Теми статей
Обрати теми

Повернення товарів, авансу після переходу на «спецЄП» 2 %: податкові наслідки

Казанова Марина, податковий експерт
В цій статті поговоримо про ситуації, коли постачання товарів/послуг або перерахування авансу відбулося до переходу на «спецЄП», а після такого переходу відбувається зміна умов договору. Наприклад, постачання зовсім відміняється (товар/аванс повертаються) або змінюється ціна товару. Розберемося з тим, які податкові наслідки будуть мати такі операції.

Повернення товарів/авансів: операції придбання

Ситуація 1. Аванс до переходу на «спецЄП» — повернення авансу на «спецЄП». «Ми перерахували аванс за товар постачальнику до переходу на «спецЄП». Після того як вже ми перейшли на «спецЄП» постачання відміняється і постачальник нам повертає оплату. Які наслідки у нас в обліку?»

Давайте, покроково розберемо цю ситуацію.

Перерахували аванс (до переходу на «спецЄП»): Дт 371 Кт 311. Якщо ви на дату перерахування авансу були:

— на загальній системі оподаткування — то перерахування авансу ніяк не вплинуло на доходи/витрати;

— платником єдиного податку — теж саме. Впливу ніякого.

Якщо ви і ваш постачальник на дату перерахування авансу були платниками ПДВ, то за фактом перерахування авансу у вас (у покупця), з’явилось право на податковий кредит (ПК) з ПДВ (Дт 641 Кт 644). Якщо аванс перераховано:

— до 01.02.2022* — право на декларування ПК дають зареєстровані податкові накладні (ПН);

— починаючи з 01.02.2022* — ПК, якщо немає зареєстрованої ПН, можна формувати і на підставі первинних бухгалтерських документів, складених за операціями придбання (п. 322 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Але це не звільняє вашого постачальника від обов’язку зареєструвати ПН за тими операціями (за якими він на дату першої події був платником ПДВ) протягом 6 місяців після припинення або скасування дії воєнного стану. Якщо протягом цього часу ПН не будуть зареєстровані, відображений на підставі первинних документів ПК доведеться «зняти» (шляхом уточнення податкової декларації).

* У такому ключі податківці висказуються у відповіді № 20 https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html.

Отримали назад аванс на «спецЄП»: Дт 311 Кт 371.

Наслідків для «спецЄП» надходження таких коштів на рахунок не викликає (дохід не визнається). Адже дохід для «спецЄП» розраховується за загальними «єдиноподатковими» правилами. Тобто за правилами ст. 292 ПКУ (п. 9.4 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). А відповідно до п.п. 5 п. 292.11 ПКУ

суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику єдиного податку, до доходу не включаються.

Головне, щоб дійсно з банківських документів можна було ідентифікувати, що мала місце операція з повернення коштів.

Щодо ПДВ (якщо ви на дату перерахування авансу були платниками ПДВ). Під час перебування на «спецЄП» ніяких коригувань з ПДВ, звісно не проводимо (оскільки фактично на цей час — ми неплатники ПДВ, хоч і без анулювання ПДВ-реєстрації). Це підтверджують і податківці в категорії 101.15 БЗ.

Але! «Відкоригувати» ПК, все ж доведеться — вже після повернення зі «спецЄП».

Тут спрацьовує абз. 4 п. 9.9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ, який:

— з одно боку дозволяє не нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ за залишками невикористаних придбань з ПДВ при переході на «спецЄП»;

— з іншого боку зобов’язує нарахувати «компенусючі» ПЗ за п. 198.5 НКУ після закінчення дії «спец ЄП» за товарами/роботами/послугами, придбаними з ПДВ (1) які були придбані до переходу на «спецЄП» і (2) використані під час дії «спецЄП, тобто яких немає в залишку на час повернення зі «спецЄП».

Наша ситуація, вважаємо підпадає під цю норму, оскільки (1) факт придбання (а перерахування авансу — це перша подія операції придбання, тобто перерахування авансу прирівнюється до придбання) відбувся до переходу на «спецЄП» і (2) і цього придбання на час повернення зі «спецПДВ» вже не буде.

Нарахувати «компенсуючи» ПЗ за п. 198.5 ПКУ і скласти «компенсуючи» ПН потрібно буде не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому буде відновлено ПДВ-реєстрацію після закінчення дії «спецЄП».

Не нараховувати такі «компенсуючі» ПЗ можна, якщо до дати переходу на «спецЄП» ми отримали від своїх покупців теж аванс за цей товар, за який ми перераховували аванс покупцю (в такому разі придбання вважається реалізованим до переходу на «спецЄП»).

Ситуація 2. Товар отримано до переходу на «спецЄП» — повернення товару після переходу на «спецЄП».

«Ми отримали товар від постачальника до переходу на «спецЄП». Після того як вже перейшли на «спецЄП» постачання відміняється і ми повертаємо товар постачальнику Які наслідки в обліку?»

Отримали товар (до переходу на «спецЄП»): Дт 20, 28 — Кт 63.

Якщо ви були:

— на загальній системі оподаткування — то отримання товару ніяк не вплинуло на доходи/витрати. Вони виникають за фактом реалізації товару;

— платником єдиного податку — теж саме. При придбанні товарів (у тому числі перерахуванні попередньої оплати за них) дохід єдиноподатник не отримує.

Якщо ви і ваш постачальник на дату постачання вам товарів були платниками ПДВ, то у вас як у покупця виникає право на ПК. Тут актуальне все те саме, про що було сказано в попередній ситуації (ситуація 1).

Повернули товар (після переходу на «спецЄП»): Дт 63 — Кт 20, 28.

Для «спецЄП» насідків немає. В тому числі навіть якщо товар був оплачений і разом з поверненням товару буле повертатися і оплата. Зарахування таких коштів не буде вважатися доходом для «спецЄП» (п. 9.4 підрозд. 8 розд. XX ПКУ; п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Щодо необхідності ПДВ-коригування тут все аналогічно ситуації 1.

Повернення авансу/товарів: операції продажу

Ситуація 3. Аванс за товар отримано до переходу на «спецЄП», повернення авансу — після.

«Ми отримали попередню оплату від покупця до переходу на «спецЄП». Після переходу на «спецЄП» постачання відміняється і ми повертаємо аванс покупцю».

Отримали аванс (до переходу на «спецЄП»): Дт 311 Кт 681.

Якщо ви на дату отримання авансу були:

— на загальній системі оподаткування — то отримання авансу для вас ніяких наслідків в частині доходів/витрат не несе. Доходи і витрати виникають за фактом відвантаження товару;

— платником єдиного податку — то за датою отримання авансу був нарахований дохід.

Якщо ви на дату отримання авансу були платниками ПДВ, то за фактом отримання авансу (на дату його отримання) нарахували ПЗ з ПДВ та мали зареєструвати ПН.

Якщо не зареєстрували ПН у зв’язку з військовою агресією — то все одно потім (після повернення зі «спецЄП») маєте зареєструвати такі ПН.

Повернули аванс покупцю (після переходу на «спецЄП»): Дт 681 Кт 311.

Якщо ви раніше (до переходу на «спецЄП») були на загальній системі оподаткування, то податкових наслідків для «спецЄП» немає (бо не має факту отримання доходу).

Якщо ж ви були платниками єдиного податку (тобто відображали дохід за операцією отримання авансу) — то маєте право зменшити відображений раніше дохід (на підставі п.п.5 292.11 ПКУ).

Щоправда, фіскали раніше робили досить неоднозначні висновки стосовно того як саме має відображати єдиноподатник зменшення такого доходу. Про що детальніше у статті «Повернення в єдиноподатників», «Податки&бухоблік», 2019, № 77.

Щодо коригування нарахованих ПЗ з ПДВ. То їх відкоригувати не можна. Причому навіть після повернення зі «спецЄП». Оскільки всі операції, які здійсненні під час знаходження на «спецЄП» по суті прирівнються до операції неплатника ПДВ. І на операції, здійснені під час перебування на ЄП не можна буде складати ні ПН, ні РК.

Ситуація 4. Товар відвантажено (поставлено) до переходу на «спецЄП» — повернення після переходу на «спецЄП».

«Ми відвантажили товар покупцю до переходу на «спецЄП». Після переходу на «спецЄП» постачання відміняється і покупець повертає нам товар».

Постачання товару (до переходу на «спецЄП»). Відвантажили товар покупцеві: Дт 36 Кт 702. Одночасно списана собівартість реалізованого товару: Дт 902 Кт 281.

Якщо на дату постачання товару ви були на загальній системі оподаткування — то в періоді постачання (відвантаження) у вас виникли за цією операцією доходи і витрати.

Якщо ви були на єдиному податку — то доходів від цієї операції ще не було. Тому що доходи виникають за датою отримання коштів.

Якщо ви були платниками ПДВ (до переходу на «спецЄП») — то мали б за операцією постачання нарахувати ПЗ та зареєструвати ПН.

Якщо не зареєстрували ПН, все одно потім маєте її зареєструвати вже після повернення зі «спецЄП».

Повернення товару (в періоді перебування на «спецЄП»). Отримано товар від покупця: Дт 704 Кт 36; Дт 902 Кт 28 («сторно»).

На суму єдиного податку (для «спецЄП) ця операція не впливає (бо немає доходу). Якщо ви були на загальній системі оподаткування зменшити дохід для «спецЄП» не вийде. Доходи і витрати, що були відображені під час перебування на загальній системі оподаткування відкоригувати не можна.

Щодо коригування з ПДВ. Ситуація аналогічна з попередньою ситуацією (ситуація 3). Відкоригувати ПЗ не можна буде ні під час знаходження на «спецЄП», ні після.

Узагальнимо всю цю інформацію в таблиці.

Податкові наслідки

До переходу на «спецЄП»

Після переходу на «спецЄП»

Подія

Наслідки з ПДВ (для платників ПДВ)

Доходи/витрати на загальній системі оподаткування

Єдиний податок

Подія

Єдиний податок

Коригування ПДВ

ПРИДБАННЯ ТОВАРІВ

Перерахували аванс (попередню оплату) за товар)

Право на ПК

На доходи/витрати операція не впливає

(при придбанні товару єдиноподатник дохід не отримує)

Повернули отриманий аванс

Суми коштів (аванс, передоплата) що повертаються платнику ЄП — не визнаються доходом (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ)

Під час перебування на «спецЄп» раніше відображений ПК не коригуємо. Але це доведеться зробити після повернення зі «спецЄП»

Отримано товари

Право на ПК

(доходи/витрати виникають за фактом реалізації товару)

(при придбанні товару єдиноподатник дохід не отримує)

Повернули отриманий товар постачальнику

Податкових наслідків для ЄП немає

ПРОДАЖ ТОВАРІВ

Отримано попередню оплату

ПЗ з ПДВ на дату отримання оплати

(суми попередньої оплати не визнаються доходами)

Виникає дохід на суму отриманої оплати (на дату її отримання)

Повернено попередню оплату покупцю

Якщо до переходу були на загальній системі — податкових наслідків для «спецЄП» немає.

Якщо на єдиному податку — операція зменшує дохід для ЄП

Відкоргувати ПЗ з ПДВ, відображені в періоді отримання оплати, — не можна (ні в періоді перебування на «спецЄП», ні після повернення зі «спецЄП»)

Відвантажено товар

ПЗ з ПДВ за першою подією

За фактом продажу товарів визнається дохід.

Одночасно з визнанням доходів списують відносять на витрати вартість реалізованого товару

Доходу немає (він виникає на дату отримання оплати за товар)

Повернення відвантаженого товару

Податкових наслідків для «спецЄП» немає.

Якщо до переходу на ЄП були на загальній системі оподаткування, то зменшити дохід для «спецЄП» на цю суму не можна

Зміна ціни товару/послуги після переходу на «спецЄП»

Також можливі ситуації, коли вже після переходу на «спецЄП» змінюється ціна на товари/роботи/послуги, перша подія постачання за якими відбулася ще до переходу на «спецЄП». Поглянемо які податкові наслідки будуть мати такі операції.

Податкові наслідки

До переходу на «спецЄП»

Після переходу на «спецЄП»

Подія

Подія

Для ПОКУПЦЯ (на «спецЄП»)

Для ПРОДАВЦЯ (на «спецЄП»

ЗБІЛЬШЕННЯ ЦІНИ

Попередня оплата (постачання товару не було)

Збільшення ціни

Доплата за товар:

Дт 63 Кт 311.

Для «спецЄП» — наслідків немає.

Для ПДВ — права на ПК в частині збільшення ціни не буде (ПДВ з суми збільшення ціни буде включено до первісної вартості товару як невідшкодований податок)

Отримання доплати за товар:

Дт 311 Кт 681 (36).

Для «спецЄП» — дохід (за датою зарахування доплати за товар).

Для ПДВ — в частині збільшення ціни — ПЗ немає. Не потрібно їх буде нараховувати і після повернення зі «спецЄП»

Постачання товару

Збільшення ціни за поставлений до переходу на «спецЄП» товар

Якщо первісна вартість за товаром ще не сформована на збільшення ціни (з урахуванням ПДВ) збільшуємо первісну вартість: Дт 20, 28 Кт 63. Якщо сформовано і товар реалізовано показуємо витрати: Дт 944 Кт 63.

Для «спецЄП» — наслідків немає (операція придбання не пов’язана з надходженням коштів).

Для ПДВ — права на ПК з суми збільшення не буде. Якщо товар до збільшення ціни не реалізовано, цей ПДВ збільшить первісну вартість товару, як невідшкодований податок

Донараховуємо дохід на суму збільшення ціни: Дт 36 Кт 702 Але для «спецЄП» дохід буде саме за датою надходження коштів (доплати).

Для ПДВ — в частині збільшення ціни — ПЗ немає. Не потрібно їх буде нараховувати і після повернення зі «спецЄП»

ЗМЕНШЕННЯ ЦІНИ

Попередня оплата (постачання товару не було)

Зменшення ціни

Повернена частина оплати:

Дт 311 Кт 63.

Для «спецЄП» таке повернення — не дохід (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Щодо ПДВ — коригувати раніше відображений ПК не потрібно (ні під час перебування на «спецЄП», ні після)

Повернена частина оплати:

Дт 36 Кт 311.

Якщо ви до переходу на «спецЄП» були на загальній системі — то для «спецЄП» наслідків немає.

Якщо були платниками єдиного податку — то є право зменшити на цю суму єдиноподатковий дохід на підставі п.п. 5 п. 292.11 ПКУ (за датою повернення коштів).

Відкоригувати ПЗ з ПДВ не можна буде (ні під час знаходження на «спецЄП» ні після повернення зі «спецЄП»)

Постачання товару

Зменшення ціни за поставлений до переходу на «спецЄП» товар

Якщо товар ще не реалізовано:

Дт 20 Кт 63 («сторно» на цю суму).

Якщо реалізовано — Дт 902 Кт 631 «сторно» (якщо товари реалізовано минулого року — Дт 63 Кт 719).

Для «спецЄП» наслідків немає.

ПДВ — не коригуємо (не треба його коригувати і після повернення зі «спецЄП»)

Зменшення доходу — Дт 704 Кт 36.

Якщо ви до переходу на «спецЄП» були на загальній системі — то для «спецЄП» наслідків немає.

Якщо були платниками єдиного податку — то є право зменшити на цю суму єдиноподатковий дохід на підставі п.п. 5 п. 292.11 ПКУ. Але таке право з’являється на дату повернення коштів покупцю.

Відкоригувати ПЗ з ПДВ не можна буде (ні під час знаходження на «спецЄП» ні після повернення зі «спецЄП»)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі