Теми статей
Обрати теми

Інвентаризація на вимогу податкової

Децюра Сергій, податковий експерт
Доволі часто чуємо від платників податків, що податківці вимагають від них проведення інвентаризації. Такі вимоги викликають багато запитань у платників податку. А саме цікавить: чи слід узагалі дотримуватися таких вимог фіскалів, що буде, коли ухилитися від їх вимог, і як проводити таку інвентаризацію? Відповіді на ці та інші запитання шукайте далі.

Вимога законна!

Податківцям і справді надано право вимагати від платників податку проводити інвентаризацію. Таке право їм дає п.п. 20.1.9 ПКУ. Але відповідно до вимог цього підпункту податківці мають право вимагати під час здійснення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Опираючись на це визначення, можна зробити такі висновки:

1) податківці мають право вимагати від платника податків провести інвентаризацію, а не самі мають проводити таку інвентаризацію. Цей висновок не стосується тільки інвентаризації спирту, горілки та деяких інших підакцизних товарів. При їх інвентаризації представник податкової може брати участь у інвентаризації (п.п. «ґ» п. 230.12 ПКУ);

2) вимагати провести інвентаризацію податківці мають тільки під час проведення перевірок.

До відома! Податківці мають право здійснювати камеральні, документальні (планові чи позапланові, виїзні або невиїзні) і фактичні перевірки. Оскільки п.п. 20.1.9 ПКУ не містить жодних застережень, то здається, що при кожному із цих видів перевірок вони можуть вимагати від платника податку здійснити інвентаризацію.

Насправді ж фіскали не зможуть вимагати проведення інвентаризації при здійсненні камеральної перевірки. Річ у тому, що камеральну перевірку проводять у приміщенні податкового органу виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків, та даних у СЕА ПДВ, а також даних СЕАРП та ЄРАН (про цей вид перевірок читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 46, с. 9). Документи ж, що складають під час інвентаризації, до податкових декларацій не належать.

Тому вважаємо, що

тільки при проведенні документальних тафактичних перевірок фіскали можуть вимагати провести інвентаризацію

3) для того, щоб вимагати проведення під час перевірки інвентаризації, не потрібно, щоб у податківців були для цього якісь додаткові передумови. Тобто щоб змусити платника податку провести інвентаризацію, їм не потрібно мати жодної об’єктивної необхідності. Достатньо просто їх бажання.

При цьому податківці мають право вимагати інвентаризувати тільки ті активи (ОЗ, ТМЦ, кошти), які пов’язані з предметом перевірки! На цьому наголошують і суди (див. наприклад, ухвалу Одеського апеляційного суду від 01.03.2016 у справі № 815/5226/15* та постанову Сьомого апеляційного адмінсуду від 10.12.2020 у справі № 240/5176/20**).

* reyestr.court.gov.ua/Review/56278345

** reyestr.court.gov.ua/Review/93471169

Повідомлення про інвентаризацію

З тим, що фіскали можуть вимагати здійснити інвентаризацію, розібралися. Але тут виникає інше запитання: як вони мають дати вказівку платнику податку здійснити таку перевірку?

Відповідь на це запитання міститься у Положенні № 879. В абзаці шостому п. 7 розд. І Положення № 879 прямо сказано, що проведення інвентаризації є обов’язковим, зокрема, на підставі належним чином оформленого документа органу, який відповідно до закону має право вимагати проведення такої інвентаризації.

Отже, для того щоб підприємство було зобов’язане провести інвентаризацію під час податкової перевірки, фіскали мають направити йому певний документ із зазначенням здійснити інвентаризацію. Усні вимоги провести інвентаризацію до уваги брати не слід.

З цим погоджуються і фіскали у категорії 130.07 БЗ. У ній вони заявляють, що вимога про проведення інвентаризації надсилається (вручається) платнику податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

Тобто податківці мають направити платнику податку, який:

погодився на електронне листування з фіскалами (подав заяву про бажання отримувати документ через електронний кабінет), вимогу про проведення інвентаризації в електронний кабінет з одночасним надісланням на його електронну адресу (адреси) інформації про вид документа, дату та час його надіслання в електронний кабінет (п. 42.4 ПКУ).

При цьому датою вручення вимоги є дата, зазначена у квитанції про доставку вимоги.

У разі якщо доставка документа відбулася після 18 години, датою вручення вимоги вважається наступний робочий день. Якщо доставка відбулася у вихідний чи святковий день, датою вручення документа платнику податків вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем;

не погодився на електронне листування, то вимога надсилається за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом із повідомленням про вручення або особисто вручаються платнику податків (п. 42.5 ПКУ).

Строк проведення

У ПКУ не міститься вимоги про те, в який саме строк слід здійснити інвентаризацію на вимогу фіскалів. Єдина згадка про це міститься у абзаці шостому п. 7 розд. І Положення № 879 (ср. ). У ньому сказано, що інвентаризація на вимогу фіскалів має розпочатися в строк та в обсязі, зазначені у належним чином оформленому документі цього органу, але не раніше дня отримання підприємством відповідного документа.

Отже, щоб визначити, коли слід розпочинати інвентаризацію на вимогу фіскалів, платнику податку треба зазирнути до вимоги, яку він отримав від них.

Пам’ятати слід тільки про одне:

інвентаризація на вимогу фіскалів має проводитися під час перевірки

Тому у вимозі на проведення інвентаризації, якщо й буде зазначено строк її проведення, то він має потрапляти в межі проведення перевірки і, відповідно, інвентаризація має закінчитися у строк до її закінчення.

Склад комісії

Також багатьох платників податку турбує питання: чи слід залучати податківців до інвентаризаційної комісії, яка буде проводити інвентаризацію на вимогу податківців?

Скажемо відразу, що суб’єктний склад осіб, які мають входити до складу інвентаризаційної комісії, чітко прописаний у п. 1 розд. ІІ Положення № 879 (їх перелік шукайте в статті «Річна інвентаризація: організаційні нюанси» цього номера). Серед тих осіб, які можуть потрапити до складу інвентаризаційної комісії такої особи, як працівник контролюючого органу, не згадано.

Отже,

включати до інвентаризаційної комісії податківців, навіть у випадку коли вони є ініціаторами перевірки, не слід

Водночас варто пам’ятати, що п. 1 розд. ІІ Положення № 879 говорить, що у разі проведення інвентаризації на вимогу фіскалів під час її проведення можуть бути присутні посадові особи контролюючого органу.

Тобто фіскали мають повне право бути присутні під час самого процесу проведення інвентаризації. Але така присутність є не обов’язковою, а добровільною (за їх згодою). На цьому акцентують і суди (див. постанову ВС від 13.02.2019 у справі № 820/817/17***, постанову Другого апеляційного адмінсуду від 13.03.2019 р. у справі № 520/11047/18****).

*** reyestr.court.gov.ua/Review/79791624

**** reyestr.court.gov.ua/Review/80408988

Після проведення перевірки платник податку має надати її результати фіскалам.

Відповідальність

Що буде, якщо платник податку відмовиться проводити інвентаризацію на вимогу податківців? За це можна гірко поплатитися.

Так, відповідно до п.п. 94.2.8 ПКУ, якщо платник податків відмовляється від проведення відповідно до вимог ПКУ інвентаризації, то може бути застосовано адмінарешт майна такого платника податків. При цьому йдеться саме про випадок, коли платник податку отримав належним чином оформлену вимогу про проведення інвентаризації та відмовився її провести.

Якщо ж платник податку провів її і під час її проведення були виявлені розбіжності або під час перевірки не були присутні податківці (крім інвентаризації спирту, горілки та деяких інших підакцизних товарів), то накласти арешт на майно не повинні (див. постанову ВС від 13.02.2019 у справі № 820/817/17). Оскільки арешт накладають через повну відмову від проведення інвентаризації, а не через відмову від її проведення у присутності посадових осіб фіскалів.

Також інколи при перевірці ПДВ-відшкодування фіскали у випадку виявлення нестач самі донараховують податкові зобов’язання з ПДВ і накладають штраф за ст. 123 ПКУ. Про це детально читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 43, с. 6.

Крім того, бувають випадки, коли податківці після проведення інвентаризації і виявлення на місці проведення розрахунків надлишків товарів намагаються накласти штраф за ст. 20 Закону про РРО. Щоб його уникнути, слід доводити, що продаєте тільки обліковані на складі товари (маєте документи про надходження товарів у точку продажу), а надлишки будуть оприбутковані. Деталі див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 25, с. 30.

висновки

  • Податківці мають право вимагати від платника податків здійснити інвентаризацію тільки під час проведення перевірки.
  • Для проведення інвентаризації платник податку має отримати від фіскалів належним чином оформлений документ з такою вимогою.
  • До складу інвентаризаційної комісії представники податків при проведенні інвентаризації на їх вимогу не входять.
  • Податківці можуть бути присутні при інвентаризації. Хоча якщо інвентаризація буде проведена без них, то відповідальності за це не буде.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі