Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів під час відпустки за свій рахунок

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Працівник, який перебуває у відпустці без збереження заробітної плати, захворів. Відповідно його листки непрацездатності, що припали на таку відпустку, не оплачували. 21 листопада — останній день відпустки, але працівник продовжує хворіти. Що робити далі? Чи продовжувати не оплачувати лікарняні листи до закінчення строку непрацездатності?

З такими запитаннями до нас звернувся читач. Що ж, він має рацію, вказуючи на те, що допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати. Це пряма вимога п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Нічого не зміниться в цьому питанні й після 01.01.2023, коли ФСС припинить своє існування шляхом приєднання до Пенсійного фонду, а Закон № 1105 запрацює в новій редакції (див. статтю «Лікарняні з 2023 року» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89).

Також не підлягають оплаті перші 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, які припали на період відпустки без збереження заробітної плати. Це підтверджують норми п. 4 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 № 440.

Отже, період хвороби працівника, що припадає на відпустку за свій рахунок, не оплачує ані роботодавeць, ані ФСС.

Проте

якщо відпустка за свій рахунок закінчилася, а працівник продовжує хворіти, то дні непрацездатності за період після відпустки оплачуємо на загальних підставах

На це звертають увагу фахівці ГУ Держпраці у Дніпровському регіоні у своєму роз’ясненні.

Давайте розглянемо на конкретному прикладі, як це працює.

Приклад. Працівник перебував у відпустці без збереження зарплати з 24.08.2022 по 21.11.2022. Під час такої відпустки він захворів. Початок тимчасової непрацездатності — 07.11.2022. Наразі працівник продовжує перебувати на лікарняному.

Оплаті підлягають дні тимчасової непрацездатності, які йдуть за днем завершення відпустки без збереження заробітної плати. Тобто період хвороби працівника під час безоплатної відпустки з 7 по 21 листопада включно не оплачуємо.

Дні тимчасової непрацездатності з 22 листопада й до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності підлягають оплаті.

Увага! Той факт, що дні хвороби оплачуємо не з першого дня, не змінює початок тимчасової непрацездатності (страхового випадку). Відповідно до прикладу — це 07.11.2022.

Саме тому перші 5 днів тимчасової непрацездатності, які повинні оплачуватися за рахунок роботодавця, відлічуємо, починаючи з першого дня хвороби працівника. Це період з 07.11.2022 по 11.11.2022. Далі (з 12.11.2022) — оплата за рахунок ФСС.

Оскільки перші 5 днів хвороби припали на період відпустки за свій рахунок, то роботодавець не несе витрати на їх оплату. А ось ФСС має право оплатити період з 22.11.2022 й до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності.

Розрахунковим періодом для визначення середньої «лікарняної» зарплати у загальному випадку є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку, тобто місяцю початку хвороби.

У випадку, що розглядається, розрахунковий період для обчислення суми лікарняних: листопад 2021 року — жовтень 2022 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі