Теми статей
Обрати теми

Які премії враховуємо при оплаті відрядження?

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Положенням про преміювання, що діє на підприємстві, встановлено виплату премії. З лютого по червень 2022 року у зв’язку з фінансовими труднощами така премія не нараховувалась працівникам. У липні премію було нараховано. Також планується її нарахування в серпні. Чи включати такі премії у розрахунок середньої зарплати та денної виплати для оплати періоду відрядження?

Перш ніж відповісти на запитання, коротко пройдемося загальними правилами оплати періоду відрядження.

Оплату за робочі дні у відрядженні здійснюємо відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку (ч. 4 ст. 121 КЗпП). Тобто спочатку визначаємо два показники:

— денний заробіток працівника за місяць, у якому він був у відрядженні;

— середньоденну зарплату.

Далі порівнюємо ці показники. Якщо денний заробіток вищий за середньоденну зарплату, то робочі дні у відрядженні оплачуємо як звичайні робочі дні. В іншому випадку оплата праці у відрядженні буде за середньоденною зарплатою.

Денний заробіток. Визначаємо виходячи з повністю відпрацьованого місяця, навіть якщо місяць відрядження з різних причин був відпрацьований частково.

Денний заробіток обчислюємо виходячи із зарплати працівника та кількості робочих днів згідно з графіком роботи працівника. При цьому враховуємо усі елементи зарплати, які могли бути нараховані працівникові за повністю відпрацьований місяць згідно з умовами трудового, колективного договору. А саме оклад, доплати, надбавки, премії, які мають постійний характер, суми індексації тощо (лист Мінекономіки від 13.07.2021 № 4711-06/36275-07, лист Мінсоцполітики від 24.04.2013 № 4566/0/14-13/13).

Не включаємо до розрахунку денного заробітку: разові премії, інші одноразові виплати, оплату за період тимчасової непрацездатності і період, коли за працівником згідно із законодавством зберігалася середня зарплата (див. лист Мінсоцполітики від 26.04.2013 № 478/13/84-13).

Середньоденна зарплата. Її обчислюємо за Порядком № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Середньоденну зарплату знаходимо так: суму заробітку за розрахунковий період ділимо на кількість робочих днів, фактично відпрацьованих у розрахунковому періоді.

Як при розрахунку денного заробітку, так і під час обчислення середньоденної зарплати враховуємо премії, що не мають разового характеру, а виплачуються працівникам на постійній основі відповідно до умов положення про преміювання/колективного договору.

Однак

як відрізнити разову премію від премії, що має систематичний характер?

Слід заглянути в Положення про преміювання або інший локальний нормативний акт роботодавця, що регулює питання преміювання працівників. Ці документи роботодавці розробляють самостійно. В них зазначають серед іншого умови, критерії преміювання (депреміювання). Якщо премії виплачують періодично, то вказують період, за який її виплачують (за місяць, квартал, півріччя тощо). При цьому, як правило, зазначають, що виплата таких премій здійснюється за наявності грошових коштів. Проте таке уточнення не змінює характеру премії.

Тож, наприклад, якщо положенням про преміювання передбачено виплату премії щомісячно за наявності фінансових можливостей, проте роботодавець у зв’язку із складнощами виплатив таку премію лише в одному місяці (або декількох), то зазначена премія буде враховуватись у розрахунку середньої зарплати/денного заробітку, оскільки вона не належить до одноразових.

Аналогічних висновків у контексті включення премій до середнього заробітку доходило свого часу Мінсоцполітики у листі від 04.10.2016 № 1374/13/8416. І наведені в ньому аргументи, вважаємо, можна застосувати й до розрахунку денного заробітку.

Таким чином у ситуації, що описана нашим читачем, премію, що нарахована у липні, а також премію, що буде нарахована у серпні, треба включати до розрахунку середньої зарплати та денної виплати для їх порівняння під час оплати періоду відрядження, якщо вона не є одноразовою.

А щоб не помилитися з тим, яку суму премії треба врахувати при обчисленні середнього заробітку, радимо ознайомитися з нашою статтею «Розрахунок середньої зарплати. Знову зміни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 31.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі