Теми статей
Обрати теми

Уточнюєте довоєнні періоди: сплатіть самоштраф і пеню?

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 132.01 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Якщо протягом дії воєнного стану платник податків буде виправляти помилку, допущену у довоєнній звітності, яка призвела до заниження податкового зобов’язання, то слід нарахувати самоштраф та пеню.

Підхід фіскалів. Усіх платників податків, які виявили помилку у звітності, що була подана за довоєнні періоди (тобто звітність, граничний строк подання якої сплив до 24.02.2022), цікавить закономірне запитання: чи слід їм при виправленні помилок за ці періоди, які призвели до заниження зобов’язань, нараховувати самоштраф і пеню?

Відповідь на це питання спробували надати фіскали у консультації, що коментується. В ній вони заявили, що не має значення, коли саме буде проведено уточнення довоєнної звітності: в період до 25.07.2022 чи починаючи з цієї дати, якщо помилка призвела до заниження зобов’язань, то слід нарахувати як самоштраф, так і пеню.

Чому податківці згадують про уточнення в період до 25.07.2022 та починаючи з цієї дати? А все через вимоги п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. В ньому сказано, що у разі самостійного виправлення до 25.07.2022 помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, які припадають на період дії воєнного стану, платник звільнений від нарахування та сплати самоштрафу та пені.

Але, як бачимо, це звільнення стосується уточнення саме воєнних періодів, тобто виправлення помилок, допущених у звітності, граничний строк подання якої припадає на період починаючи з 24.02.2022. Тому заяви фіскалів про те, що на довоєнні періоди це звільнення не поширюється, є цілком закономірними.

Враховуючи це, може здатися, що податківці вирішили це питання првильно. Але насправді це не так.

Про що забули фіскали. Коли мова іде про довоєнні періоди, то крім воєнного мораторію, не слід забувати про карантинний мораторій на штрафи, встановлений п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Він звільняє, у тому числі, від нарахування самоштрафу за помилки, допущені в період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця, в якому карантин закінчиться. Поки що він діє до кінця 2022 року.

Після набуття чинності Законом України від 12.05.2022 № 2260-IX (з 27.05.2022) і до скасуванням ВС, на карантинний мораторій сильно розраховувати не слід (про це див. у «Уточнення зобов’язань у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54. Але для довоєнних періодів карантинний мораторій працює на повну.

Водночас коли говоримо про цей мораторій, то слід пам’ятати, що він не поширюється на звільнення від штрафів за порушення правил нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати. Тому тільки при уточненні довоєнних декларацій з цих трьох податків уникнути самоштрафу за заниження зобов’язань не вдасться.

Самоштрафу не буде! Ми переконані, що через карантинний мораторій без штрафів можна провести уточнення всіх декларацій (крім, звичайно, декларацій з ПДВ, акцизу і ренти), граничний строк подання яких припав на довоєнні періоди. При цьому не має значення, коли ви уточните такі декларації: під час дії воєнного стану, під час дії карантину чи після їх закінчення. Головне, щоб виправляли помилки карантинного періоду.

Щоправда, податківці і тут можуть спробувати «підкласти свиню». Вони переконані, що не буде самоштрафу тільки тоді, коли уточнення карантинних періодів відбудеться в період дії карантину (БЗ 102.20.02). Проте ми з такою позицією фіскалів не згодні. Детальніше про це читайте в «Карантинні особливості виправлення податку на прибуток» // «Податки & бухоблік», 2020, № 79.

Пені також не буде. По-перше, пені не буде через те, що її слід розпочинати нараховувати після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання. Тобто, по суті, відлік 90 дні для нарахування пені має тільки розпочатися з дати подання уточнюючого розрахунку (деталі у «Пеня при самовиправленні: платити чи не платити?» // «Податки & бухоблік», 2019, № 83.

По-друге, протягом дії карантину, викликаного коронавірусом (протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, на сьогодні це 31.12.2022), платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тобто якщо платник буде уточнювати довоєнні періоди, а саме періоди, граничний строк сплати яких припадає на період починаючи з березня 2020 і по 24.02.2022, то нараховувати пеню у випадку заниження податкових зобов’язань він не буде. При цьому щодо пені виняток для ПДВ, акцизу і ренти ПКУ не робить. Тому і при уточненні цих трьох видів податку пені бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі