Теми статей
Обрати теми

Платник ЄП на ставці 2 %: що з ПДВ у чеку РРО/ПРРО?

Казанова Марина, податковий експерт
Суб’єкт господарювання перейшов на єдиний податок за ставкою 2 % (ЄП 2 %). До переходу був платником ПДВ. Що робити з програмуванням РРО? Як «прибрати» ПДВ з чеку?

Платники ЄП 2 % звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ. А операції, здійснені платником ЄП 2 %, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). Тобто товари/послуги, які продає такий суб’єкт господарювання, не оподатковуються ПДВ.

Виключення з цього правила свого часу було встановлено для операцій спецєдинників з постачання на митній території України товарів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом та/або визнаної державою-агресором (абз. 2 п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). Тобто ці операції оподатковувались ПДВ. Втім з 01.07.2022 це виключення було скасовано — Законом № 2325*. Додаткові деталі знайдете у статті «Платник спец-ЄП реалізує товари агресора: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування» від 21.06.2022 № 2325-IX.

Тож всі постачання платника ЄП 2 % зараз не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Особливість тут у тому, що якщо до переходу на ЄП 2 % суб’єкт господарювання був платником ПДВ, то на час знаходження на ЄП його реєстрація як платника ПДВ не анулюється, а лише призупиняється. Тобто такий суб’єкт господарювання залишається платником ПДВ. А це означає, що:

при визначенні обов’язкових реквізитів, які має містити чек РРО/ПРРО, платник ЄП 2 %, який до переходу на ЄП був платником ПДВ, має керуватися вимогами, які встановлені Положенням № 13* саме для платників ПДВ.

* Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

Незважаючи на те, що ПДВ з продажу товарів фактично не буде.

Якщо ми поглянемо в Положення № 13, то в ньому сказано, що для суб’єктів господарювання, що зареєстровані як платники ПДВ, у фіскальному касовому чеку обов’язково має зазначатися, зокрема (п. 2 розд. II Положення № 13):

— індивідуальний податковий номер платника ПДВ, перед яким друкуються великі літери «ПН» (рядок 4);

— назва товару (послуги), вартість, літерне позначення ставки ПДВ (рядок 10);

— загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово «СУМА» або «УСЬОГО» (рядок 20);

— окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальна сума ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкуються великі літери «ПДВ» (рядок 21). Цей рядок фіскального чека повторюється відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ. Дозволяється не друкувати рядки за податковими групами, якщо сума ПДВ дорівнює нулю (п. 7 розд. ІІ Положення № 13).

Але ж фактично товари/послуги, які продає платник ЄП 2 % не оподатковуються ПДВ. То ж як має бути запрограмований ПДВ у РРО/ПРРО?

Тут треба виходити з того, що будь-який РРО має забезпечувати обчислення сум ПДВ за кількома (не менше 6) податковими групами: за ставками 20, 14, 7 і 0 %, а також операції, звільнені від оподаткування, та операції, що не є об’єктом оподаткування, — з відповідним літерним позначенням кожної з позицій А, Б, В, Г тощо). Так прописано у Вимогах щодо реалізації фіскальних функцій РРО для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 № 199.

Оскільки операції, здійснені платником ЄП 2 %, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ), то

спецєдинниккам — платникам ПДВ, які звільнені від ПДВ згідно з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ, слід запрограмувати в касових апаратах ставку ПДВ за податковою групою «Операції, що не є об’єктом оподаткування».

Літерне позначення цієї групи може бути будь-яким («D», «Н», «Х» тощо, у тому числі й написаним кирилицею). Додаткові деталі знайдете у статті «ПДВ і акциз у чеку РРО/ПРРО спецєдинника» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі