Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний звіт: а ось і зміни…

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Мінфін наказом від 04.07.2022 № 189 вніс зміни до форми Податкового розрахунку та додатків до нього, зокрема 4ДФ, а також до порядку заповнення такого Розрахунку. Що змінюється? Наскільки зміни є глобальними? Коли подаємо нову форму вперше? Вас цікавлять відповіді на ці запитання? Якщо так, то приєднуйтесь до розмови. Буде цікаво та корисно!

Чи очікувані зміни, що внесені у форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок, Розрахунок) та Порядок № 4*?

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Так. Річ у тім, що з:

1) 17.03.2022 запрацював новий п. 920 розд. VIII Закону № 2464**. Він надав право роботодавцям — платникам єдиного податку груп 2 та 3 під час періоду мобілізації за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ;

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

2) 05.04.2022 набрав чинності п. 23 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ, що встановив особливості застосування п.п. 165.1.24 ПКУ (оподаткування сільгосппродукції) в період з 01.04.2022 до припинення/скасування дії воєнного стану.

Для коректного відображення (а у випадку з сільгосппродукцією й просто для відображення) таких нововведень в Податковому розрахунку потрібно було внести зміни до нього. І ось ми їх отримали. Щоправда, трішки, як то кажуть, у свинячий голос.

А ще зміни будуть цікаві тим роботодавцям, у яких є працівники, що уклали контракт добровольця територіальної оборони та за якими зберігається середній заробіток. З них і почнемо.

Добровольці тероборони

Під добровольцями тероборони розуміємо працівників, які є членами добровольчого формування та уклали контракт добровольця територіальної оборони. Ці працівники можуть залучатися до виконання завдань територіальної оборони в робочий час. У такому випадку за цей час роботодавці зберігають за працівниками — добровольцями тероборони місце роботи, посаду та середній заробіток на підставі ч. 1 ст. 119 КЗпП.

З яким же кодом категорії застрахованої особи в графі 08 Д1 відображати середній заробіток добровольця тероборони? З таким запитанням до нас зверталися бухгалтери, формуючи Податкові розрахунки за І, а потім і за ІІ квартал 2022 року. Ми радили використовувати той же код, з яким показували в Д1 зарплату таких працівників. Адже на той час нічого іншого Порядок № 4 запропонувати не міг.

І ось нарешті додаток 1 до Порядку № 4 доповнено новим кодом категорії застрахованої особи (далі — код категорії ЗО)

«75» — сума нарахованої середньої зарплати особі, що уклала контракт добровольця тероборони, на яку нараховується ЄСВ за ставкою 22 %

А з яким кодом категорії ЗО відображати середній заробіток добровольців тероборони, на який нараховано ЄСВ за ставкою 8,41 %, — спитаєте ви. Схоже, що про них не подумали, коли вносили зміни. Тож нічого не залишається, як використовувати й надалі зарплатний код категорії ЗО «2». Окремий код для середнього заробітку добровольця тероборони, з якого сплачено ЄСВ у розмірі 8,41 %, не передбачено.

До речі, про те, як відрізнити добровольця тероборони від працівника, що проходить військову службу, читайте в статті «Доброволець тероборони чи військовослужбовець? Як відрізнити та чому це важливо» // «Податки & бухоблік», 2022, № 55.

Закупівля сільгосппродукції у населення

Тимчасово з 01.04.2022 та протягом періоду дії воєнного стану податковий агент утримує ПДФО та ВЗ з доходів фізособи від продажу власної сільгосппродукції, якщо така особа не надала копії довідки про наявність у неї земельних ділянок та/або довідки про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, або документів, що ідентифікують особу. Саме так положення п. 23 підрозд. І розд. ХХ ПКУ роз’яснив Мінфін.

Такі оподатковувані сільгоспдоходи фізособи податковий агент відображає в 4ДФ Податкового розрахунку загальною сумою, тобто без персоніфікації. Також загальною сумою зазначає й утримані з цих доходів ПДФО та ВЗ (див. абзац третій п. 23 підрозд. І розд. ХХ ПКУ).

Вперше потреба відобразити гамузом оподатковувані сільгоспдоходи могла виникнути у податкових агентів при поданні 4ДФ за ІІ квартал 2022 року. Проте виконати вимоги ПКУ вони не мали можливості, оскільки форма 4ДФ цього не дозволяла.

В коментарі до роз’яснення Мінфіну (див. статтю «Сільгосппродукція, ПДФО, ВЗ та роз’яснення Мінфіну» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45) ми зазначали, що, скоріш за все, зміни, необхідні для відображення неперсоніфікованих доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції, буде внесено до розд. ІІ 4ДФ. Що ж, як ми припускали, так і сталося.

Мінфін доповнив розд. ІІ 4ДФ двома новими рядками: «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції» та «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції — виключення»

Таким чином, якщо ви закуповували сільгосппродукцію у населення, яку:

1) не оподатковували на підставі п.п. 165.1.24 ПКУ, то нараховані/виплачені суми сільгоспдоходів персоніфіковано відображаєте в розд. І 4ДФ з відповідною ознакою доходу (ознака «148» — доходи від продажу сільськогосподарської продукції, крім продукції тваринництва, ознака «179» — доходи, отримані від продажу власної продукції тваринництва груп 1 — 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД);

2) оподатковували відповідно до п. 23 підрозд. І розд. ХХ, то загальні суми таких оподатковуваних сільгоспдоходів без персоніфікації та загальні суми утриманого з них і перерахованого ПДФО/ВЗ зазначаєте в роз. ІІ 4ДФ у рядку «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції».

Добре, а що роботи з 4ДФ за ІІ квартал 2022 року, якщо його вже подано? Чи потрібно після того, як зміни набрали чинності, подавати уточненки з загальними сумами оподатковуваних сільгоспдоходів? Вважаємо, що ні, не потрібно. Адже форма, яка діяла протягом періоду звітування за ІІ квартал 2022 року для податкових агентів, які мали можливість виконувати свої податкові обов’язки, не надавала можливості відобразити такі виплати. Тож вини такого податкового агента в тому, що він не відобразив у 4 за ІІ квартал 2022 року оподатковувані сільгоспдоходи фізосіб, немає.

Переходимо до останньої порції змін, що так очікували роботодавці-єдиноподатники груп 2 та 3, які прийняли рішення не платити ЄСВ за мобілізованих працівників.

Несплата ЄСВ за мобілізованих

Цю порцію змін, які були внесені в форму Податкового розрахунку та в Порядок № 4, коментувати найважче. Чому? Бо, здається, що той, хто їх розробляв, не читав п. 920 розд. VIII Закону № 2464, а зміст цього пункту йому переказували зіпсованим телефоном. Поїхали розгрібати «щастя».

З 17.03.2022 набрав чинності п. 920 розд. VIII Закону № 2464, яким установлено, що під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 69/2022, затвердженим Законом України від 03.03.2022 № 2105-IX,

роботодавець — єдиноподатник 2 чи 3 групи має право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ

Такі не сплачені суми ЄСВ сплачуватимуться за рахунок держбюджету, крім періодів, у яких наймані працівники, призвані під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено ЄСВ за рахунок держбюджету (див. абзац другий п. 920 розд. VIII Закону № 2464).

А щоб розуміти, скільки й за кого платити, законодавець зобов’язав роботодавців відображати в Податковому розрахунку суми ЄСВ, нараховані на дохід працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ. І це попри те, що такі суми ЄСВ безпосередньо роботодавець не сплачуватиме.

Звісно, для відображення в Д1 сум ЄСВ, що не сплачуються роботодавцями, був потрібен окремий код категорії застрахованої особи. Причому ще на етапі звітування за І квартал 2022 року. Проте розробники не поспішали й зміни з’явилися лише зараз. Що ж у підсумку отримали?

Додаток 1 до Порядку № 4 доповнили новими кодами категорії ЗО «76» — «80». Залежно від ставки ЄСВ (22, 5,5, 5,3 %), з ними пропонується відображати в Д1 зарплату найманих працівників, яких було призвано під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, і які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення, та за яких роботодавці-єдиноподатники прийняли рішення не сплачувати ЄСВ.

Так, звичайним роботодавцям-єдиноподатникам груп 2 та 3 для зазначених цілей пропонується використовувати код категорії ЗО «76». Причому цей код для ставки ЄСВ 22 %. Ставка 8,41 % не згадується ні в абзаці третьому п. 920 розд. VIII Закону № 2464, ні в змінах до Порядку № 4. Що з цього випливає? Що якщо серед тих, за кого прийнято рішення не сплачувати ЄСВ, є мобілізований працівник з інвалідністю, то на його заробіток слід нараховувати ЄСВ за ставкою 22 % й відображати з кодом «76».

Щодо інших нових кодів категорій ЗО, то код «78» — для ставки 5,5 %, а «77», «79», «80» для ставки 5,3 %.

Зведені дані, що відображені в рядках з кодами категорій ЗО «76» — «80», будуть потрапляти в спеціально передбачені для цього нові рядки основної частини Податкового розрахунку. Так-так! Податковий розрахунок виклали в новій редакції, додавши в його розд. І рядки для відображення:

— суми нарахованої зарплати за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення (рядки 1.6, 1.6.1 — 1.6.3, 2.6, 2.6.1 — 2.6.3 розд. І Розрахунку);

— ЄСВ на суму нарахованої зарплати за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення (рядки 3.7, 3.7.1 — 3.7.3 розд. І Розрахунку);

— донарахованих та відсторнованих сум ЄСВ у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення (рядки 4.4, 4.4.1 — 4.4.3 та 6.4, 6.4.1 — 6.4.3 розд. І Розрахунку відповідно).

Увага! Суми ЄСВ, що відображаються в зазначених рядках, не враховуються в загальній сумі ЄСВ, що підлягає сплаті роботодавцем за відповідний звітний період (рядки 7 та 8 розд. І Розрахунку). І це добре.

А що НЕ добре? Це назва категорій працівників, які пропонується відображати з кодами «76» — «80»:

наймані працівники, призвані під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення

Звідки роботодавці мають знати на момент прийняття рішення про несплату ЄСВ, чи отримували їх мобілізовані працівники доходи у вигляді грошового забезпечення? Та й яка норма Закону № 2464 зобов’язує роботодавців отримувати таку інформацію, а головне від кого? Не знайдете ви такої норми в цьому Законі.

Як (з яким кодом категорії ЗО) відображати працівника, якщо він таки отримував грошове забезпечення одночасно з середнім заробітком? Невже роботодавець-єдиноподатник в цьому випадку не міг скористатися приписами п. 920 розд. VIII Закону № 2464? Звісно, що міг! Зазначена норма Закону № 2464 не ставить право роботодавця на несплату ЄСВ в залежність від отримання працівником грошового забезпечення у період військової служби працівника.

То що ж за ЄСВшні зміни ми отримали? Як із ними працювати? Офіційних пояснень поки що нуль. Та пояснити, що малося на увазі, й за потреби довести все до ладу, час ще є. Маємо надію, що його не буде витрачено дарма.

Коли звітуємо за зміненою формою?

Зміни до Податкового розрахунку, про які ми сьогодні говорили, набрали чинності 09.08.2022. Тож згідно з абзацом другим п. 46.6 ПКУ першим звітним періодом, за який необхідно подати Податковий розрахунок за новою формою, має бути ІV квартал 2022 року.

Водночас оскільки цих змін чекали вже давно, а також враховуючи наявний досвід вступу попередніх змін до Податкового розрахунку та його додатків, гадаємо, податківці наполягатимуть, що звітувати за новою формою треба починаючи з ІІІ кварталу 2022 року.

Висновки

  • 09.08.2022 набрали чинності зміни до форми Податкового розрахунку та порядку його заповнення, що запроваджені наказом Мінфіну від 04.07.2022 № 189.
  • Розділ ІІ форми № 4ДФ доповнено рядками для відображення оподатковуваних сільгоспдоходів фізосіб.
  • Додаток 1 до Порядку № 4 доповнено кодом категорії ЗО «75», з яким відображатимемо середню зарплату, нараховану працівникам, що уклали контракт добровольця тероборони.
  • До Податкового розрахунку внесені зміни, яких чекали роботодавці-єдиноподатники груп 2 та 3. Проте ці зміни потребують пояснення, оскільки не стикуються з приписами Закону № 2464.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі