Теми статей
Обрати теми

Дооцінки, резервний капітал, використання прибутку — фінальні записи року

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Перед складанням річної фінзвітності слід списати суму дооцінок і використаний прибуток, донарахувати резервний капітал, вивести остаточну суму нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) поточного і минулих років. Нагадаємо, як це правильно зробити.

Списуємо суми дооцінок

За вимогами пп. 19 і 20 НП(С)БО 7 «Основні засоби» та пп. 22 і 23 НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи» результати першої дооцінки основних засобів (ОЗ) і нематеріальних активів (НМА), а також суму перевищення попередніх дооцінок над сумою неперекритих попередніх уцінок включають до складу капіталу в дооцінках. У бухобліку це виглядає так: Дт 10, 11, 12 — Кт 411 (412).

У подальшому суму, завислу на субрахунку 411 (412), списують до складу нерозподіленого прибутку (п. 21 НП(С)БО 7 і п. 24 НП(С)БО 8). Періодичність такого списання встановлюють у наказі про облікову політику підприємства (пп. 2.1 і 2.9 Методрекомендацій щодо облікової політики підприємства, затверджених наказом Мінфіну від 27.06.2013 № 635):

— один раз на рік (щомісячно, щокварталу) в сумі, пропорційній амортизації, або

при вибутті раніше переоціненого об’єкта ОЗ (НМА).

Тобто у грудні звітного року цей запис роблять усі підприємства (безумовно, окрім тих, хто списує суми переоцінки при вибутті об’єкта ОЗ/НМА). А ось сума списання залежить від обраного варіанта облікової політики. Так, якщо наказом передбачено:

щорічне списання сум дооцінки ОЗ (НМА) до складу нерозподіленого прибутку — запис роблять на суму, пропорційну річній амортизації переоцінених об’єктів;

щомісячне (щоквартальне) списання дооцінки — списують суму, пропорційну місячній (квартальній) амортизації.

Детальніше див. у статті «Зміна залишкової вартості основних засобів» // «Податки & бухоблік», 2020, № 85.

Таблиця 1. Списання суми дооцінок до нерозподіленого прибутку

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Списана сума дооцінки ОЗ/НМА (сума перевищення попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок)

411 «Дооцінка (уцінка) основних засобів»

(412 «Дооцінка (уцінка) нематеріальних активів»)

441 «Прибуток нерозподілений»

(442 «Непокриті збитки»)

2

Відкориговано відстрочені податкові зобов’язання, раніше відображені при нарахуванні суми дооцінки

54 «Відстрочені податкові зобов’язання»

411 «Дооцінка (уцінка) основних засобів»

(412 «Дооцінка (уцінка) нематеріальних активів»)

Нараховуємо резервний капітал

Товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю можуть створювати резервний капітал за рішенням загальних зборів учасників (п. 12 ч. 2 ст. 30 Закону № 2275*). Мати або створити резервний капітал знадобиться в тому випадку, якщо загальними зборами вирішено викупити частку у власному статутному капіталі для подальшого перепродажу (ч. 1 ст. 25 Закону № 2275). Інших вимог обов’язково формувати резервний капітал зараз немає.

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII.

А ось акціонерні товариства, які розміщують прості і привілейовані акції, зобов’язані створювати резервний капітал (ч. 4 ст. 19 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 № 514-VI). Формують його в розмірі не менше ніж 15 % статутного капіталу товариства. При цьому до досягнення встановленої статутом величини резервного капіталу розмір щорічних відрахувань не може бути меншим за 5 % суми чистого прибутку за рік.

Акціонерні товариства, які розміщують тільки прості акції, мають право сформувати резервний капітал у такому ж порядку.

Порядок формування і розмір резервного капіталу, а також розмір щорічних відрахувань до нього треба зафіксувати у статуті підприємства.

Таблиця 2. Нарахування резервного капіталу

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Відображено формування (збільшення) резервного капіталу за рахунок прибутку звітного року

443 «Прибуток, використаний у звітному періоді»

43 «Резервний капітал»

Закриваємо субрахунок 443

Тим підприємствам, які протягом звітного року здійснювали якісь відрахування за рахунок нерозподіленого прибутку, доведеться потурбуватися про списання залишків за субрахунком 443. Зокрема, якщо направили прибуток для:

— нарахування дивідендів власникам (Дт 443Кт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»);

— створення (збільшення) резервного капіталу (Дт 443Кт 43);

— збільшення статутного капіталу (Дт 443Кт 401 «Статутний капітал»).

Детальніше про збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку див. у статті «Прибуток розподілений і нерозподілений — у статутний капітал ТОВ!» // «Податки & бухоблік», 2021, № 18 (ср. ).

Для того, щоб закрити сальдо за Дт 443, на суму використаного протягом року прибутку зменшують нерозподілений прибуток (Дт 441 — Кт 443) та/або збільшують непокритий збиток (Дт 442 — Кт 443).

Зауважте: Інструкція № 291* передбачає згортання субрахунків 441 і 442 з виведенням сальдо тільки за одним із них. Тобто після списання використаного у звітному році прибутку (сальдо за Дт 443) записом Дт 441 (442) — Кт 443 і виведення сальдо на одному із субрахунків 441 або 442 залишиться остаточна сума нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) поточного і минулих років (кредитове або дебетове сальдо за рахунком 44). Саме її показують у рядку 1420 Балансу (суму непокритого збитку — у дужках).

* Інструкція про застосування Плану рахунків бухобліку активів, капіталу, зобов’язань… затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 № 291.

Таблиця 3. Закриття субрахунку 443 і виведення сальдо на 441/442

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Списана сума використаного протягом року прибутку на зменшення нерозподіленого прибутку та/або збільшення непокритого збитку

441 «Прибуток нерозподілений»

(442 «Непокриті збитки»)

443 «Прибуток, використаний у звітному періоді»

2

Списано непокриті збитки поточного року за рахунок нерозподіленого прибутку

441 «Прибуток нерозподілений»

442 «Непокриті збитки»

3

Направлено нерозподілений прибуток поточного року у зменшення непокритого збитку

Висновки

  • Суму перевищення попередніх дооцінок над сумою неперекритих попередніх уцінок, завислу у складі капіталу в дооцінках, списують до складу нерозподіленого прибутку.
  • Товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю можуть створювати резервний капітал за рішенням загальних зборів учасників.
  • Після списання використаного у звітному році прибутку остаточну суму нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) поточного і минулих років показують у рядку 1420 Балансу (суму непокритого збитку — у дужках).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі