Теми статей
Обрати теми

Бенефіціари: найближче майбутнє

Амброзяк Наталя, юрист
Поки тема бенефіціарів залишається однією з найактуальніших. Адже первісно визначений строк для подання даних вже добіг кінця. Але з цією процедурою, особливо останніми тижнями, були величезні проблеми. Записатися до держреєстраторів було практично неможливо. Про штрафи і поточну ситуацію в цілому читайте в цій статті.

Строк подання документів. Закон України від 06.12.2019 № 361-IX дав усього лише 3 місяці з моменту появи структури власності на подання «бенефіціарних» документів. Та держреєстратори і навіть нотаріуси, що здійснюють держреєстраційні дії, перевантажені. Ще б пак! Юросіб у країні величезна кількість!

Масла у вогонь підливали деякі держоргани, вказуючи останнім днем 10 жовтня (неділя). Що породило спори з приводу останнього дня подання документів. Адже з точки зору загальних правил розрахунку строків останнім днем має бути саме 11 жовтня.

Відстрочення. Законопроєкт від 17.07.2021 № 5807 з відстроченням подання документів на 9 місяців ось-ось мають прийняти нардепи.

До речі, 6 жовтня Комітет ВРУ з питань економічного розвитку у своєму висновку рекомендував до прийняття законопроєкт № 5807 в редакції, де йдеться тільки про відстрочення.

Хоча спочатку цей документ містив й інші послаблення (див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 78, с. 29). На момент написання статті законопроєкт № 5807 ще не прийнятий.

Штрафи для тих, хто запізнився. Міністр юстиції нещодавно вказав на те, що навіть якщо законопроєкт № 5807 набуде чинності вже після 11 жовтня, штрафувати тих, хто запізнився, поки не будуть. Про це він заявив на своїй сторінці у фейсбуці та на сторінці фейсбука Мін’юсту. Аргументи:

— перевантаження держреєстраторів і фізична неможливість подати необхідні дані;

— накладення штрафу у такому разі суперечитиме меті адмінстягнення (ст. 23 КУпАП);

— ситуація, що склалася, може свідчити про відсутність вини порушника. А це виключає притягнення до адмінвідповідальності (ст. 9 КУпАП).

Так, позиція міністра — не нормативно-правовий акт, але сподіваємося, що він дотримає свого слова.

Ухвалення законопроєкту про відстрочення зніме питання штрафів

Структура власності. Укотре Мінфін оновив зразки. Зокрема, вони з’явилися для:

— громадських організацій і благодійних фондів;

— юросіб, у яких учасниками (власниками) є неповнолітні або малолітні. Така ситуація може виникнути, наприклад, у зв’язку з отриманням дітьми спадщини від повнолітнього учасника (власника).

Виходячи із зразків, зверніть увагу на такі моменти.

По-перше, бенефіціаром у громадських організаціях і благодійних фондах може бути навіть голова таких юросіб. А по-друге, якщо ми говоримо про неповнолітніх та малолітніх, то бенефіціаром буде їх законний представник.

Громадські організації. Не всі громадські організації потрапили до переліку юросіб, яким можна дані про бенефіціарів не подавати. Але питань щодо визначення їх бенефіціарів безліч. Тому був зареєстрований законопроєкт від 05.10.2021 № 6131. У ньому пропонується звільнити від подання даних про бенефіціарів громадські організації та органи самоорганізації населення. Але поки документ знаходиться на опрацюванні в комітетах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі