Теми статей
Обрати теми

Чи зупиняються під час війни строки подання РРО-звітності?

Вишневський Михайло, податковий експерт
Запитання зовсім не пусте, оскільки правильна відповідь на нього допоможе зорієнтуватися тим платникам, які мали б подавати РРО-звітність, але з певних причин зараз цього не роблять або не робили досі. Чи загрожують їм якісь штрафи і якщо так, то які? Розберемося в цьому детально.

Про яку саме звітність ідеться

Якщо своїми словами швиденько переказати історію питання, то слід згадати, що колись давно РРО-звітність подавали щодо всіх зареєстрованих РРО та щодо всіх КОРО, зареєстрованих на господиницю. Назвемо її для простоти паперовою РРО-звітністю.

Згодом у п. 7 ст. 3 Закону про РРО з’явилась норма щодо подання користувачами касових апаратів інформації по дротових або бездротових каналах зв’язку. Це:

— або інформація про загальний обсяг розрахункових операцій — при використанні електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), РРО для купівлі-продажу іноземної валюти;

— або електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків — при використанні решти РРО та будь-яких ПРРО.

У БЗ 109.12 податківці називають її контрольно-звітною інформацією. Передається вона на сервер ДПСУ вітоматично, незалежно від волі платника, строків для її подання Закон про РРО взагалі не визначає, проте у разі неотримання цієї інформації податківцями протягом 72 годин РРО буде заблоковано. У свою чергу, ПРРО може працювати, не передаючи інформацію на фіскальний сервер, всього 36 годин, хоча в період дії воєнного стану (ВС) цей строк може бути перевищений (ст. 5 Закону про РРО).

Таким чином, можна стверджувати, що зазначена в п. 7 ст. 3 Закону про РРО інформація звітністю взагалі не є. Ми будемо називати її електронною РРО-звітністю лише для спрощення.

А що ж сталося із колишньою паперовою звітністю? На сьогодні п. 7 ст. 3 Закону про РРО вимагає

подавати звітність, пов’язану із застосуванням РРО і РК, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця у разі, якщо цим пунктом не передбачено подання інформації по дротових або бездротових каналах зв’язку

Як бачите, у наведеній нормі й досі згадується РРО, хоча фактично до застосування РРО паперова звітність вже не має жодного відношення. Що й підтверджує її теперішня назва — Звіт про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (форма № ЗВР-1). Подавати його слід щодо всіх КОРО, зареєстрованих на господарську одиницю, які ведуться разом із РК у випадках, визначених ст. 10 Закону про РРО.

При цьому користувачі касових апаратів, які подають електронну РРО-звітність до контролюючих органів по дротових або бездротових каналах, не зобов’язані подавати звіт за формою № 3ВР-1, з чим погоджуються й податківці (БЗ 109.12). Про їхню дивну позицію щодо подання звіту за формою № 3ВР-1 у разі тичасового вимкнення електроенергії (див. про це у статті «Відключили електроенергію: кіна не буде?» цього номера) та/або виходу з ладу РРО, тут не говоритимемо.

А от про п.п. 80.2.4 ПКУ згадати варто. У ньому неподання суб’єктом господарювання в установлений законом строк обов’язкової звітності (!) про використання РРО та/або ПРРО, РК та КОРО, подання їх із нульовими показниками названо однією з підстав для проведення фактичної перевірки. Із цієї норми податківці доходять висновку (див. БЗ 109.12), що такою обов’язковою звітністю є саме електронна РРО-звітність, а про паперову РРО-звітність при цьому мовчать.

Наша думка щодо цього така: звітністю, пов’язаною із застосуванням РРО і РК, про яку йдеться в п. 7 ст. 3 Закону про РРО, є тільки звіт за формою № 3ВР-1. Про особливості його подання в період ВС — далі.

ЗВР-1 у період воєнного стану

З початку війни й до 27.05.2022 для платників та податківців було зупинено перебіг усіх строків, визначених податковим та іншим, підконтрольним фіскалам, законодавством (п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ в попередній редакції).

Контроль за дотриманням РРО-законодавства, у тому числі й строків, визначених Законом про РРО, покладено саме на податкові органи (див. ст. 15 Закону про РРО). Таким чином,

строк подачі звіту за формою № 3ВР-1 був зупинений з 24 лютого до 27 травня поточного року

З 27 травня п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ зазнав змін. За чинною на сьогодні редакцією зупинено перебіг зазначених вище строків, крім строків:

1) реєстрації ПН/РК, подання звітності, сплати податків та зборів;

2) щодо камеральних перевірок;

3) щодо фактичних та документальних позапланових перевірок.

Чи вплинуло це якось на строки подання ЗВР-звіту?

З одного боку, звіт за формою № 3ВР-1 податковою звітністю не є, що підтверджують самі фіскали (БЗ 109.12). З іншого ж боку, буквальне прочитання п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ свідчить, що серед винятків у ньому йдеться про будь-яку звітність, а не тільки про податкову. Тож строки подання ЗВР-звіту з 27.05.2022 відновлені.

Попри це до закінчення ВС оштрафувати за його неподання за п. 10 ст. 17 Закону про РРО все одно не можна, однак, лише в тому разі, якщо суб’єкт господарювання не торгує підакцизними товарами (п. 12 розд. ІІ Закону про РРО) А от адмінштраф за таке порушення все одно буде (подробиці — в «Податки & бухоблік», 2022, № 54).

Разом з тим, у БЗ 109.18

податківці заявляють, що у разі встановлення після війни порушень Закону про РРО, допущених у період з 24.02.2022 по день закінчення ВС, застосовуватимуть штрафні санкції у звичайному порядку

Тобто контролери вважають, що РРО-порушення, допущене під час дії ВС при продажу не підакцизних товарів, так і залишається порушенням. Ми з цим категорично не згодні (див. про це в Податки & бухоблік, 2022, № 49).

А ще фіскали стверджують, що обов’язок подання звіту за формою № ЗВР-1 не залежить від того, чи проводилися розрахункові операції на господарській одиниці. При цьому за відсутності розрахункових операцій у звітному місяці у графах 3 — 8 звіту проставляються нулі (БЗ 109.12).

З таким підходом ми теж погодитися не можемо. Однак якщо не хочете з ними сперечатися в суді, ліпше за можливості цей звіт все ж подавати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі