Теми статей
Обрати теми

Звітність ФОП на спецЄП, що ліквідувався: як робити не слід

Клец Віталіна, податковий експерт
Типова ситуація. ФОП у 2022 році спершу перейшов з групи 3 спрощенки 5 % на спецЄП, а потім задумав взагалі зареєструвати припинення діяльності. Багато хто робить помилки на етапі подання фінальної звітності. Тож розповімо, як краще це зробити і чого робити точно не слід!

«Довгий» варіант

Зареєструвати припинення діяльності — не напасть. Заяву можна подати навіть онлайн у «Дії» — і наступного дня ти вже не ФОП. А от що робити далі. З тією ж ліквідаційною звітністю.

Дехто обирав такий варіант «прощання» з ФОП-статусом та спецЄП-статусом: спершу відмовлявся від спецЄП, а вже потім — від статусу ФОП (реєстрував припинення підприємницької діяльності). Так наче більш зрозуміле питання подання останньої звітності. Та й вочевидь цьому сприяли проблеми з прийняттям «ліквідаційної» спецЄП-декларації (яка має подаватися з ЄСВ-додатком).

Нагадаємо, що «попрощатися» зі спецЄП досить просто:

подаємо заяву про перехід зі спецЄП на свою попередню ставку/групу ЄП або на загальну систему — і з першого дня наступного місяця ваш ФОП вже не платник спецЄП

Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Відмова від спецЄП: всім — майже без змін, аграріям — полегшення» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89.

Після «повернення» та реєстрації припинення з ліквідаційною звітністю все стандартно. У тому плані, що вона подається (з ЄСВ-додатком) за «перевіреними часом» формами звітності, з поданням яких немає жодних проблем.

Врахуйте лише, що

податківці наполягають на тому, що після припинення ФОП може звітувати тільки на папері (особисто, через уповноваженого або поштою) — категорія 107.01.07 БЗ

Але на практиці багатьом ФОП вдавалося відправити декларацію й онлайн.

А тепер давайте на прикладі подивимось, як мав ФОП відзвітувати за 2022 рік, якщо вирішив ліквідуватися саме цим шляхом.

img 1

Припустимо, з 01.01.2022 він був єдиноподатником групи 3, ставка ЄП 5 %, а з 14.04.2022 перейшов на спецЄП. Потім надав податківцям заяву про повернення до групи 3 спрощенки, ставка 5 %. З 01.012.2022 він знову став спрощенцем групи 3 зі ставкою 5 %, а 04.12.2022 зареєстрував припинення підприємницької діяльності.

У такому випадку він повинен подати:

Звітний період

Яку декларацію треба подати

Граничний строк її подання

І квартал

F0103307 (наказ Мінфіну від 09.12.2020 № 752).

Без ЄСВ-додатка

19.07.2022 (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ)

Півріччя (за І квартал та 1 — 13 квітня)

09.08.2022

Квітень

F0103203 (наказ Мінфіну від 26.04.2022 № 124).

Без ЄСВ-додатка

19 липня (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ)

Травень

20 червня

Червень

20 липня

Липень

22 серпня

Серпень

20 вересня

Вересень

20 жовтня

Жовтень

21 листопада

Листопад

20 грудня

Рік (з даними щодо ЄП за І квартал, 1 — 13 квітня, за 1 — 4* грудня; щодо ЄСВ за січень — грудень)

F0103307 (наказ Мінфіну від 09.12.2020 № 752).

З ЄСВ-додатком за 2022 рік

09.02.2023

Формально звітний період закінчується в день, коли податківці отримали від держреєстратора інформацію про припинення ФОП (п. 294.6 ПКУ). І хоча теоретично така інформація повинна надходити їм відразу (у день внесення запису про припинення в ЄДР), інколи вона приходить наступного дня чи навіть пізніше! Втім у нашому випадку це не є принциповим.

Як бачите, ЄСВ-додаток треба подати лише один раз — у складі останньої декларації єдиноподатника групи 3, ставка 5 %.

Одразу зі спецЄП

Тут теж у стандартний спосіб спочатку реєструємо припинення підприємницької діяльності (заяву можна подати навіть онлайн у «Дії»).

А як відзвітувати? Тут, теоретично, все навіть простіше, ніж у випадку, який було розглянуто вище. Розберемося відразу на прикладі.

Припустимо, ФОП спочатку був спрощенцем групи 3, ставка ЄП 5 %, а з 14.04.2022 перейшов на спецЄП і зареєстрував припинення підприємницької діяльності 04.12.2022, перебуваючи на спецЄП.

У такому разі він повинен подати декларацію платника «класичної» групи 3 (F0103307, на бланку з наказу Мінфіну від 09.12.2020 № 752) тільки за ті періоди, коли він працював у цій групі, тобто лише за І квартал та півріччя. Без ЄСВ-додатка!

Далі вже за 9 місяців та рік цю декларацію подавати не треба. Навіть незважаючи на те, що складаються ці декларації наростаючим підсумком. Підтверджують це і податківці (категорія 107.01.06 БЗ).

Також ФОП повинен щомісяця подавати декларацію зі спецЄП (F0103203, на бланку з наказу Мінфіну від 26.04.2022 № 124), починаючи з декларації за квітень. При цьому останню декларацію за грудень, тобто за місяць, у якому ФОП знявся з держреєстрації, треба подати з ЄСВ-додатком! У ньому показуємо ЄСВ, нарахований за весь період роботи на спрощенці, тобто за січень — грудень 2022.

І ось тут-то раніше були деякі проблеми з прийняттям цих декларацій. Але зараз ситуація наче зсунулася з мертвої точки і квитанції № 2 почали потроху приходити.

Знову ж таки, не факт, що після реєстрації припинення ФОП така декларація прийметься в електронній формі (див. вище). У такому разі її доведеться подавати особисто або поштою.

Як робити точно не слід?

Інтернетом гуляє така неправильна рекомендація (для тих, хто спочатку був на «класичному» ЄП, потім перейшов на спецЄП і на спецЄП зареєстрував припинення): мовляв, подайте останню декларацію спецєдиноподатника без ЄСВ-додатка, а потім — декларацію єдиноподатника «класичної» групи 3 з ЄСВ-додатком. Так от, так робити точно не слід! Чому?

Ну дивіться, нехай ФОП з 01.04.2022 перейшов на спецЄП із групи 3, ставка 5 %. Останню декларацію єдиноподатника «класичної» групи 3 він подає за І квартал. І все. У нього немає ніяких причин подавати цю декларацію за півріччя, 9 місяців чи рік (якщо тільки він не повернеться знов на ЄП 5 %). Ми про це вже казали вище, у тому числі про те, що саме такої логіки додержуються і податківці (категорія 107.01.06 БЗ).

Тому якщо ФОП, наприклад, у грудні знявся з держреєстрації, йому треба подати лише декларацію зі спецЄП за грудень з ЄСВ-додатком до неї. Ні про яку іншу декларацію, та ще й з ЄСВ-додатком, не може бути й мови!

Інша річ, якщо мова про ФОП, який у 2022 році на спецЄП перейшов із загальної системи. Тут, дійсно, окрім спецЄП-декларації із ЄСВ-додатком за місяці перебування на спрощеній системі, слід буде подати ще й декларацію про майновий стан із ЄСВ-додатком за місяці перебування на загальній системі (про що детальніше у статті «ФОП-загальносистемник перейшов на спецЄП та ліквідувався. Як подавати декларації» // «Податки & бухоблік», 2022, № 86).

А тепер — інший приклад. Припустимо, ФОП з початку року працював у групі 3, ставка 5 %, а з 01.12.2022 перейшов на спецЄП і зареєстрував припинення 25.12.2022. Як відзвітувати?

У цьому випадку треба подати декларацію єдиноподатника «класичної» групи 3 (квартальну) за І квартал, півріччя, 9 місяців та рік, бо частину IV кварталу ФОП ще був спрощенцем групи 3, ставка 5 %.

Але хоч воно і «проситься», в декларації за рік ми ЄСВ-додаток не заповнюємо! Заповнюємо ми його з декларацією зі спецЄП за грудень (місяць реєстрації припинення). Саме так радять звітувати податківці (категорія 107.01.07 БЗ):

«…фізична особа — підприємець — платник єдиного податку, який з середини податкового (звітного) періоду застосовує особливості оподаткування та щодо якого до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності, окрім останньої податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, затвердженої наказом № 124, подає декларацію, затверджену наказом № 578

Слід зазначити, що додаток 2… подається разом з останньою податковою декларацією платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні затвердженою, наказом № 124».

Тому будьте уважні, і якщо вже припинили ФОП на спецЄП, то подавайте саме декларацію зі спецЄП з ЄСВ-додатком.

Висновки

  • Не слухайте порад про те, що можна подати останню (ліквідаційну) декларацію спецЄП без ЄСВ-додатка, а ЄСВ-додаток, мовляв, — з декларацією групи 3 спрощенки 5 %, у якій ФОП працював до переходу на спецЄП. Це неправильний підхід! Вас змусять виправитися і подати ЄСВ-додаток із останньою спецЄП-декларацією.
  • Інша річ, якщо мова про ФОП, який у 2022 році на спецЄП перейшов із загальної системи. Тут, дійсно, окрім ліквідаційної спецЄП-декларації із ЄСВ-додатком за місяці перебування на спрощеній системі, слід буде подати ще й декларацію про майновий стан із ЄСВ-додатком за місяці перебування на загальній системі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі