Теми статей
Обрати теми

Працюємо без електрики: варіанти для РРО-зобов’язаних

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Долати наслідки відсутності електроенергії користувачі РРО і ПРРО будуть принципово різнимии шляхами. Тож розповімо спочатку, як бути тим, хто користується класичним РРО. А для користувачів програмних РРО призначено окремий матеріал цього номера.

Якщо працювати без РРО

На жаль, для РРО-зобов’язаних це точно не варіант. На законних підставах він підходить лише тим, хто має право не застосовувати РРО зовсім (як-от ФОП на ЄП групи 1), або замість РРО використовувати РК і КОРО на підставі ст. 10 Закону про РРО (наприклад, ФОП на ЄП, що торгують уроздріб у сільській місцевості).

Решта мають знати, що

в період воєнного стану немає жодних послаблень, які б дозволяли здійснювати розрахункові операції без їх належного обліку

Тож якщо ви надумаєте торгувати «по-чорному», просто так вам з рук це не зійде. Особливо, якщо маєте справу з підакцизними товарами (докладніше — в статті «РРО/ПРРО: перевірки та відповідальність» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54). А ми натомість запропонуємо законослухняним платникам інші варіанти.

Якщо є альтернативне джерело електроенергії

Таким джерелом може бути генератор електричного струму. Про організаційні моменти його придбання читайте в статті «Перебої з електрикою? Купіть генератор, не пошкодуєте!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 83, а про податково-облікові нюанси — в статті «Купили генератор? Оподатковуємо й обліковуємо покупку» цього номера. Крім того, певну автономність може забезпечити потужний акумулятор чи хоча б комп’ютерний безперебійник.

За наявності цих чи інших альтернативних джерел електроенергії ви якийсь час зможете працювати на класичному РРО у звичайному режимі. Щоправда, забезпечити/відновити доступ до Інтернету з допомогою таких джерел вам навряд чи вдасться. Чи не стане це перешкодою у вашій роботі?

Якщо відсутній доступ до Інтернету

На щастя, для роботи РРО постійний доступ до Інтернету не потрібен. Адже класичний РРО передає електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків на сервер ДПСУ не в реальному режимі, а накопичує їх протягом 72 годин або до переповнення пам’яті носія контрольної стрічки.

Якщо ж з’єднання з Інтернетом не з’явиться через 72 години, проведення розрахунків доведеться призупинити, оскільки робота РРО буде заблокована

Те саме відбудеться при переповненні пам’яті носія контрольної стрічки.

Зверніть увагу! Уникнути відповідальності за неподання електронної РРО-інформації можна, тільки якщо затримка не перевищує 7 робочих днів і при цьому наявні відповідні документи, які підтверджують факт пошкодження телекомунікаційної мережі чи відключення електроенергії (БЗ 109.18). Інакше — штраф у розмірі 510 грн (п. 10 ст. 17 Закону про РРО). Тож не полініться хоча б скласти внутрішній акт, бо навряд чи вдасться зараз отримати «відповідний» документ у енергопостачальника або оператора зв’язку.

Разом з тим, у іншому своєму роз’ясненні, яке має статус індивідуальної консультації (лист ДПСУ від 31.03.2020 № 1319/6/99-00-05-06-01-06/ІПК), податківці стверджують, що

чинне законодавство не вимагає від суб’єкта господарювання обов’язкового складання будь-якого документа, що підтверджує факт відключення електроенергії

І в цьому ми з ними абсолютно згодні...

Ваша торгова точка обладнана POS-терміналом? Для його роботи небхідний постійний доступ до Інтернету, інакше розрахуватися платіжними картками ваші покупці не зможуть. А це теж загрожує штрафом, причому доволі солідним — від 1700 до 3400 грн за порушення, вчинене вперше, і від 8500 до 17000 грн за повторне порушення протягом року (ст. 16315 КУпАП). Утім переважна більшість сучасних POS-терміналів уміє працювати через GSM-мережу, тож доки не «ліг» мобільний оператор, проблем із безготівковими розрахунками бути не повинно.

Якщо припинити роботу

Після прочитаного вище дехто задумається: а чи не краще взагалі припинити торгівлю?! Принаймні хоч штрафів ніяких не буде.

Такий вихід із ситуації цілком можливий. Ви можете прийняти рішення про те, що при відключенні електричної енергії не проводитимете розрахункові операції до відновлення електропостачання. В такому разі

за відсутності електроенергії ви не маєте права торгувати за готівку або із застосуванням платіжних карток

Щоправда, можна виписувати рахунки зі своїми IBAN-реквізитами й направляти покупців для їх оплати до найближчого банку. Або ж такі рахунки покупці можуть оплатити зі свого смартфону через онлайн-банкінг, мобільний застосунок тощо.

А от надавати реквізити своєї особистої платіжної картки не слід. Бо використовувати її в підприємницькій діяльності категорично заборонено! До речі, перекази за реквізитами корпоративної картки (картки-ключ) або картки, відкритої на ФОП, краще теж не приймати. Оскільки податківці вимагають обов’язково проводити їх через РРО. Попри те, що ми не погоджуємося з ними, дратувати їх усе ж не варто.

Про прийняте рішення не працювати без світла ви маєте повідомити податківців (див. БЗ 109.09):

або на етапі реєстрації РРО шляхом проставлення відповідної позначки в розд. 8 заяви № 1-РРО про те, що КОРО на цей РРО не реєструється. Цю інформацію податківці зазначать у реєстраційному посвідченні на РРО;

або в ході експлуатації РРО шляхом подання заяви № 2-КОРО для скасування реєстрації КОРО, що зареєстрована на цей РРО. У такому випадку доведеться подати ще заяву № 1-РРО з позначкою «Перереєстрація» та старе реєстраційне посвідчення, замість якого податківці видадуть нове. У ньому буде зазначено, що КОРО на цей РРО не реєструвалась. Детальніше про те, як правильно скасувати реєстрацію КОРО, читайте в статті «Відмовилися від КОРО на РРО: скасовуємо тільки останню чи всі?» цього номера.

Якщо електрики нема, а працювати хочеться

Відповідні правила для таких трудоголіків прописано у ст. 5 Закону про РРО. Одразу скажемо, що вони незастосовні для роздрібних торговців пальним. У разі відключення електроенергії проведення розрахункових операцій на АЗС не здійснюється (БЗ 109.11). Для решти ж передбачено, що:

у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням КОРО та РК

При перевищенні встановленого законом строку використання КОРО та РК продовжувати торгівлю за готівку або із застосуванням платіжних карток без РРО не можна. Інакше ви станете порушником, а за це загрожують штрафи (про них ішлося на самому початку статті).

Отже, якщо вирішите піти цим шляхом, у вас має бути КОРО, яка разом із РК зареєстрована у податковій на зареєстрований там же РРО (як це зробити, див. у спецвипуску «Податки & бухоблік», 2021, № 40). Щоденних записів до КОРО про рух готівки та суми розрахунків, а також обов’язкових підклеювань до неї роздрукованих Z-звітів, як це вимагалось раніше, наразі робити не треба! На сьогодні така КОРО використовується лише як тимчасовий замінник РРО, що не працює, у тому числі й через відключення електроенергії.

Ось стислий алгоритм дій у такому разі (див. також дві консультації у БЗ 109.09 — цю і цю).

Етап 1. Підготовка до здійснення розрахункових операцій.

1. Після відключення електроенергії касир підраховує суму виручки, що перебуває у скриньці РРО, і записує її до корінця першої розрахункової квитанції з позначкою «Службове внесення» (БЗ 109.08).

2. Касир заповнює графи 1 — 5 розділу 2 КОРО.

Етап 2. Оформлення розрахункових операцій.

1. На кожну покупку заповнюють розрахункову квитанцію (корінець і відривну частину) і видають її покупцеві

Детальніше див. у статті «Заповнення розрахункової квитанції: чи обов’язково зазначати найменування та одиницю виміру кожного товару?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 58. Суму готівки, виданої з місця проведення розрахунків, уписують до корінця розрахункової квитанції з позначкою «Службова видача».

2. До розділу 1 КОРО вносять дані за кожен день розрахунків з використанням РК. При цьому в записах за перший день враховують інформацію про суми розрахунків, які були проведені з початку робочого дня до відключення електроенергії (на підставі контрольної стрічки РРО).

Якщо в кінці робочого дня фіскальний звітний чек не створювався через відсутність електроенергії, в графі 2 розділу 1 КОРО замість номера Z-звіту зазначають номер РК, яка використовувалася.

3. За кожен робочий день до розділу 2 КОРО вносять записи про реквізити розрахункових квитанцій до і після закінчення використання РК у межах робочого дня або зміни. Причому щодня заповнюють тільки графи 3 — 7.

Якщо електропостачання відновили

1. Перше, що треба зробити — провести через РРО суми розрахунків за час роботи до відключення електроенергії, якщо інформація про ці суми не збереглася в РРО (у разі обнулення оперативної пам’яті). Зазначені суми вводять до РРО окремо за кожною ставкою ПДВ та акцизного податку на підставі контрольної стрічки. За необхідності може бути виконано операцію «службове внесення» на суму готівки, що зберігається на місці проведення розрахунків (розмінної монети).

2. Підраховують суму розрахунків, оформлених за допомогою РК, за корінцями розрахункових квитанцій. Суму залишку готівки на місці проведення розрахунків записують до корінця останньої розрахункової квитанції з позначкою «Службова видача» (сюди буде включено і суму, що перебувала у скриньці РРО на момент відключення електроенергії, — етап 1, якщо вона не була інкасована раніше).

3. Проводять через РРО суму розрахункових операцій, які були оформлені розрахунковими квитанціями за період відключення електроенергії, окремо за кожною ставкою ПДВ та акцизного податку. При цьому

пробивати через РРО окремі чеки за кожною заповненою розрахунковою квитанцією не потрібно

На суму коштів, виданих з місця проведення розрахунків за розрахунковими квитанціями, роблять операцію «службова видача».

4. Виконують Z-звіт і на його підставі заповнюють розділ 1 КОРО. Якщо РРО не працював декілька днів, у розділі 1 КОРО слід зазначити, за які дати підсумовано дані в Z-звіті.

5. Заповнюють графи 6 — 8 розділу 2 КОРО.

Але це ще не все. Податківці змушують тих, хто використовував РК і КОРО, після відновлення електроенергії подати Звіт за формою № ЗВР-1 (БЗ 109.12). Наша думка щодо цього протилежна: подавати такий звіт в органи ДПСУ не потрібно. Та якщо ви не звикли сперечатися з фіскалами, то краще подайте його, заповнивши так, як вони рекомендують у згаданій вище консультації.

Якщо Z-звіт не формували кілька днів

У період відсутності електроенергії ця ситуація може трапитися як у тих, хто відмовився від КОРО, так і в тих, хто замість РРО використовував РК і КОРО.

Якщо відмовилися від КОРО. Іх насамперед хвилює запитання, чи не буде якихось штрафів, якщо електроенергію дали аж наступного дня, а за попередній день сформувати Z-звіт не вдалося. Щодо цього податківці роз’яснюють (лист ДПСУ від 31.03.2020 № 1319/6/99-00-05-06-01-06/ІПК):

чинним законодавством не передбачені штрафні (фінансові) санкції за нероздрукування Z-звіту протягом зміни у разі відключення електроенергії

До речі, неоприбуткуванням готівки теж можна не перейматися, оскільки п’ятикратні штрафи за таке порушення вже давно пішли в небуття. Тож у разі відновлення електроенергії у інший робочий день, ніж той, коли було відкрито зміну, Z-звіт можна зняти у наступний робочий день, коли суб’єкт господарювання розпочне роботу. У такому випадку доцільно скласти акт із зазначенням часу відключення електроенергії та часу її відновлення.

Якщо використовуєте РК і КОРО. Для вас усі проблеми вирішено, образно кажучи, на найвищому рівні. Верховний Суд постановив (див. постанову ВС від 06.10.2021 у справі № 821/1241/17), що у разі тимчасового відключення електроенергії, за умови здійснення відповідних записів щодо проведених розрахункових операцій у КОРО і РК

відповідальність за нероздрукування фіскальних звітних чеків та неоприбуткування готівкових коштів у день їх надходження за такими операціями виключається

Свого часу ми доходили такого самого висновку: достатньо внести дані розрахункових квитанцій до КОРО — і вся готівка (у тому числі й та, що залишалася у скриньці РРО) буде оприбуткованою. Докладніше про це читайте в статті «Вийшов з ладу РРО: як оприбуткувати готівку?» // «Податки & бухоблік», 2020, № 72.

Висновки

  • Суб’єкт господарювання може прийняти рішення про те, що при відключенні електричної енергії не проводитиме розрахункові операції до відновлення електропостачання. Для цього слід відмовитися від використання КОРО під час реєстрації нового РРО або скасувати її реєстрацію в ході експлуатації РРО.
  • Для проведення розрахункових операцій у разі тимчасового відключення електроенергії суб’єкт господарювання повинен мати КОРО, яка разом із РК зареєстрована у податковій на зареєстрований там же РРО. Строк її використання — не більше 7 робочих днів.
  • На кожну покупку слід заповнити розрахункову квитанцію (корінець і відривну частину) і видати її покупцеві. У разі відновлення електропостачання пробивати через РРО окремі чеки за кожною заповненою розрахунковою квитанцією не потрібно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі