Теми статей
Обрати теми

Що буде у жовтні

Бенефіціари. До 11 жовтня 2021 року (краще — не пізніше 8 жовтня) юрособи мають подати держреєстратору дані про своїх кінцевих бенефіціарних власників (якими можуть бути тільки фізособи) і структуру власності, а у разі їх відсутності обґрунтувати причину відсутності.

Детально про те, хто, коли і як має подати інформацію та про можливе перенесення граничної дати подання інформації про бенефіціарів, читайте на с. 2 та в наступному номері.

Е-лікарняні. З 1 жовтня 2021 року, якщо не буде чергового перенесення, всі заклади охорони здоров’я будуть зобов’язані видавати лікарняні в електронному вигляді. Детально про це див. «Податки & бухоблік», 2021, № 76.

Чек РРО. З 1 жовтня 2021 року податківці бажають бачити в реквізитах чека РРО цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Водночас ми ставимо такі вимоги під сумнів, оскільки не бачимо для цього на сьогодні законодавчих підстав. Але напевно від спору з податківцями тут не ухилитися. Детально про це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 75, с. 22.

Вантажоперевезення. З 1 жовтня 2020 року набуває чинності Закон України від 03.06.2021 р. № 1534-IX, яким вносяться зміни до Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III. Відповідно до цих змін:

1) у ньому чітко буде вказано, що таке ТТН та які її обов’язкові реквізити;

2) підрозділи Укртрансбезпеки можуть здійснювати габаритно-ваговий контроль транспортних засобів та накладати штрафи на тих, хто перевищив вагові або габаритні нормативи, а також використовувати засоби фото- і відеофіксації процесу перевірки, у тому числі в автоматичному режимі, тощо.

Безпека іграшок. 3 жовтня 2021 року набирає чинності постанова Кабміну від 31.03.2021 р. № 282, якою оновлюється Техрегламент безпечності іграшок, затверджений постановою Кабміну від 28.02.2018 р. № 151. Відповідно до цих змін:

1) зменшено приблизно у два з половиною рази вміст алюмінію у іграшках, які використовуються у грі дітьми віком до 14 років;

2) зменшено десь у 4 рази вміст хрому у зішкрябаному матеріалі іграшок;

3) установлено граничне значення вмісту формальдегіду, що використовується в іграшках.

Отже, тепер дитячі іграшки, що продаватимуться з прилавків, мають стати ще безпечнішими.

«Чорнобильська відпустка». Для отримання компенсації «чорнобильської» відпустки у 2022 році слід до кінця жовтня 2021 року подати до органів соцзахисту населення відомості про підприємство з визначенням кількості постраждалих осіб за категоріями отримувачів компенсації та кількості громадян, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, списки громадян із зазначенням прізвища, імені та по батькові, категорії, серії та номери посвідчення (за наявності), місця проживання (перебування), ідентифікаційного номера; графік відпусток; розрахунок витрат для додаткової відпустки на наступний бюджетний рік.

Карантин. Кабмін 20 вересня 2021 року через загрозу нової хвилі коронавірусу прийняв рішення про продовження дії адаптивного карантину та режиму надзвичайної ситуації ще на три місяці, аж до 31 грудня 2021 року. До цього карантин мав закінчитися 1 жовтня 2021 року.

Отже, до кінця року точно будуть діяти введені раніше карантинні норми, а саме звільнення від нарахування штрафів і пені, призупинення строків давності за ст. 102 ПКУ, строків адміноскарження (окрім оскарження декларування відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ) та судового оскарження тощо. Детально читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 33, с. 11.

Що стосується мораторію на податкові перевірки, то Кабмін скасував його дію для окремих перевірок (зокрема, і щодо ЄСВ). Про законність такого скасування читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі