Теми статей
Обрати теми

Мобілізація транспорту для воєнних потреб: що з амортизацією?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Роз’яснення Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків від 25.07.2022*

* cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/599849.html

Висновок документа

За мобілізованим транспортом, переданим у тимчасове користування ЗСУ, амортизацію в бухгалтерському та податковому обліку не припиняють. Якщо такий транспорт буде знищено, він підлягає списанню з балансу й у високодохідників за ним виникнуть ліквідаційні різниці за пп. 138.1, 138.2 ПКУ

Податківці розглянули декілька моментів, пов’язаних з мобілізацією автотранспорту.

Амортизація транспорту. По-перше, контролери пояснили: чи треба за мобілізованим транспортом продовжувати нараховувати амортизацію?

Тут усе залежить від того, як відбувається мобілізація і як вона оформлена: як передача в тимчасове користування чи як вилучення.

Якщо транспорт передається в тимчасове користування за актом приймання-передачі (за формою додатка 4 до Положення про військово-транспортний обов’язок, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2000 № 1921), то власником такого транспорту залишається підприємство, транспорт продовжує обліковуватися на балансі підприємства. Тому за ним і в бухгалтерському, і в податковому обліку (що актуально для високодохідників) продовжують нараховувати амортизацію.

Утім, за об’єктами ОЗ, які тимчасово не використовуються в госпдіяльності, податківці і раніше роз’яснювали, що якщо амортизація в бухобліку за ними не призупиняється, то і в податковому обліку її не припиняють (БЗ 102.05; лист ДПСУ від 21.09.2020 № 3935/ІПК/99-00-05-05-02-06, детальніше див. «Тимчасові простої та амортизація ОЗ» // «Податки & бухоблік», 2020, № 86). Тепер аналогічний висновок податківці озвучили і безпосередньо щодо мобілізованого транспорту.

А також податківці нагадали, що для нарахування податкової амортизації береться вартість ОЗ без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної в бухобліку (п.п. 138.3.1 ПКУ).

Якщо ж здійснюється вилучення і транспорт передається за актом про примусове відчуження або вилучення (за формою додатка до постанови КМУ від 31.10.2012 № 998), то такий транспорт підлягає списанню з балансу підприємства. А отже, за обліковими правилами з місяця, що настає за місяцем вибуття, його амортизацію припиняють (п. 29 НП(С)БО 7).

Знищення транспорту. По-друге, податківці торкнулися і такої ситуації. А що коли тимчасово мобілізований транспорт буде знищено?

Тоді транспортний засіб підлягає списанню з балансу. Тому високодохідникам і малодохідникам-добровольцям у податковоприбутковому обліку необхідно провести коригування фінрезультату і показати ліквідаційні різниці, тобто:

— збільшити фінрезультат на бухгалтерську залишкову вартість такого транспортного засобу (п. 138.1 ПКУ) і

— зменшити фінрезультат на його податкову залишкову вартість (п. 138.2 ПКУ).

Для повноти картини скажемо, що мобілізація транспорту не призведе до жодних наслідків з ПДВ. Оскільки при передачі транспорту в тимчасове користування не відбувається жодного постачання (об’єкта для ПДВ не виникає). А при вилученні (хоча воно і вписується у визначення постачання) під час воєнного стану діє спецправило. І п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ встановлено, що передача товарів/послуг для армії не є постачанням. Тому ні мінбазні, ні компенсуючі ПЗ з ПДВ у такому разі не нараховують.

Що ж до знищення, то при ліквідації ОС внаслідок дії обставин непереборної сили (війни) ліквідаційні ПЗ не нараховуються (абзац другий п. 189.9 ПКУ). До того ж і компенсуючі ПЗ нараховувати не доведеться, оскільки за воєнними правилами товари, знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили в період воєнного стану, не вважаються використаними в негосподарській діяльності (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Детальніше про облік мобілізованого транспорту див. «Мобілізація транспорту — процедура і облік» // «Податки & бухоблік», 2022, № 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі