Теми статей
Обрати теми

Штрихкод у чеку РРО необов’язковий!

Децюра Сергій, податковий експерт
За даними вебпорталу Мінфіну (mof.gov.ua)

Висновок документа

Наразі не передбачено обов’язку зазначати у розрахункових документах цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої

В останні дні вересня у багатьох виникало запитання: чи слід з 01.10.2021 у чеку РРО обов’язково вказувати цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку?

Фіскали до 1 жовтня, говорили: так, потрібно. Аргументи: обов’язок зазначати цей реквізит визначено Положенням № 13* у редакції наказу Мінфіну від 08.06.2021 № 329.

* Затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

Ми категорично проти такого підходу. Адже на сьогодні законодавство не містить вимоги наводити у чеку РРО інформацію про акцизну марку на алкогольний напій (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 75, с. 22 та № 53, с. 21).

Річ у тому, що у Положенні № 13 прямо говориться, що реквізит «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої» зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством.

При цьому Положення № 13 не може посилатися само на себе. Коли воно говорить, що вказувати штрихкод акцизної марки на алкоголь слід у випадках, передбачених чинним законодавством, то мається на увазі наявність такої вимоги у іншому нормативно-правовому акті, а не в самому Положенні № 13.

Такий висновок робиться і через те, що подібні формулювання містяться у Положенні № 13 щодо відображення в чеку цифрового значення штрихового коду товару. Але чомусь щодо цього реквізиту у фіскалів язик не повернувся сказати, що вимога вказувати його обумовлена самим Положенням № 13.

Але податківці ігнорували всі доводи і твердили тільки одне: вказувати цифрове значення штриходу акцизної марки на алкоголь треба.

Багато хто вже змирився із цими вимогами і почав перепрограмовувати свої РРО. Це викликало багато запитань. Про них читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 75, с. 22.

І от настало 1 жовтня. Всі, хто не встиг перепрограмувати РРО, приготувалися відбиватися від штрафів фіскалів. Адже за відсутності такого реквізиту у чеку РРО загрожував штраф за п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

І тут приємна несподіванка. Спочатку прозрів Мінфін і заявив, що не у Положенні № 13 має бути вимога про те, що у чеку РРО слід вказувати цифрове значення штрихкоду марки алкоголю, а у ст. 3 Закону про РРО. А оскільки там зараз такої вимоги немає, то з 1 жовтня цей реквізит у чеку РРО можна не вказувати і штрафів за це не буде.

Цю новину одразу розмістив у себе Урядовий портал. І ви знаєте: подіяло! Фіскали прочитали, що пишуть інші, і зрозуміли, що були неправі. А тому продублювали у себе ті ж висновки, що зробив Мінфін на своїй вебсторінці.

На жаль, у БЗ і досі є консультація, відповідно до якої у чеку РРО слід вказувати цифрове значення штрихкоду акцизної марки з 01.10.2021. Чи можуть фіскали, прийшовши на перевірку, говорити, що ви порушуєте законодавство, коли не вказуєте такий реквізит? Все може бути. Але тепер зрозуміло, що вимоги фіскалів неправомірні, і відбитися від них буде нескладно.

Тим, хто перепрограмував РРО під ці вимоги, говорити, що вони зробили марну справу, не слід. Скоро, а саме після того, як законопроєкт № 5600 від 02.06.2021 стане законом (це, напевно, станеться з 01.01.2022), вказувати у чеку РРО дані про акцизну марку при продажу алкоголю доведеться всім.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі