Теми статей
Обрати теми

Донарахування ПДВ до мінбази в бухобліку

Солошенко Людмила, податковий експерт

Коли застосовується мінбаза? У загальному випадку базою оподаткування ПДВ є договірна вартість товарів/послуг (п. 188.1 ПКУ). Проте при дешевих продажах / безоплатних передачах треба враховувати правило мінбази абзацу другого п. 188.1 ПКУ). Ним установлено, що база не може бути нижча мінімального порога — мінімальної бази оподаткування, тобто:

— для товарів (послуг) — не нижче їх ціни придбання;

— для самостійно виготовлених товарів (послуг) — не нижче звичайної ціни;

— для необоротних активів (НА) — не нижче їх балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку на початок звітного (податкового) періоду постачання (а за відсутності обліку НА — не нижче їх звичайної ціни). Тому

якщо договірна (фактична) ціна виявилася нижча мінімальної бази оподаткування, то треба донарахувати ПДВ до рівня мінбази (тобто з перевищення мінімальної бази над договірною ціною)

При цьому не має значення, чи був відображений ПК при придбанні.

Податкова накладна на мінбазу. У зв’язку із цим у такому разі складають дві податкові накладні (ПН) (п. 15 Порядку № 1307*) :

— першу (поставну) — на договірну вартість (видається покупцеві);

— другу (мінбазну з типом причини «15» у лівій верхній частині) — на перевищення мінімальної бази над договірною ціною (покупцеві не видається, а залишається в продавця). Причому дозволено складати зведену мінбазну ПН не пізніше за останній день місяця, у якому здійснені дешеві продажі / безоплатні передачі. Детальніше про її складання див. «ПН на мінбазу» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48 (ср. ).

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

Врахуйте! Мінбазні ПЗ нараховують за тією ж ставкою, за якою оподатковується сама операція постачання і нараховується основний податок. Причому незалежно від того, був чи не був ПДВ на вході (тобто навіть якщо товар був куплений у неплатника — не плутати (!) з нарахуванням компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ).

Утім, у деяких випадках мінбаза не застосовується: наприклад, при експорті, пільгових операціях і особливих операціях, для яких установлена своя спеціальна база оподаткування (турпослугах, ПДВ-анулюванні та ін., детальніше див. «Мінбаза ПДВ: як визначити?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 85).

Відображення в декларації з ПДВ. Мінбазні ПЗ відображають у тих же рядках декларації з ПДВ, що й поставні ПЗ. Тобто в ряд. 1.1, 1.2 або 1.3 декларації — дивлячись за якою ставкою ПДВ оподатковується операція постачання (20 %, 7 % або 14 %).

Відображення в бухобліку. У бухгалтерському обліку донарахування мінбазних ПЗ (за мінбазною податковою накладною з типом причини «15») відображають записом: Дт 949 — Кт 641/ПДВ.

Приклад. Реалізовані матеріали покупцеві за зниженою договірною ціною 6000 грн (у тому числі ПДВ — 1000 грн). Покупна вартість матеріалів — 7000 грн (без ПДВ).

Мінбазні ПН при дешевому продажі

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Реалізовано матеріали покупцеві

361

712

6000

2

Нараховано ПЗ з ПДВ:

— поставні ПЗ — з договірної ціни

712

641/ПДВ

1000

— мінбазні ПЗ — з перевищення покупної ціни над договірною [(7000 грн - 5000 грн) х 20 % : 100 %]

949

641/ПДВ

400

3

Списано собівартість реалізованих матеріалів

943

201

7000

4

Отримано оплату від покупця

311

361

6000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі