Теми статей
Обрати теми

У номенклатурі компенсуючої податкової накладної зазначили первинку: чи змінювати її після отримання вхідної податкової накладної?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Податковий кредит (ПК) лютого — травня відображали за первинкою. І за придбаннями для пільгової діяльності компенсували його шляхом нарахування компенсуючих податкових зобов’язань (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ (а за покупками подвійного призначення — шляхом нарахування розподільчих ПЗ за ст. 199 ПКУ). Вхідні податкові накладні (ПН) лютого — травня були зареєстровані постачальниками своєчасно (до 15 липня). Чи треба після цього змінювати номенклатуру з «первинки» на «податкові накладні» в компенсуючих і розподільчих ПН?

На наш погляд, після реєстрації постачальниками вхідних ПН змінювати номенклатуру в компенсуючих і розподільчих ПН немає необхідності. Адже, як відомо, у номенклатурній графі 2 розділу Б компенсуючих (розподільчих) ПН зазначають реквізити (дати і порядкові номери) вхідних ПН та інших документів (митних декларацій, касових чеків, транспортних квитків тощо), на підставі яких був відображений ПК, який треба компенсувати (п.п. 1 п. 16 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307).

Ну а оскільки в цьому випадку ПК лютого — травня відображали за первинкою (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), то реквізити саме таких первинних документів і зазначили в номенклатурній графі 2 компенсуючих (розподільчих) ПН (приклад заповнення таких ПН см в статті «Компенсуюча ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48). Адже на момент складання компенсуючих (розподільчих) ПН інших вхідних документів, що підтверджують ПК, у платника просто не було (вхідні зареєстровані ПН ще були відсутні). Тому

компенсуючі (розподільчі) ПН були складені правильно і в такому їх заповненні жодної помилки немає

А те, що від постачальників потім надійшли зареєстровані ПН лютого — травня, є лише підтвердженням того, що раніше показаний ПК за платником зберігається й уточнювати (прибирати) його не слід. Тому вважаємо, що змінювати номенклатуру з «первинки» на «податкові накладні» в компенсуючих (розподільчих) ПН не треба. Тим паче, що це може принести платникові проблеми. Які?

Відомо, що змінити номенклатуру у звичайних податкових накладних можна за допомогою одного розрахунку коригування (РК). Для цього до ПН достатньо скласти один РК з рядками «-» / «+», у якому мінусовим рядком зняти колишню номенклатуру і плюсовим рядком замінити її на правильну.

Проте якщо починає йтися про компенсуючу ПН за п. 198.5 ПКУ (чи розподільчу ПН за п. 199.1 ПКУ), то тут одним РК, на жаль, не обійтися. Оскільки для заміни номенклатури в графі 2 таких ПН (навіть у тому випадку, якщо загальні обсяги не змінюються) податківці радять скласти:

— зменшуючий РК — для обнулення відповідного рядка компенсуючої (розподільчої) ПН і

— нову компенсуючу (розподільчу) ПН — на вхідну ПН з правильними реквізитами (БЗ 101.15, детальніше про це див. «Помилка в номенклатурі самозведеної ПН: як виправити?» // «Податки & бухоблік», 2020, № 4).

Тобто для зміни номенклатури в компенсуючих (розподільчих) ПН податківці рекомендують діяти у два кроки: через зменшуючий РК і перевиписування ПН. Проте перевиписування і повторна реєстрація компенсуючих (розподільчих) ПН за лютий — травень може для платника на рівному місці обернутися штрафом! А цього бути не повинно, жодні санкції до платника не можуть застосовуватися. Оскільки компенсуючі (розподільчі) ПН він уже зареєстрував своєчасно. І жодного порушення не допустив.

Тому навіть якщо і виникло величезне бажання переписати номенклатуру з «первинки» на «ПН», то це може принести неприємності платникові. Хоча насправді, повторимо: у складених компенсуючих (розподільчих) ПН жодної помилки не було. Тому і змінювати в них номенклатуру з «первинки» на «податкові накладні» платникові не треба. У зв’язку із цим і при проведенні річного ПДВ-перерахунку в грудні (за п. 199.4 ПКУ) в розподільчих РК фігуруватиме та сама номенклатура (тобто реквізити первинки) з розподільчих ПН за лютий — травень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі