Теми статей
Обрати теми

Документальне оформлення оренди сільгосптехніки з персоналом

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство вирішило надати в оренду з персоналом комбайн для збору врожаю іншому підприємству. Як у такому випадку оформити первинні документи на здійснення такої операції? Який код послуги вказувати у податковій накладній?

Договірні основи. Передача в оренду сільгосптехніки з персоналом на сьогодні справа звична. Річ у тому, що в такому випадку точно не буде виникати питання у податківців з приводу реєстрації замовника платником пального акцизу, якщо роботи по збору врожаю відбуваються з використанням палива замовника.

Детально про цю проблему читайте у «Оренда техніки з персоналом, або Уникаємо пального акцизу» // «Податки & бухоблік», 2020, № 48

Коли мова йде про оренду сільгосптехніки з персоналом, то відразу виникає закономірне запитання: які документи, в тому числі первинні, слід оформити при здійсненні такої операції?

Перш за все, перед тим як передавати техніку в оренду, слід укласти договір оренди. Він укладається у простій письмовій формі. При цьому оскільки у нас іде мова про оренду сільгосптехніки з персоналом між двома юрособами, то нотаріальне посвідчення договору не вимагається. Водночас якщо сторони забажають, то засвідчити такий договір нотаріально буде потрібно.

Оренда сільгосптехніки разом з екіпажем практично не відрізняється від оренди такої техніки без екіпажу. Відмінність тільки в тому, що в договорі оренди сільгосптехніки з екіпажем слід прописати нюанси роботи екіпажу на сільгосптехніці у орендаря. А саме вказати, що екіпаж має право відмовлятися від виконання інших, ніж зазначені в договорі робіт, тобто робіт, які суперечать умовам договору найму, або якщо орендар має намір використовувати техніку не за призначенням, а також якщо роботи можуть бути небезпечними для екіпажу, техніки, прав інших осіб.

До відома! Витрати на утримання екіпажу техніки, яка передана з ним в оренду, несе орендодавець (ст. 805 ЦКУ). Тобто

зарплату персоналу орендованої техніки нараховує саме орендодавець, і він же на неї нараховує ЄСВ

Воно і не дивно, бо персонал, що працює на орендованій техніці, є працівником орендодавця. Тому перекладати такий обов’язок на орендаря не слід.

Документальне оформлення. Після того як договір оренди укладений, підприємство-орендодавець має передати в оренду підприємству-орендарю сільгосптехніку. Для цього слід скласти акт приймання-передачі сільгосптехніки з персоналом. Цей акт складають двічі.

Першого разу при передачі в оренду техніки з персоналом, а вдруге при поверненні об’єкта оренди назад орендареві через сплив строку, на який передано техніку в орендує за договором, або через дострокове розірвання договору оренди. В акті наводяться дата передачі/повернення техніки в оренду, її стан, комплектація та інші важливі характеристики.

Акт приймання передачі складають у довільній формі. Щоб акт був первинним документом, він має містити усі реквізити первинного документа, передбачені ст. 9 Закону про бухоблік.

Крім акта приймання-передачі самого об’єкта оренди, орендар і орендодавець ще мають скласти документ, що підтверджує факт надання орендної послуги та прийняття її замовником. Тому найчастіше сторони в договорі домовляються про складання відповідного акта та про його періодичність.

Затвердженої форми такого акта не існує. Тому оформляти його слід у довільній формі. А щоб він мав силу первинного документа, його зміст повинен відповідати вимогам, наведеним у ст. 9 Закону про бухоблік.

Взагалі-то складати акт про надання орендних послуг можна з будь-якою періодичністю. Але коли іде мова про надання в оренду сільгосптехніки з персоналом, то зазвичай сама операція оренди триває недовго. Річ у тому, що техніку беруть в оренду з персоналом зазвичай для оперативного (протягом декількох днів, максимум тижнів) виконання сільгоспробіт (у нашому випадку — збору урожаю).

Вважаємо, що якщо строк передачі в оренду сільгосптехінки менше ніж місяць, то складати такий акт слід після закінчення виконання операцій, на які взято техніку в оренду. Якщо ж більше ніж місяць, то оформляти такий акт слід щомісяця. Однак майте на увазі, що це не єдина можливість. Деталі шукайте у «Поперіодна послугова первинка: як, коли і навіщо?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 50.

ПДВ-особливості. Що стосується складання ПН на операцію з надання в оренду сільгосптехніки з персоналом, то питання виникає тільки з тим, як саме у такій ПН заповнити графу 3.3, в якій зазначається код послуги згідно з ДКПП.

Якщо б в оренду передавалася тільки сільгосптехніка, то у цій графі слід було вказати код 77.31 «Надання в оренду сільськогосподарських машин і устаткування».

Але для нашого випадку цей код не підходить. Річ у тому, що код 77.31 згідно з поясненнями до нього не включає надання в оренду та лізинг сільськогосподарських і лісогосподарських машин і устаткування з оператором.

Для передачі в оренду сільгосптехніки з персоналом підійде код 01.61 «Допоміжна діяльність у рослинництві». Оскільки саме цей код не тільки передбачає вид економічної діяльності, як допоміжна діяльність у рослинництві, а й включає надання сільськогосподарської техніки разом із обслуговуючим персоналом.

Отже, щоб правильно заповнити ПН на послугу з оренди сільгосптехніки з персоналом, слід у графі 3.3 такої ПП вказати саме код 01.61. На цьому акцентують увагу і суди (див. рішення Хмельницького окружного адмінсуду від 03.08.2020 у справі № 560/2210/20).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі