Теми статей
Обрати теми

ФОП-загальносистемник перейшов на спецЄП та ліквідувався. Як подавати декларації

Нестеренко Максим, податковий експерт
ФОП перейшов на спецЄП з 01.04.2022, а 21.10.2022 був ліквідований (зареєстровано припинення). Яким чином цей ФОП має звітувати з ЄП за останній період і подавати ліквідаційну звітність з ЄСВ?

Запитання важливе. Його неодноразово ставили наші читачі на «гарячій лінії». Війна стала причиною того, що чимало ФОП ліквідувалися. Однак перед своєю ліквідацією вони деякий час працювали на спецЄП. Тож і остання їхня звітність теж буде спецЄПешною. Що це буде за звітність? І як її подавати? Давайте розбиратися!

Востаннє за спецЄП

Тут немає нічого складного. СпецЄПшна звітність у нас — щомісячна і складається без наростаючого підсумку (п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тож у нашому випадку достатньо подати декларацію за жовтень (не пізніше 21.11.2022), в якій буде зазначено усі доходи (у розумінні ст. 292 ПКУ), отримані платником спецЄП за період з 1 по 21 жовтня 2022 року. Ці доходи буде оподатковано єдиним податком за ставкою 2 % і на цьому єдиноподаткова історія ФОП буде завершена.

Подавати додатково ще одну декларацію зі звичайного ЄП (якщо ліквідований ФОП перейшов на спецЄП зі звичайного ЄП) не потрібно. Такого висновку доходять податківці (див. БЗ 107.01.06). При цьому не важливо, на якій групі звичайного ЄП ви були: ви вже відзвітували за той відрізок року, протягом якого були на звичайному ЄП.

А от якщо на спецЄП ліквідований ФОП перейшов із загальної системи, то з декларацією про майновий стан усе зовсім інакше. Ліквідований ФОП у будь-якому випадку повинен подати декларацію про майновий стан за 2022 рік і зазначити в ній доходи, отримані до переходу на спецЄП. Оскільки ФОП ліквідується не на загальній системі, НЕ застосовується ліквідаційний строк — протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення ФОП (БЗ 104.09).

Який же тоді строк подання декларації про майновий стан? Він загальний, як і для всіх випадків, коли ФОП-загальносистемник переходить на ЄП. Тобто ФОП подає лише річну декларацію про майновий стан до 1 травня 2023 року (п.п. 177.5.2 ПКУ) (див. також статтю «Декларація ФОП-загальносистемника: що змінили?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71). Аналогічного висновку доходять податківці (БЗ 104.09). Звичайний це був ЄП чи спецЄП, тут ролі не відіграє. Так само, як і те, що після переходу ФОП ліквідувався.

Востаннє за ЄСВ

Згідно з п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платник спецЄП звітує з ЄСВ «за себе» у звітності за грудень, яка у такого платника прирівнюється до ЄСВ-звітності за IV квартал. Тож саме у декларації за грудень за усі місяці перебування на ЄП (у т. ч. спецЄП) визначається сума ЄСВ «за себе», нарахованого у звітному році (за місяці перебування на ЄП). До декларацій за інші місяці додаток 2 щодо ЄСВ додається лише у виняткових випадках. Це або перехід зі спецЄП на загальну систему, або… ліквідація ФОП.

Для платників спецЄП функцію ЄСВ-звітності виконує додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Тож, виходячи із умов нашої ситуації, ФОП має заповнити додаток 2 до декларації зі спецЄП за жовтень і відобразити в ньому суму ЄСВ «за себе», нарахованого за місяці перебування на спецЄП (квітень — жовтень 2022).

Але тут є нюанс. Якщо ФОП скористався правом не сплачувати ЄСВ «за себе», передбаченим п. 919 розд. VIII Закону про ЄСВ, у додатку 2 відображається лише сума ЄСВ за місяці, за які внесок фактично нараховувався і сплачувався.

Тож якщо ФОП ЄСВ «за себе» не сплачував починаючи зі сплати за березень (див., зокрема, статтю «Воєнна можливість несплати ЄП та ЄСВ для ФОП: ситуація на зараз» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84), то і показувати ЄСВ по відповідних місяцях не слід. Якщо покажемо, то податківці зажадають сплати ЄСВ.

Тут узагалі виникає питання, чи потрібно нашому ФОП подавати додаток 2, якщо за місяці перебування на спецЄП він ЄСВ не сплачував. Адже нарахувань ЄСВ у ньому ні за одним місяцем звітного періоду не буде. Якщо провести аналогію з ЄСВ-пільговиками, то не потрібно (див. примітку 4 до декларації зі спецЄП).

До речі на практиці у ФОП — платників спецЄП часто не приймається спецЄПешна декларація із заповненим додатком 2. У такому випадку, якщо ви сплачували ЄСВ за місяці перебування на ЄП (у т. ч. спецЄП), рекомендуємо подавати таку декларацію вручну.

Щодо ЄСВ «за себе» по місяцях перебування на загальній системі (січень, лютий, та якщо ЄСВ було сплачено за березень, то і за нього) відзвітувати слід буде у додатку ЄСВ 1 до декларації про майновий стан.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі