставі того, як вона запрограмована в чеку.
  • Укрупнювати назву товару в чеку РРО можна, якщо йдеться про товари однієї торгової марки, за однією ціною і зберігається ідентифікація споживчих властивостей товару.
  • Назви підакцизних товарів в чеку РРО краще не укрупнювати, щоб уникнути штрафу за відсутність попереднього програмування кожної одиниці товару.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі