Теми статей
Обрати теми

Заповнення розрахункової квитанції: чи обов’язково зазначати найменування та одиницю виміру кожного товару?

Казанова Марина, податковий експерт
Cуб’єкт господарювання здійснює діяльність, названу в Переліку КМУ № 1336*, що надає йому право працювати без РРО/ПРРО, але з обов’язковим застосуванням КОРО і РК**. Чи обов’язково в розрахунковій квитанції з РК зазначати найменування та одиницю виміру кожного реалізованого товару чи достатньо тільки загальної суми розрахунків? Розбираємося!

* Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 № 1336.

** Книга обліку розрахункових операцій і розрахункова книжка відповідно.

Почнемо з того, що розрахункова квитанція (якщо працюємо без РРО/ПРРО, але з обов’язковим застосуванням КОРО і РК) заповнюється на кожну проведену розрахункову операцію. Тобто:

на кожну покупку потрібно виписати розрахункову квитанцію і видати її покупцеві.

Дані першої та останньої розрахункової квитанції, які ви видали покупцям з РК протягом робочого дня (зміни), заносимо у КОРО.

Також не забуваємо, що про щомісячне подання до податкового органу спеціальної звітності: Звіту за формою № ЗВР-1 та Довідки про використані РК.

Далі. Здебільшого використовують РК з розрахунковими квитанціями форми № РК-1 (за формою додатку 3 до Положення № 13*).

* Положення про форму та зміст розрахункових документів…, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

Є ще і спрощені розрахункові квитанції форми № РК-2 (за формою додатку 4 до положення № 13). Але про них говорити не будемо, оскільки сфера їх застосування досить вузька*.

* 1) за товари або послуги (за винятком реалізації в роздрібній мережі підакцизних товарів), якщо загальна сума розрахунку не перевищує 10 гривень; 2) при продажу квитків тривалого користування (на декаду і більш тривалий період) на проїзд у міському або приміському пасажирському транспорті, якщо такі квитки є документами суворого обліку; 3) при видачі коштів у разі приймання від населення вторинної сировини (крім металобрухту).

Складається РК з двох частин:

1) корінця, який залишається в суб’єкта господарювання (залишається в РК);

2) відривної частини, яка видається покупцеві.

Які обов’язкові реквізити повинні мати корінець і відривна частина РК визначає Положення № 13. Крім того треба врахувати ще й вимоги Порядку № 547*, підрозд. 2 розд. III якого регулює порядок ведення розрахункових книжок.

* Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547.

Тепер щодо нашого питання: чи потрібно в РК вказувати найменування та вартість кожної одиниці проданого товару? Якщо мова йде про:

1) корінець квитанції (лишається у суб’єкта господарювання), то в Положенні № 13 сказано, що в корінці зазначається загальна сума покупки (загальна сума отриманих за товар коштів). «Вторить» цьому і Порядок № 547, у якому сказано, що «у корінці квитанції вручну або друкарським способом повинна вказуватись повна сума розрахунку».

В Положенні № 13 також зазначено, що обов’язковими реквізитами корінця квитанції РК є «рядки для записування даних про товари (послуги), а в разі реалізації в роздрібній мережі підакцизних товарів — назва товару». Але, тут мова йде про те, що відривна частина квитанції повинна містити відповідні рядки для зазначення цих даних. Але нічого не говорить про обов’язковість їх заповнення. Назва товару безпосередньо названа обов’язковим реквізитом РК тільки якщо реалізовується підакцизний товар. Втім Перелік КМУ № 1336 на торгівлю підакцизними товарами не поширюється.

Отже,

в корінці квитанції достатньо зазначити тільки загальну суму покупки. Без деталізації щодо кожного товару, оплаченого за однією розрахунковою операцією.

Тобто, розписувати найменування та вартість кожного товару в корінці квитанції у випадку, що нас цікавить, не потрібно;

2) відривну частину РК (яка видається покупцю), то тут Положенням № 13 встановлені аналогічні вимоги. Сказано, що відривна частина має містити:

загальну вартість усіх товарів (послуг), оплачених за однією розрахунковою квитанцією;

рядки для записування даних про товар (послугу): назва товару (послуги), вартість одиниці виміру товару (суми коштів за однією операцією виплати), ставки акцизного податку, ставки ПДВ у відсотках, вартість товару (суми коштів за здійсненими операціями виплати). Але знову ж таки в Положенні № 13 просто сказано, що відривна частина квитанції повинна містити відповідні графи для зазначення цих даних. Але нічого не говорить про обов’язковість їх заповнення. Це кореспондує з нормами Порядку № 547, у якому сказано, що дані про товар, якщо не йдеться про реалізацію алкоголю та тютюнових виробів, заповнюються на вимогу покупця. З одного боку це підтверджує необов’язковість «розписування» товару в РК. З іншого боку — назву товару, вартість кожної одиниці товару потрібно буде вказати у відривній частині РК, якщо цього вимагає покупець.

Відповідно:

якщо покупець не вимагає, то можна назву й одиницю проданого товару/товарів/робіт/послуг не зазначати у відривній частині розрахункової квитанції. А достатньо лише зазначити загальну суму покупки.

Звернемо увагу на ще один момент. Чи потрібно у відривній частині РК обов’язково зазначати дату проведення розрахунків (день, місяць, рік) та чи обов’язково в ній має бути підпис особи, яка провела розрахунок з покупцем? Питання це виникло у зв’язку з тим, що якщо дивитися вимоги Порядку № 547, то з нього слідує, що наче ці реквізити у відривній частині РК обов’язково заповнювати на вимогу покупця:

«На вимогу покупця у відривній частині розрахункової квитанції додатково вказуються всі або частина реквізитів, передбачених установленою формою: найменування товару (послуги), вартість одиниці виміру, ставка у відсотках податку на додану вартість (для суб’єктів господарювання — платників податку на додану вартість) та акцизного податку або іншого податку (збору) (для суб’єктів господарювання — платників акцизного податку або іншого податку (збору)), вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за кожним найменуванням, дата та підпис особи, яка провела розрахунок. При продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів найменування товарів і їх вартість, ставка акцизного податку або іншого податку (збору) та сума акцизного податку або іншого податку (збору) обов’язково записуються у відривній частині та корінці розрахункової квитанції».

Але! Положення № 13 називає дату (день, місяць, рік) проведення розрахунків обов’язковим реквізитом відривної частини РК (як власне і корінця). Крім того, і в Законі про захист прав споживачів* (ч. 11 ст. 8) сказано, що під час продажу продавець зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ установленої форми, який засвідчує факт придбання, з відміткою про дату продажу.

* Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 № 1023-XII.

Тому

дата продажу обов’язково повинна зазначатися у відривній частині розрахункової квитанції.

Що стосується підпису особи, яка провела розрахунок то, відповідно до вимог Положення № 13 відривна частина РК повинна містити напис «Розрахунок провів», а також рядок для підпису особи, яка здійснює розрахунки. Знову-таки сказано, що квитанція повинна містити відповідний рядок, але що підпис особи, яка провела розрахунки, є в ній обов’язковим, не сказано. Але з урахуванням вимог Порядку № 547, якщо покупець вимагає, то підпис має бути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі