Теми статей
Обрати теми

«Порогові» години відправлення електронних документів податківцям

Казанова Марина, податковий експерт
У цій статті поговоримо про «електронну взаємодію» з податківцями. А саме з’ясуємо, які тепер «порогові» години подання електронної звітності та відправлення на реєстрацію податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК). Бо податківці тут відзначилися досить резонансними роз’ясненнями.

Реєстрація ПН/РК

За загальним правилом, установленим п. 3 Порядку № 1246*, ПН/РК реєструються в ЄРПН протягом операційного дня. А він триває в робочі дні з 8 години 00 хвилин до 20 години 00 хвилин. Якщо граничні строки реєстрації ПН/РК припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційний днем.

* Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 № 1246.

Та недавно податківці видали роз’яснення (101.16 БЗ), в якому зазначається, що в період воєнного стану платник податку не може зареєструвати ПН/РК в ЄРПН у святковий чи вихідний день, у тому числі якщо такий день є граничним днем їх реєстрації.

Аргументують вони це нормою п. 69.18 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, відповідно до якої на період до припинення або скасування воєнного стану надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8 до 18 години.

Тобто згідно з роз’ясненням податківців

протягом воєнного стану ПН/РК реєструються лише в робочі дні з 8 до 18 години. Навіть якщо граничний строк реєстрації ПН/РК припадає на вихідний.

Тож якщо ви хочете, щоб ПН/РК зареєструвалися днем відправлення на реєстрацію, їх потрібно встигнути відправити до 18:00 в робочий день. І практика підтверджує, що ПН/РК, які відправляються на реєстрацію після 18:00, але до 20:00, реєструються в ЄРПН вже наступним робочим днем. Тобто в квитанції як дата реєстрації зазначається вже наступний робочий день.

Порада. Краще взагалі відправляти ПН/РК на реєстрацію до 16:00, щоб вам встигли прийти повідомлення про отримання податківцями електронного документа і квитанція про реєстрацію/блокування/відмову в реєстрації ПН/РК. Це пов’язане з нормами Порядку № 557*. У ньому сказано, що:

* Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 № 557.

1) перша квитанція (щодо ПН/РК її роль виконує повідомлення про отримання документа) надсилається автору електронного документа протягом двох годин з часу його отримання контролюючим органом, в іншому разі — протягом перших двох годин наступного операційного дня (п. 8 розд. II Порядка № 557).

Отже, якщо ми хочемо отримати повідомлення про одержання податківцями ПН/РК в день її відправлення на реєстрацію, то

краще під час воєнного стану відправляти документ на реєстрацію як мінімум до 16:00.

2) друга квитанція (з підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття документа) має прийти не пізніше наступного робочого дня з моменту формування першої квитанції, якщо інше не встановлено нормативно-правовими актами. Звернемо увагу, що п. 201.10 ПКУ вимагає, щоб квитанція про прийняття або неприйняття ПН/РК або зупинення їх реєстрації була надіслана платнику протягом операційного дня (слід розуміти операційного дня відправлення ПН/РК на реєстрацію). Інакше такі ПН/РК вважаються зареєстрованими. У будь-якому випадку датою реєстрації ПН/РК (якщо вони зареєстровані) вважається дата та час, зафіксовані в першій квитанції (для ПН/РК — це повідомлення про отримання документа контролюючим органом) (п. 11 Порядка № 557).

А якщо платник не встиг відправити ПН/РК на реєстрацію в робочий день з 8 до 18 години, але відправив їх до 20:00? Чи відправив їх у вихідний день, на який припадає граничний строк реєстрації ПН/РК. Що тоді? ПН/РК будуть зареєстровані наступним робочим днем. Та якщо цей день виходить за рамки граничних строків реєстрації ПН/РК, встановлених п. 201.10 та п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, то податківці зараз будуть за це штрафувати. Ви ж пам’ятаєте, що

штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК вже є (якщо в платника є можливість виконувати податковий обов’язок з реєстрації ПН/РК).

Деталі знайдете в статті «Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН: нагадуємо правила» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57 (ср. ).

Але наскільки це законно — тут можна дискутувати. Ті ж суди у процедурі внесення інформації до ЄРПН виділяють дві окремі стадії: 1) надання платником ПН/РК; 2) прийняття/неприйняття ПН/РК і внесення інформації до ЄРПН.

Перша стадія залежить від платника і є результатом його дій. Друга — результат виконання роботи програмного забезпечення, що контролюється податковою та/або безпосередніх дій працівників податкової, на які платник не має впливу.

У цьому контексті відповідальність платника ПДВ, передбачена ст. 1201 ПКУ, може застосовуватися тільки в разі, якщо платник не надав (не направив) ПН/РК податківцям у строк, установлений п. 201.10 та п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ з урахуванням вимог Порядку № 1246. Його ж бо ніхто не скасовував, не призупиняв, змін до нього не вносив.

Але, звісно, гарантувати тут нічого не можна.

Інші електронні документи (наприклад, податкова звітність)

З Порядку № 557 випливає, що електронний документообіг з податківцями здійснюється протягом операційного дня. Але не уточнено, якими саме годинами обмежується операційний день (як це, наприклад, встановлено Порядком № 1246 для ПН/РК).

Щодо податкової звітності в п. 49.5 ПКУ прямо зазначено — що при поданні звітності в електронній формі платник податків повинен здійснити відправлення документа контролюючому органу не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк. Тобто це означає, що звітність можна подавати до 24 години 00 хвилин дня, в якому спливає граничний строк її подання.

Але знову ж таки, податківці, скоріш за все, будуть посилатися на те, що під час воєнного стану діє спеціальна норма — п. 69.18 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, яка передбачає, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану, надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8 до 18 години.

Тому під час воєнного стану:

якщо подаєте звітність в останній день граничного строку, треба її подати до 18 години такого дня (а краще це зробити до 16:00, щоб вам встигли надійти квитанція про отримання документа податківцями та квитанція про її прийняття/неприйняття).

При цьому нікуди не поділось правило з п. 49.20 ПКУ: «якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем». Воно продовжує діяти і під час воєнного стану.

Висновки

  • Податківці наголошують на тому, що під час воєнного стану ПН/РК реєструється лише в робочі дні з 8:00 до 18:00. У вихідні дні податкові накладні не реєструються, навіть якщо на цей день припадає граничний строк їх реєстрації.
  • Для того, щоб податкова накладна зареєструвалася днем її відправлення не реєстрацію, потрібно її відправляти на реєстрацію до 18:00, а краще — до 16:00.
  • Ці ж правила стосуються і податкової звітності. Якщо подаєте звітність в останній день граничного строку, то треба її подати до 18 години такого дня (а краще це зробити до 16:00, щоб вам встигли надійти квитанція про отримання документа податківцями та квитанція про її прийняття/неприйняття).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі