Теми статей
Обрати теми

Чи варто боятися штрафу за запізнілий Z-звіт через блекаут

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За матеріалами категорії 109.18 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Довоєнний підхід. Відповідь на це запитання ви вже знаєте зі статті «Працюємо без електрики: варіанти для РРО-зобов’язаних» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85. Нагадаємо, свого часу податківці роз’яснювали (лист ДПСУ від 31.03.2020 № 1319/6/99-00-05-06-01-06/ІПК), що:

— чинним законодавством не передбачені штрафні (фінансові) санкції за нероздрукування Z-звіту протягом зміни у разі відключення електроенергії;

— немає законодавчих вимог підтверджувати документально факт відключення електроенергії

Хоча й рекомендували скласти акт (або інший розпорядчий документ довільної форми), в якому зафіксувати час відключення та відновлення постачання електроенергії, якщо Z-звіт буде сформовано в інший день після відкриття зміни.

Воєнні забаганки фіскалів. Що ж вони говорять зараз у консультації, що коментується?

Висновок документа

За нестворення (несвоєчасне створення) Z-звіту відповідальності не буде, якщо інформацією, розміщеною на вебпорталах енергопостачальних компаній, підтверджується, зокрема, факт потенційного/аварійного відключення електроенергії у відповідній місцевості чи неможливості її постачання через пошкодження енергетичних мереж тощо

Тобто до війни, коли електроенергія зникала вряди-годи, жодних вимог щось підтверджувати не було! Вистачало тільки внутрішнього акта.

А в умовах повномасштабної воєнної агресії і постійного очікування тривалого блекауту фіскалам захотілось «належних доказів», що підтверджували б факт «потенційного(?)/аварійного відключення електроенергії». Що ж це за докази?

Про довідки від обленерго у цій консультації навіть не згадується. Фіскалів задовольнить і скріншот повідомлення на сайті енергопостачальника в Інтернеті або аналогічного повідомлення у месенджері (Viber, Telegram тощо) чи мобільних додатках. Та чи завжди є час і можливість за нинішніх складних умов робити такі скріншоти? Питання, звісно, риторичне...

Згодні, такий підхід цілком виправданий, коли йдеться про неможливість виконання податкових обов’язків через відсутність електроенергії (див. статтю «Без світла: що зі звітністю, податками та податковими накладними?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 91). Адже в цьому випадку є спеціальна нормативка, якою передбачено подавати повідомлення про незаплановане відключення електропостачання разом із заявою про підтвердження такої неможливості (див. п. 11 Переліку документів, що підтверджують неможливість платника податків — юридичної особи... та п. 7 Переліку документів, що підтверджують неможливість платника податків — фізичної особи...*).

* Обидва переліки затверджені наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225.

А от у випадку із несвоєчасним виконанням Z-звіту ні Закон про РРО, ні підзаконна нормативка нічого подібного не вимагає. І до війни фіскали про це говорили прямо. А зараз, на жаль, заспівали інакше...

Та чи варто цим перейматися? Чи не ліпше взагалі не звертати на це увагу, а просто працювати, як працюється? Точніше, як дозволяють обставини, що нам непідвладні. Судіть самі.

Про яку відповідальність йдеться. Всі користувачі РРО/ПРРРО, безперечно, пам’ятають про свій святий обов’язок щодня роздруковувати (у чинній редакції — створювати в паперовій та/або електронній формі) Z-звіт, якщо цього дня проводилися розрахункові операції (п. 9 ст. 3 Закону про РРО).

А от про те, що

штраф за «невиконання щоденного друку фіскального звітного чека або його незберігання» восьмий рік як скасований,

багато хто вже й забув. Тож нагадаємо: колись ген-ген давно цей штраф був передбачений п. 4 ст. 17 Закону про РРО і становив 340 грн за кожен невиконаний Z-звіт. Але з 23.07.2015 ця норма із закону виключена. Однак його чомусь бояться й досі.

А чим же тоді лякають фіскали? Що ще залишилось?

У Законі про РРО — нічого! Драконівських штрафів за неоприбуткування готівки, що пов’язується із несвоєчасним виконанням Z-звіту, теж давно немає.

Є лише адмінштраф, який застосовний і протягом дії воєнного стану

І цього, до речі, не приховують самі податківці. Як у консультації, що коментується, так і в довоєнній БЗ 109.18, що чинна й нині, йдеться саме про адміністративну відповідальність «за порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків» за ст. 1551 КУпАП. Він накладається на осіб, які здійснюють розрахункові операції, у розмірі від 34 до 85 грн, а на посадових осіб суб’єктів господарювання від 85 до 170 грн. За порушення, здійснене особою, до якої протягом року застосовувалося адміністративне стягнення за такі ж порушення, розмір штрафу становить відповідно від 85 до 170 грн і від 170 до 340 грн.

При цьому податківці тільки складають протокол про адмінправопорушення (ст. 255 КУпАП), а розглядають справи суди на підставі цих протоколів (ст. 221 КУпАП). Таким чином,

строки давності для адмінштрафів за несвоєчасне виконання Z-звіту — 3 місяці з дня вчинення правопорушення

Адже таке порушення є разовим.

До закінчення зазначеного строку орган ДПСУ має скласти і передати до суду протокол про адміністративне правопорушення, а суд — розглянути справу і винести постанову про накладення штрафу (ст. 38 КУпАП).

А тепер поміркуйте, чи варто займатися дурницями на кшталт зберігання скріншотів, до яких закликають фіскали у консультації, що коментується? Чи не краще почитати дітям казочку, замість того щоб, коли з’явиться світло, шукати на сайтах обленерго якісь повідомлення...

Якщо ж вирішите, що варто, тоді збирайте хоч якісь можливі докази відсутності вашої вини. Адже саме вина є обов’язковим елементом адмінвідповідальності! А відсутність вини особи має означати й відсутність адмінштрафу (ст. 9 КУпАП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі