Теми статей
Обрати теми

Розблокування ПН не буде: доля вхідного ПДВ у покупця

Казанова Марина, податковий експерт
Податкова накладна (ПН) заблокована, але постачальник не збирається подавати документи на її розблокування. Куди, а головне — коли списувати «вхідний» ПДВ покупцю?

Списати суми вхідного ПДВ на витрати ми зможемо в періоді, коли наш податковий кредит стане невідшкодованим. Тобто коли ми вже 100 % втратимо право на його відображення. А це буде в періоді, або коли сплинуть граничні строки для відображення податкового кредиту за ПН, або коли наша ПН вже точно не може бути зареєстрованою ще до спливу цього строку.

Тож сам по собі той факт, що продавець не подає розблокувальні документи і не планує їх подавати,

— не привід передчасно списати суми ПДВ на витрати

Адже, врешті-решт, він може пізніше все ж вирішити подати документи на розблокування. Або, можливо, йому вдасться зареєструвати на цю операцію іншу ПН (замість покинутої заблокованої). Оскільки просто кинути ПН, якщо постачання було реально здійснене, для нього загрожуватиме штрафом за відсутність реєстрації ПН.

У свою чергу, дострокове відображення витрат може обернутися неприємністю для покупця. Адже податківці при перевірці можуть угледіти їх завищення.

Тепер детальніше про те, коли ж саме податковий кредит за ПН буде остаточно втрачений.

Нагадаємо, що наразі за загальним правилом граничний строк відображення податкового кредиту дорівнює 365 днів з дати складання ПН (п. 198.6 ПКУ). Але, як підтверджують податківці (101.13 БЗ), на час воєнного стану перебіг цього строку призупиняється. Тобто фактично перебіг 365 днів на час дії воєнного стану, по суті, заморожується і продовжиться лише після закінчення воєнного стану.

По заблокованих ПН є ще свої додаткові умови. Так, за заблокованими ПН

перебіг загального строку в 365 днів продовжується ще й на весь час блокування ПН (п. 198.6 ПКУ)

Якщо постачальник не буде подавати документи для розблокування ПН, то фактично час блокування ПН дорівнюватиме часу, протягом якого постачальник має право подати документи на розблокування ПН. Після спливу цього строку ПН втратить статус заблокованої і перейде у статус «відмовлено в реєстрації».

За загальним правилом на розблокування ПН відводиться 365 днів, які настають за датою виникнення податкового зобов’язання, що відображене в ПН/РК. Але на час воєнного стану, як зазначають податківці, цей строк також подовжується відповідно до норм п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ (101.18 БЗ). Навіть попри останні законодавчі зміни, про які детальніше у статті «Відновлення строків подання податківцям документів (повідомлень) та Ко» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89 (ср. ).

Простіше кажучи, якщо б у нас не було військового стану (і строки не подовжувалися), то після спливу 365 днів, які були відведені для розблокування ПН (якщо постачальник так би і не подав документи для розблокування), ми мали б право списати суму ПДВ на витрати. Адже якщо постачальник не подав протягом установленого строку документи на розблокування (365 днів), то наша «заблокована» ПН вже й не могла бути зареєстрованою. І якщо постачальник нам би не зареєстрував іншу ПН на цю операцію (протягом тих же 365 днів з дати складання ПН), то податковий кредит був би за такою ПН втрачений.

Але військовий стан вніс свої корективи з подовженням строків. Фактично, втраченим»наш податковий кредит (у випадку якщо постачальник не буде подавати розблокувальні документи)

буде вважатися, коли сплинуть «подовжені» строки на подання платником розблокувальних документів (а це 365 днів після дати складання ПН + час призупинення цього строку на період воєнного стану)

Узагалі, якщо платник так і не подасть документи для розблокування ПН, то після закінчення граничного строку, відведеного для їх подання, податківці приймуть рішення про відмову в реєстрації ПН (п. 11 Порядку № 520*). Дата цього рішення про відмову в реєстрації ПН і може бути орієнтиром того, що строк подання «розблокувальних» документів сплив (звісно, за умови, що постачальник дійсно не подавав документи для розблокування ПН).

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

Щодо власне списання податкового кредиту на витрати, то його відображаємо проводкою: Дт 949 — Кт 644/ «Податковий кредит непідтверджений».

Отже, підсумуємо. Те, що постачальник не збирається розблоковувати ПН, — ще не привід одразу списати суму ПДВ за податковою накладною на витрати. Таке право у нас з’явиться, коли сплинуть граничні строки відображення податкового кредиту за операцію.

Якщо ПН заблокована і продавець не буде її розблоковувати і не буде реєструвати іншу (замість заблокованої) ПН на операцію, то списати суму ПДВ можна буде в періоді, коли сплинуть строки подання документів для розблокування ПН (це 365 днів з дня ПН + подовження цього строку на час воєнного стану).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі