Теми статей
Обрати теми

Помилки у від’ємному значенні ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Тепер поговоримо про виправлення помилок у від’ємному значенні (ВЗ). Тут є свої особливості. Адже оскільки від’ємне значення є перетікаючим (переходить до наступної декларації), помилки в ньому можуть зачіпати одразу декілька періодів. Тому розберемо, як їх виправити, на конкретних ситуаціях.

Занижено Від'ємне Значення

Ситуація. У квітні помилково не показали ПК за імпортною МД (у сумі 2000 грн). Декларації за квітень — червень були від’ємними. Тому занизили в тому числі перехідний мінус червня в ряд. 21 (на 2000, тобто показали 1000 замість 3000) (див. табл. 1):

Таблиця 1. Початкові дані

img 1

Як виправити? Оскільки помилка є перетікаючою (переходить до ряд. 16.1 поточної декларації за липень) і в періодах після помилкового на розрахунки з бюджетом (ряд. 18) або бюджетне відшкодування (ряд. 20.2) не вплинула, то для її виправлення:

достатньо подати один УР до помилкового періоду — квітня. І оскільки виправляємо помилку в ряд. 21, то разом з УР треба подати уточнюючий додаток Д2 (для додавання від’ємного значення — на дельту, БЗ 101.25; детальніше про розшифровування ВЗ за періодами в додатку Д2 див. «Відшкодування ПДВ і хронологія «мінуса» // «Податки & бухоблік», 2021, № 31) (див. рис. 1):

img 2

Рис. 1. Фрагмент УР до декларації за квітень з уточнюючим Д2

після подання УР правильно заповнити поточну декларацію за липень. Для цього значення гр. 6 ряд. 21 УР слід перенести до ряд. 16.2 липневої декларації (п. 5 розд. VI Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21, далі — Порядок № 21).

Тоді при заповненні поточної декларації за липень:

— до ряд. 16.1 перетече помилкове (занижене) ВЗ із ряд. 21 попередньої червневої декларації (1000);

до ряд. 16.2 перенесемо значення з гр. 6 ряд. 21 УР, поданого до декларації за квітень (2000). Таким чином у липневій декларації виправимо (додамо) суму ВЗ (1000 + 2000 = 3000) і її заповнимо без помилок (див. табл. 1).

УР-поле до ряд. 16.2. Якщо в поточній декларації заповнили ряд. 16.2, то не забудьте заповнити поле (*) в завершальній частині декларації. У ньому треба зазначити дані з квитанції № 2 (дату прийняття УР та реєстраційний номер УР), а також суму з гр. 6 ряд. 21 УР, перенесену до ряд. 16.2 (БЗ 101.24).

Ліміт-віконце (ряд. 19.1 УР). До того ж при виправленні ВЗ-помилок пам’ятайте: хоча за допомогою УР виправляють помилки минулих декларацій, при заповненні ліміт-віконця в ряд. 19.1 УР зазначають значення свіжого реєстраційного лімітуна дату подання УР. Про це прямо говориться у формі УР! Тож старий ліміт (з помилкової декларації) сюди не переписують. При цьому суму БВ не перераховують (переносять, якою була), якщо в ній не було помилок.

Завищено Від'ємне Значення

Тепер уявимо, що завищили ВЗ.

Ситуація. Декларації за квітень — червень подали від’ємними. Проте пізніше виявили, що у квітні помилково не нарахували ПЗ (у сумі 3500 грн). У результаті через помилку податок за червень недоплачено на 2500 грн (див. табл. 2):

Таблиця 2. Вихідні дані

img 3

Як виправити? Помилка, допущена у квітні, призвела до недоплати податку в червні. Тобто вплинула на розрахунки з бюджетом (ряд. 18 червневої декларації). Тому для виправлення помилки треба:

подати два УР — до помилкового періоду (квітня) і періоду, у якому помилка вплинула на розрахунки з бюджетом (червня). При цьому з кожним УР треба подати уточнюючий додаток Д2 (див. рис. 2 і 3):

img 4

Рис. 2. Фрагмент УР до декларації за квітень з уточнюючим Д2

img 5

Рис. 3. Фрагмент УР до декларації за червень з уточнюючим Д2

Ще врахуйте: якщо ПН (під квітневі ПЗ, що нараховуються) на момент подання УР ще не зареєстрована, то разом з УР до декларації за квітень також слід подати додаток Д1 (таблицю 1.1 якого заповнити на ПЗ, що додаються, — на дельту, тобто повністю наново її переписувати не треба, БЗ 101.25);

— оскільки другим УР (до декларації за червень) виправляємо недоплату, то суму недоплати (2500 грн) і 3 % самоштрафу (75 грн) треба сплатити до подання УР (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ). При цьому недоплату платять на електронний ПДВ-рахунок, а самоштраф — до бюджету (пп. 20, 25 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569). Нагадаємо, що без 3 % самоштрафу і пені дозволялося виправити ПДВ-помилки за воєнні періоди лютий — червень за умови подання УР платником до 25 липня (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ; БЗ 101.27). Детальніше див. «Уточнення зобов’язань у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54;

після виправлення помилки правильно заповнити поточну декларацію за липень. При цьому слід врахувати: оскільки помилка остаточно усунена — її вплив завершився червнем (і після подання УР до червня мінус червня виправлений на податок до сплати) — то до поточної липневої декларації (до ряд. 16.2) жодних даних з УР переносити не треба. Як і не слід затягувати до ряд. 16.1 липневої декларації помилкові дані з ряд. 21 червня (1000 грн). Адже це від’ємне значення червня вже обнулене УР, поданим до червневої декларації!

Коли УР враховують у найближчій декларації

За загальними правилами, якщо помилка у від’ємному значенні є перетікаючою і докотилася до звітної декларації, то дані з УР слід перенести до ряд. 16.2. При цьому, як передбачено п. 5 розд. VI Порядку № 21, значення гр. 6 ряд. 21 УР (як збільшення, так і зменшення) враховують у ряд. 16.2 декларації за той звітний період, у якому подано УР. Так, наприклад, якщо УР подали в серпні, значення гр. 6 ряд. 21 УР слід перенести до ряд. 16.2 декларації за серпень.

Проте податківці рекомендують враховувати дані УР уже в найближчій поточній декларації (що подається за УР), якщо вони впливають у ній на розрахунки з бюджетом або відшкодування — тобто впливають на значення ряд. 18 або 20.2. У зв’язку із цим у БЗ 101.24 контролери роз’яснюють:

якщо УР подано до поточної декларації, у якій помилка впливає на ряд. 18 або 20.2, то дані УР враховують у ряд. 16.2 такої найближчої декларації, що подається за УР

Тому якщо УР подано, наприклад, на початку серпня (тобто ще до подання поточної декларації за липень) і впливає в такій липневій декларації на податок до сплати (ряд. 18), то його дані фіскали радять врахувати вже при заповненні найближчої поточної декларації за липень!

Розглянемо це на прикладі.

Ситуація. У травні завищили ВЗ — не нарахували ПЗ (у сумі 2000 грн). Декларації за травень — червень подали від’ємними, декларацію за липень ще не подавали (покажемо, як на неї впливатиме помилка) (див. табл. 3) :

Таблиця 3. Початкові дані

img 6

Як виправити? Для виправлення помилки треба подати УР до помилкового періоду — травня з уточнюючим додатком Д2 (див. рис. 4):

img 7

Рис. 4. Фрагмент УР до декларації за травень з уточнюючим Д2

Майте на увазі, що з УР також доведеться подати додаток Д1 (на суму уточнення — 2000 грн ПЗ, що донараховуються), якщо травнева ПН на момент подання УР ще не зареєстрована.

Тепер уявимо, що такий УР подано на початку серпня — до подання поточної декларації за липень. Якщо в поточній декларації за липень не врахувати зменшення мінуса, то замість податку до сплати (1000 грн) вона вийде від’ємною. А отже, податок за липень буде занижений (недоплачений).

Тому якщо дані УР у ній не враховувати і подавати липневу декларацію свідомо помилковою, то після граничного строку подання до неї все одно доведеться подати УР для виправлення помилки.

А ось якщо виправлення помилки (гр. 6 ряд. 21 поданого УР) врахувати в ряд. 16.2 найближчої поточної декларації за липень, як рекомендують контролери, то в ній вийдемо на правильні дані й отримаємо, як належить, податок до сплати (1000 грн) (див. табл. 3).

Висновки

  • Якщо помилка у від’ємному значенні не вплинула на розрахунки з бюджетом у наступних періодах, достатньо подати один УР — до періоду помилки.
  • Якщо помилка у від’ємному значенні вплинула на розрахунки з бюджетом у наступних періодах (ряд. 18 або 20.2), то подають декілька УР — до кожного з таких періодів.
  • Якщо помилка докотилася до звітної декларації, то значення гр. 6 ряд. 21 УР переносять до ряд. 16.2 декларації за той звітний період, у якому подавали УР. Хоча податківці рекомендують врахувати виправлення вже в найближчій декларації, якщо вони впливають у ній на податок до сплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі