Теми статей
Обрати теми

Чи можна виправити бюджетне відшкодування

Солошенко Людмила, податковий експерт
А як бути, якщо йдеться про бюджетне відшкодування (БВ)? У яких випадках його вийде виправити, а коли такої можливості податківці не допускають. З’ясовуємо.

Чи можна за УР заявити БВ? Припустимо, що в якомусь із періодів від’ємне значення (ВЗ) до БВ не заявили (хоча мали право на БВ), а перенесли до ряд. 21. Чи можна тепер за УР його заявити до БВ? Відразу попередимо: податківці проти воскресіння (заявлення) БВ за УР. Фіскали пояснюють: повернутися до минулих періодів, щоб їх від’ємне значення за допомогою УР заявити до БВ, не можна. Мовляв, якщо свого часу таким правом не скористалися (п. 200.7 ПКУ) і ВЗ до БВ не заявили, а тепер ось передумали, то зміна задекларованого мінуса на бюджетне відшкодування не може вважатися виправленням помилки. Тому немає підстав і для подання УР (БЗ 101.26). А заявити БВ платник може (без УР) у поточній декларації, якщо в ній мінус збережеться.

Зверніть увагу: якщо справді виправляємо помилку минулого періоду і, наприклад, за УР збільшуємо ВЗ, то при втягуванні даних УР у поточну декларацію таке ВЗ можна поставити в ній на відшкодування.

Чи можна виправити вже заявлене БВ? А ось виправити за допомогою УР уже задеклароване (заявлене) БВ, якщо в ньому помилки, можна. І якщо в результаті виправлення помилки сума бюджетного відшкодування, наприклад, збільшується, то, як пояснюють контролери, у такому разі разом з УР подають уточнюючі додатки Д3 і Д4, які заповнюють на БВ-надбавку (дельту) — тобто суму, що відповідає гр. 6 ряд. 20.2 УР (БЗ 101.25). Вважаємо, що для збільшення БВ при цьому треба одночасно вписуватися і в старий ліміт, і в новий.

Щоправда, врахуйте, що тимчасово до закінчення воєнного стану заборонено подавати УР до довоєнних періодів (до періодів до лютого 2022 року) з показниками на зменшення ПЗ та/або декларування бюджетного відшкодування. Тому подати УР до звітних періодів до лютого 2022 року, щоб дозаявити в них БВ, платники не можуть (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Врахуйте: у тому випадку, коли бюджетне відшкодування, навпаки, помилково завищене, за завищення БВ передбачено штраф у розмірі 10 % від суми завищення БВ (п. 123.1 ПКУ). Тому виправити відшкодування краще самостійно, поки це не виявили перевіряючі. Детальніше про БВ та його перевірки див. «Бюджетне відшкодування ПДВ після Закону № 2260» // «Податки & бухоблік», 2022, № 40.

Спосіб отримання БВ. Як відомо, п.п. «б» п. 200.4 ПКУ передбачено два способи отримання БВ:

— грошовий — грошима на поточний рахунок і

— негрошовий — у рахунок погашення інших держбюджетних платежів.

Щоправда, негрошове БВ можливе тільки з тими платежами, які повністю сплачуються до держбюджету і яких не так багато. Так, зарахувати БВ можна, наприклад, у рахунок акцизного податку, рентної плати (детальніше див. «Залік БВ у рахунок сплати грошових зобов’язань і погашення податкового боргу» // «Податки & бухоблік», 2018, № 62).

Так ост, за власним рішенням платник може за допомогою УР змінити спосіб отримання БВ — наприклад, з негрошового на грошовий. Для цього разом з УР слід подати уточнюючий додаток Д4, яким змінити спосіб отримання БВ. Дані такого УР податківці повинні врахувати не пізніше наступного робочого дня (п. 200.12 ПКУ, п. 5 розд. IV Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21; БЗ 101.26; лист ДФСУ від 21.12.2017 № 3074/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

А ось самовільно (без УР платника) змінити грошове БВ на негрошове (тобто в рахунок погашення податкового боргу платника з держбюджетних платежів) податківці не можуть (БЗ 101.26).

Також зважайте, що скасувати вже узгоджене БВ і повернути його в декларацію до складу ПК наступного періоду не можна (БЗ 101.26). Як пояснять податківці, нормами ПКУ такої можливості не передбачено.

І пам’ятайте, що всю долю БВ (від заявлення до отримання) можна відстежити в Реєстрі БВ (п.п. 200.7.1 ПКУ). Порядок ведення Реєстру БВ затверджено постановою КМУ від 25.01.2017 № 26.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі