Теми статей
Обрати теми

Фінансова звітність стане загальнодоступною

Солошенко Людмила, податковий експерт
Постанова КМУ від 03.03.2021 р. № 407

Висновок документа

Внесено зміни в постанову КМУ від 21.10.2015 р. № 835 та постанову КМУ від 30.11.2016 р. № 867 щодо відкритих даних, які підлягають оприлюдненню. Розширено коло даних, які стануть загальнодоступними і відкритими для загального користування. У їх числі — фінансова звітність підприємств

Ще більше даних стануть загальнодоступними! У відкритому доступі збираються розмістити загалом понад 1000 наборів відкритих даних (всіляких баз даних, відомостей, реєстрів, довідників, різних показників та іншої інформації). Перелік даних, які підлягають оприлюдненню суб’єктами владних повноважень (ВРУ, НБУ, Держстатом, митницею, ДПСУ, міністерствами, органами державної і місцевої влади та іншими суб’єктами — розпорядниками інформації), наведений у додатку до Положення № 835*. Після внесених змін цей перелік розширений і ще більше інформації стане відкритою.

* Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затверджене постановою КМУ від 21.10.2015 р. № 835.

Важливо! Окрім усього іншого, на загальний огляд буде представлена і фінзвітність, оскільки:

— Держстат буде оприлюднювати фінансову звітність компаній, що складається і подається відповідно до Закону про бухоблік**, а

** Закон України «Про бухоблік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

— ДПСУ — фінансову звітність (Баланс і Звіт про фінрезультати), подану як додаток до річної податкової звітності відповідно до п. 46.2 ПКУ.

Тож фінансова звітність абсолютно будь-якого підприємства (незалежно від розміру — великого/середнього/малого/мікро-) буде розміщена у відкритому доступі. У результаті кожен зможе ознайомитися з реальним фінансовим станом будь-якої компанії і величиною податків, сплачених до бюджету.

Врахуйте, що таке оприлюднення від Держстату з ДПСУ ніскільки не знімає з окремих підприємств обов’язку самооприлюднення фінансової звітності за правилами ч. 3 ст. 14 Закону про бухоблік. Нагадаємо, що йдеться про підприємства, які становлять суспільний інтерес (у їх числі великі), ПАТ, суб’єкти природних монополій, суб’єкти видобувних галузей і середні підприємства, які повинні не пізніше ніж до 30 квітня (1 червня) оприлюднити на власній вебсторінці фінансову звітність разом з аудиторським висновком. Детальніше про оприлюднення фінансової звітності такими підприємствами див. «Податки & бухоблік», 2021, № 21, с. 5 і № 39, с. 26.

До того ж за ДПСУ закріпили обов’язок оприлюднення таких нових наборів даних (тепер їх 46 позицій):

— Реєстр одержувачів бюджетної дотації;

— Реєстр заяв про розстрочку, відстрочення грошового зобов’язання або податкового боргу;

— Перелік транспортних засобів, що переміщають пальне або спирт етиловий;

— Інформація про платників, що мають борг (недоїмку) з ЄСВ.

Серед нових даних, що підлягають оприлюдненню, — відомості Державного земельного кадастру, база даних по автоцивілці.

Уся відкрита інформація розміщується на вебсайтах розпорядників інформації і доступна на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних (data.gov.ua). Передбачено, що невід’ємною складовою цього порталу стане портал «Дія. Відкриті дані». Тож можна буде отримувати систематизовану юридичну, фінансову, транспортну, демографічну, культурну, соціальну та іншу інформацію, зібрану на єдиному ресурсі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі