Теми статей
Обрати теми

Якщо комендантська година «з’їла» робочий день

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Ситуації, коли час комендантської години частково збігається з годинами роботи працівника, не рідкість. Як правило, в таких випадках роботодавці зсувають час початку/закінчення робочого дня так, щоб працівники мали змогу без проблем дістатися на роботу/з роботи додому. Проте як бути, якщо комендантська година триває 24 години чи більше і потрапити на роботу працівник ну ніяк не може? Пропонуємо варіанти.

Працюємо дистанційно

Дистанційна робота — це форма організації праці, за якої працівник виконує свою роботу не на території роботодавця, а в будь-якому місці за своїм вибором та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Звісно, цей варіант організації праці не підійде працівникам робітничих спеціальностей, проте організувати роботу «білих комірців» під час комендантської години допоможе.

Що потрібно зробити роботодавцеві?

1. Видати наказ про запровадження дистанційної роботи на той період, на який припадає дія комендантської години. Це може бути й один робочий день.

Укладати письмовий трудовий договір про дистанційну роботу не обов’язково. За наявності збройної агресії дистанційна робота може запроваджуватися наказом роботодавця без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі.

2. Ознайомити працівника з наказом. Частина 11 ст. 602 КЗпП вимагає провести таке ознайомлення протягом двох днів з дня прийняття наказу про запровадження дистанційної роботи, але до запровадження дистанційної роботи. В такому разі норми ч. 3 ст. 32 КЗпП про необхідність попередження про зміну істотних умов праці за 2 місяці не застосовуються.

Проте в період дії воєнного стану норма про таке двомісячне попередження не працює. Повідомлення працівника про зміну істотних умов праці, передбачене зазначеною ч. 3 ст. 32 КЗпП, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов (ч. 2 ст. 3 Закону № 2136).

Тож у разі оперативного видання наказу про дистанційну роботу в період воєнного стану роботодавець має право ознайомити працівника з таким наказом у будь-який час до початку роботи в умовах, що змінилися.

Детально про дистанційку читайте в статті «Дистанційна робота: що треба знати в умовах воєнного стану» // «Податки & бухоблік», 2022, № 26.

Переносимо робочий день

В мирні часи переноси робочих днів проводилися відповідно до рекомендацій КМУ з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів. Сьогодні ж цілі зовсім інші. Проте роботодавці можуть скористатися таким же механізмом і перенести робочі дні, які «з’їла» комендантська година, на вихідні дні працівника. Тобто, по суті, поміняти місцями робочий день з вихідним.

Що потрібно зробити роботодавцеві?

1. Видати наказ про перенесення робочого дня. Припустимо, що на підприємстві з 5-денним робочим днем роботодавець переніс робочий день з середи 24.08.2022, протягом якого у місті діяла комендантська година, на суботу 27.08.2022. Наведемо фрагмент такого наказу на рис. 1.

img 1

2. Погодити наказ з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), якщо вони є на підприємстві. Якщо профспілки немає, то цей крок пропускаємо.

3. Ознайомити з наказом працівників.

Перенесення робочих днів — це зміна режиму роботи, що є зміною істотних умов праці. В мирні часи про такі зміни роботодавець мав повідомити працівників не пізніше ніж за два місяці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Проте під час воєнного стану про перенесення робочого дня слід попередити працівників не пізніш як до запровадження таких умов (ч. 2 ст. 3 Закону № 2136).

Зміна норми годин

У загальному випадку нормальна тривалість робочого часу складає 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП). Проте роботодавець має право зменшити її й установити, наприклад, на рівні 32 годин на тиждень. Тоді відпрацювавши норму годин на місяць, розраховану виходячи з меншої нормальної тривалості робочого часу в 32 години на тиждень, працівники цього підприємства отримують повний оклад (тарифну ставку).

Також не заборонено зменшувати норму годин на певний період, наприклад на тиждень. Розповімо, як це працює на прикладі м. Харкова та дати 24.08.2022. У цьому місті запроваджена комендантська година з 19:00 23.08.2022 до 07:00 25.08.2022. Тож дістатися до роботи 24.08.2022 у працівників не вийде.

Припустимо, що в м. Харків є підприємство, де працівники працюють за 5-денним робочим тижнем 8-годинним робочим днем. Таке підприємство могло:

1) запровадити нормальну тривалість робочого часу 32 години на тиждень з 22.08.2022 по 28.08.2022. Навіть якщо в колективному договорі визначено, що нормальна тривалість робочого часу залізно 40 годин на тиждень, це зараз не проблема. Річ у тім, що ст. 11 Закону 2136 дає право роботодавцю з власної ініціативи в період дії воєнного стану зупиняти окремі положення колдоговору;

2) визнати середу 24.08.2022 вільним від роботи днем, а ось тривалість роботи в інші робочі дні залишити незмінною — 8 годин на день;

3) обчислити норму тривалості робочого часу на серпень 2022 року та в цілому на 2022 рік з урахуванням зменшення норми в серпні. Відпрацювавши цю норму, працівники-окладники з повною зайнятістю отримають основну зарплату в повному розмірі.

Як усе оформити? Так само, як і у випадку з перенесенням робочого дня (див. вище). Хіба що текст наказу буде іншим. Наведемо його фрагмент на рис. 2.

img 2

Простій

Він також тут може бути. Адже простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Простій, що запроваджується підприємством у зв’язку з тривалою комендантською годиною, пов’язаний із обставинами, які не залежать від працівника. Тож він підлягає оплаті.

Мінімальна оплата за цей період становить 2/3 тарифної ставки встановленого працівнику розряду (окладу). Проте роботодавець може встановити для своїх працівників оплату за час простою, виходячи із середнього заробітку.

Детально про простій читайте в статті «Воєнний» простій: від оформлення до оплати» // «Податки & бухоблік», 2022, № 38.

Відпустки

Відпустки також мають право на життя у випадку запровадження тривалої комендантської години. Причому як оплачувані, наприклад щорічна основна відпустка, так і без збереження зарплати.

Про нюанси надання відпусток у період дії воєнного стану читайте в статті «Робота та відпочинок у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

Висновки

  • У разі запровадження тривалої комендантської години роботодавець може запровадити дистанційну роботу працівників, які мають можливість її виконувати за допомогою інформаційно-телекомунікаційних технологій.
  • Перенести робочий день, який «з’їла» комендантська година, на вихідний день працівника (тобто поміняти робочий з вихідним місцями) — ще один варіант вирішення проблеми тривалої комендантської години.
  • Варіант зі зменшенням норми робочого часу допоможе вам зробити день, на який припала комендантська година, вільним від роботи днем.
  • Запровадження простою або надання працівникам відпустки на день, протягом якого триває комендантська година також може стати вам у нагоді.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі