№93

Податки & бухоблік, грудень, 2022/№ 93 Інші номери журналу ›
  • Прожитмінімум, мінзарплата та інші важливі цифри — 2023 Новий рік — нові показники, які треба застосовувати у розрахунках з фізичними особами. Пропонуємо у зручному табличному форматі важливі цифри на 2023 рік, які завжди повинні бути під рукою у бухгалтера.
  • ПДВ-наслідки генераторної пільги. Продовження Генераторна пільга наробила багато галасу. Потік запитань не зупиняється. У цій статті продовжимо відповідати на них. Нагадаємо: перша частина була зовсім нещодавно (див. «Генераторна пільга: наслідки в ПДВ-обліку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 91). Отже, ловіть нову партію запитань-відповідей щодо генераторної пільги.
  • Генераторна пільга з ПДВ та ввізного мита: чергові покращення Постанова КМУ від 29.11.2022 № 1340
  • Звітність до військкомату про транспорт: подання й штрафи Чи потрібно в грудні цього року подавати до військкомату Відомість про наявність транспортних засобів і техніки?.. Чи відбулися у зв’язку з відомими подіями якісь зміни в питаннях подання цієї звітності? Чи потрібна зараз довідка військкомату для постановки на облік (зняття з обліку) автомобіля в МВС? Ці питання від читачів під кінець року отримуємо все частіше. Отже, відповідаємо.
  • Єдиноподатники! Для фінзвітності — орієнтуйтеся на категорію підприємства Постанова Кабміну від 29.11.2022 № 1327*
  • Особи з інвалідністю та ЄСВ Приводом для написання цієї статті послужили запитання, що надійшли від наших передплатників. Вони об’єднані однією темою, а саме темою сплати ЄСВ з доходів працівників, яким установили інвалідність. Приєднуйтесь до розмови. Буде цікаво та пізнавально.
  • ЄСВ: працівник за основним місцем — відпочиває, за сумісництвом — працює Працівник за основним місцем роботи перебуває у тривалій відпустці за власний рахунок. Чи потрібно йому донараховувати ЄСВ до мінімального страхового внеску за сумісництвом?
  • Поїздка до іншого міста на один день: що з добовими? Водій кілька разів на місяць розвозить продукцію підприємства покупцям, які знаходяться в інших населених пунктах, та повертається до місця постійної роботи того ж дня. Чи вважаються такі одноденні поїздки відрядженням і чи потрібно виплачувати працівнику добові? Давайте в цьому розберемося.
  • Бізнес ФОП на дровах Як зігрітися в цих непростих умовах? Як варіант — топити дровами. Тому саме час розібратися, як ФОП може підзаробити на продажі дров для обігріву.
  • Операція «врятувати сільгоспчастку»! Для того, щоб і в наступному 2023 році бути платником сільгоспЄП, агропідприємства мають втримати свою сільгоспчастку на рівні 75 %. Щоб це зробити, аграрії мають починаючи за декілька місяців до кінця року аналізувати стан своєї сільгоспчастки. І якщо за їх підрахунками вона наближається до граничної межі (75 %), то їм варто негайно вносити певні корективи у свою роботу, щоб утримати частку на належному рівні. Що це за операції, поговоримо далі.
  • Матеріально відповідальна особа загинула: як передати справи іншій? Один із працівників підприємства — матеріально відповідальна особа терміново пішов до лав ЗСУ, нікому не передавав свою роботу та матеріальну відповідальність. На жаль, загинув. Як тепер оформити передачу матеріальних цінностей на іншого працівника? Хто буде підписувати акт прийому-передачі, проводити інвентаризацію? Давайте розберемося з цією проблемою.
  • Добровільні виплати мобілізованому та лікарняні Лист Мінсоцполітики від 06.10.2022 № 2809/0/5-22/45
  • Норма робочого часу на 2022 рік Строк дії воєнного стану, введеного в Україні з 24 лютого 2022 року, продовжувався у 2022 році 5 разів. Кожне продовження тягнуло за собою необхідність переобчислити норми робочого часу. Пропонуємо вам уточнену норму тривалості робочого часу на 2022 рік, розраховану за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними у суботу та неділю з однаковою тривалістю часу роботи за день протягом робочого тижня з урахуванням дії воєнного стану з 5 год 30 хв 24.03.2022 й до завершення 2022 року.
  • Норма робочого часу на 2023 рік Норму тривалості робочого часу на відповідний робочий рік роботодавці повинні розраховувати самостійно, враховуючи установлені на підприємстві тривалість робочого тижня, вихідні дні, тривалість щоденної роботи (зміни) тощо. Ми ж пропонуємо вам норми тривалості робочого часу на 2023 рік, розраховані за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними у суботу та неділю з однаковою тривалістю часу роботи за день протягом робочого тижня з урахуванням продовження воєнного стану до 5 год 30 хв 19.02.2023.
  • Індексуємо зарплату за грудень 2022 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. На індексацію за грудень впливає індекс інфляції за жовтень 2022 року. Він становить 102,5 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі