Теми статей
Обрати теми

Електронний ПДВ-рахунок: фіксуємо рух коштів у бухобліку

Войтенко Тетяна, податковий експерт
СЕА-рахунок — неодмінний супутник кожного платника ПДВ. Але коло операцій, які самостійно може здійснити ПДВ-платник з використанням цього специфічного електронного рахунку, дуже обмежене. Як і головне, на підставі чого обліковувати кошти на ПДВ-рахунку? З’ясуємо прямо зараз.

Поповнення ПДВ-рахунку

ПДВ-рахунок і кошти, які на ньому знаходяться, належать платникові ПДВ, тобто є його активами. Тому всі операції, які проходять з використанням такого рахунку, платник ПДВ повинен відображати в бухгалтерському обліку. Для цих цілей відкривають окремий субрахунок до субрахунку 315 «Спеціальні рахунки в національній валюті», наприклад 315/ПДВ «ПДВ-рахунок у СЕА» (див. статтю «Cкасували Інструкцію з обліку ПДВ: що далі?» // «Податки & бухоблік», 2019, № 64).

На СЕА-рахунок платник перераховує кошти з власного поточного рахунку. На дату зарахування коштів на ПДВ-рахунок у бухобліку робимо запис: Дт 315/ПДВ — Кт 311 «Поточні рахунки в національній валюті».

Сплата ПДВ до бюджету

Списання з ПДВ-рахунку до бюджету суми узгоджених ПЗ за результатами звітного періоду або суми ПДВ, зазначеної у збільшуючих УР, а також коштів на погашення податкового боргу з ПДВ відбувається без безпосередньої участі платника ПДВ.

Дізнатися про дату списання коштів з ПДВ-рахунку нескладно — достатньо зазирнути в Електронний кабінет у меню «Система електронного адміністрування ПДВ» / опція «Реєстр транзакцій» або надіслати сервісний запит J1301903.

Для підтвердження здійснення операції зі списання коштів з ПДВ-рахунка до бюджету не буде зайвим скласти бухдовідку

і до неї додати витяг за формою J1401903.

Для відображення такої операції в бухобліку до субрахунку 641 відкривають аналітичний рахунок «Розрахунки за ПДВ в СЕА». Але для простоти ми використовуватимемо субрахунок 641/ПДВ. Тож на дату списання Казначейством з СЕА-рахунку узгоджених ПЗ до бюджету роблять проводку: Дт 641/ПДВ — Кт 315/ПДВ.

Повернення надмірних коштів з ПДВ-рахунку на поточний

Для повернення надміру сплачених коштів платникові ПДВ слід подати разом з поточною ПДВ-декларацією додаток Д4 з заповненою таблицею 2 (див. статтю «Додаток 4 (Д4)» // «Податки & бухоблік», 2021, № 24). Бажану до повернення суму грошових коштів (у межах значення гр. 4 таблиці 2 додатка Д4) зазначають цифрами в таблиці 3 додатка Д4. У ній же наводять реквізити рахунку в банку, на який хочуть повернути гроші.

Якщо податківці схвалять вашу заяву, Казначейство за реєстром фіскалів перерахує вам кошти з СЕА-рахунку на поточний рахунок без вашого втручання (див. БЗ 101.17).

Тоді у бухобліку ви зробите запис: Дт 311 — Кт 315/ПДВ. Для відображення такої операції у бухобліку знадобиться бухдовідка, складена на підставі витягу за формою J1401903.

Повернення переплати з бюджету на ПДВ-рахунок

У бухобліку повернення надміру сплачених до бюджету коштів на СЕА-рахунок відображають на підставі бухдовідки проводкою, зворотною списанню узгоджених ПЗ до бюджету. А саме: Дт 315/ПДВ — Кт 641/ПДВ.

Позаяк цю операцію Казначейство проводить без участі платника ПДВ, про дату повернення переплати з бюджету на ПДВ-рахунок доведеться дізнатися:

— або через Електронний кабінет (див. розділ «Система електронного адміністрування ПДВ» підрозділ «Реєстр транзакцій»);

— або отримавши витяг за формою J1401903.

Закриття ПДВ-рахунку

Якщо ПДВ-статус платника буде анульовано, його СЕА-рахунок також буде закрито (п. 2001.8 ПКУ).

Кошти, що залишаться на ПДВ-рахунку після розрахунків з бюджетом, будуть перераховані до бюджету. У бухобліку таку операцію відображають проводкою: Дт 641/ПДВ — Кт 315/ПДВ.

А вже потім такі перераховані до бюджету суми можна буде повернути на поточний рахунок експлатника в установі банку. На дату отримання таких коштів з бюджету робимо запис: Дт 311 — Кт 641/ПДВ. Підстава для цього — банківська виписка.

Наостанок зведемо всі описані операції до таблиці.

Облік руху коштів на ПДВ-рахунку

з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,

грн

дебет

кредит

1

Поповнено ПДВ-рахунок грошовими коштами з поточного рахунку підприємства (для сплати узгоджених ПЗ або збільшення регліміту)

315/ПДВ

311

100000*

2

Списано кошти з ПДВ-рахунку до бюджету для сплати ПЗ за звітною декларацією або збільшуючим УР, а також у рахунок погашення податкового боргу з ПДВ

641/ПДВ

315/ПДВ

80000

3

Повернено надміру перераховані кошти з ПДВ-рахунку на поточний рахунок платника (на підставі додатка Д4 до декларації з ПДВ)

311

315/ПДВ

15000

4

Надійшли з бюджету надміру сплачені ПЗ на ПДВ-рахунок (на підставі заяви згідно зі ст. 43 ПКУ)

315/ПДВ

641/ПДВ

8000

5

Перераховано до бюджету залишок коштів з ПДВ-рахунку внаслідок його закриття

641/ПДВ

315/ПДВ

5000

6

Отримано надміру сплачені кошти з бюджету після закриття ПДВ-рахунку на поточний рахунок експлатника ПДВ

311

641/ПДВ

12000

* Тут і далі показники умовні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі