Теми статей
Обрати теми

Звільнення від ПДВ та ввізного мита: відтепер і для генераторів, деяких електротоварів тощо

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Постанова КМУ від 09.11.2022 № 1260

Трохи історії

Про звільнення від ПДВ низки товарів з метою протидії коронавірусу, передбачене п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, ми розповідали в статті «Ковідна медпільга з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2021, № 98. Для реалізації зазначеного звільнення Кабмін постановою від 20.03.2020 № 224 затвердив відповідний перелік товарів (далі — Перелік № 224), до якого час від часу вносив точкові зміни.

А зовсім недавно постановою від 30.09.2022 № 1100 припасував Перелік № 224 під вимоги п. 915 розд. XXI МКУ, що передбачає звільнення від ввізного мита, причому теж у рамках заходів протидії коронавірусу.

Тож наразі у цілях застосування як п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, так і п. 915 розд. XXI МКУ маємо один і той самий перелік товарів, а саме Перелік № 224. При цьому обидві звільнюючі норми разом з Переліком № 224 діятимуть до останнього календарного дня місяця, в якому закінчиться оголошений КМУ коронавірусний карантин. Тобто поки що до 31 грудня 2022 року.

Постановою, що коментується, Кабмін учергове доповнив Перелік № 224 кількома позиціями в підрозділі «Інше» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари...». Про ці зміни й говоритимемо далі.

Висновок документа:

Кабмін звільнив від ПДВ та ввізного мита електрогенераторні установки, трансформатори та іншу електричну апаратуру, а також обладнання та пристрої для фільтрування або очищення води

Товари, що потрапили під звільнення

Найочікуваніша позиція з тих, що були додані до Переліку № 224, звісно, генератори електричного струму, точніше, електрогенераторні установки (код за УКТ ЗЕД 8502). Що це за агрегати, ми детально розповідали в статтях «Перебої з електрикою? Купіть генератор, не пошкодуєте!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 83 і «Купили генератор? Оподатковуємо й обліковуємо покупку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85.

Крім генераторів та товарів, зазначених вище у рамці, до Переліку № 224 потрапили також:

акумулятори електричні літій-іонні (код за УКТ ЗЕД 8507 60 00 00). Тобто на звичайні акумулятори для авто це звільнення, на жаль, не поширюється;

вимикачі, перемикачі, роз’єднувачі, реле, запобіжники плавкі, пристрої для гасіння стрибків напруги, штепсельні вилки і розетки та інші з’єднувачі, патрони для ламп тощо; з’єднувачі для оптичних волокон, волоконно-оптичних джгутів або кабелів (коди 8535 і 8536);

— пульти, панелі, розподільні щити (код 8537);

— ізолятори (код 8546).

Тож якщо ви так чи інакше маєте справу зі згаданими тут товарами, є сенс ознайомитися із новою редакцією Переліку № 224. Бо з 11 листопада — дати набрання чинності постановою, що коментується, — слід ураховувати спеціальні правила оподаткування цих товарів, і насамперед податком на додану вартість.

Звільнення від ПДВ

Для кого? Жодних обмежень щодо суб’єктного складу це звільнення не містить. Тому при дотриманні умов з Переліку № 224 воно застосовується незалежно від того, хто продає/виробляє/придбаває звільнені товари. Тобто постачальником (виробником, імпортером) може бути будь-який суб’єкт господарювання: і юрособа, і фізособа.

Ба більше!

Жодного зв’язку таких суб’єктів із медичною галуззю та/або їх участі у заходах із протидії коронавірусу не вимагається

Для яких операцій? Звільнення встановлено для операцій із:

увезення на митну територію України;

постачання на митній території України.

Для яких товарів? Звільнення працює за Переліком № 224 і застосовується:

— як до імпортних товарів, так і до товарів, вироблених в Україні (незалежно від дати виробництва/імпорту);

— на всіх етапах їх постачання.

Проте замало вписатися до переліку! Для застосування звільнення ще необхідно, щоб виконувалися умови з приміток до Переліку № 224. Так, приміткою 1 до Переліку № 224 визначено, що коди УКТ ЗЕД наведено в ньому довідково. А основною умовою для звільнення від ПДВ є відповідність товару назві товару, зазначеній у Переліку.

Але й це ще не все.

Висновок документа:

Для застосування звільнення від ПДВ до товарів, унесених до Переліку № 224 постановою, що коментується, ще необхідно, щоб виконувалися спеціальні умови

Ці спеціальні умови прописано у виносці «*» до підрозділу «Інше» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари...» Переліку № 224. Для товарів, уключених постановою, що коментується, до цього підрозділу, звільнення діє тільки за наявності:

документів про відповідність, передбачених технічними регламентами, дія яких поширюється на такі товари, та знаку відповідності, нанесеного на товар, — якщо товари техрегламентам відповідають,

або

— повідомлення Міненерго про введення в обіг таких товарів — якщо умови техрегламентів не виконані.

Чи можна не застосовувати? Ні, проігнорувати це звільнення не вийде. Оскільки пільга встановлена не для окремих платників податків, а для певних операцій, відмовитися від неї (навіть у якомусь одному або декількох періодах) платникам не можна (п. 30.4 ПКУ).

Інша річ, якщо не виконуються умови для звільнення, зазначені вище. Тоді звільнення не працює, й пільговий режим оподаткування не застосовується.

Які особливості звільнення? По-перше, пільгові товари, наявні в Переліку № 224, звільнено від компенсуючих податкових зобов’язань (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ. Тому якщо такі товари ввезли (придбали) до 11.11.2022 з ПДВ, а продаватимуть після цієї дати, вхідний ПДВ компенсувати не треба. При цьому податковий кредит (ПК) за вхідним ПДВ на загальних підставах зберігається.

По-друге, ковідне звільнення виведено з-під ПДВ-розподілу за ст. 199 ПКУ. Через це розраховувати коефіцієнт розподілу антиЧВ (у додатку Д6) і нараховувати розподільчі ПЗ тимчасовим пільговикам не треба.

А якщо на звільнений товар помилково нарахували ПДВ?

Тоді доведеться виправляти помилку. Нагадуємо, що покупець не має права на ПК за такою ПН. Відкоригувати надміру нарахований ПДВ продавець має шляхом складання розрахунку коригування і перевиписування нової пільгової податкової накладної з одночасним поверненням коштів покупцеві або їх заліком у рахунок майбутніх постачань.

Решту подробиць застосування цього звільнення читайте у статті «Ковідна медпільга з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2021, № 98 (ср. ).

Звільнення від ввізного мита

Умови такого звільнення аналогічні тим, що описані вище в розділі, присвяченому ПДВ. Тут варто хіба що додати, що митне оформлення товарів, звільнених від ввізного мита, здійснюється першочергово. Плата за виконання митних формальностей щодо таких товарів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для них, не справляється (п. 915 розд. XXI МКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі