Теми статей
Обрати теми

Пільги з плати за землю

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Плата за землю справляється у двох формах: земельний податок або орендна плата за землю державної і комунальної власності (п.п. 14.1.147 ПКУ). У такому розрізі й нагадаємо спочатку про старі земельні пільги, а опісля розповімо про ті, що запроваджено під час війни.

Довоєнні пільги

Земельний податок. Пільги з цього податку надаються шляхом:

виключення земельних ділянок з переліку об’єктів оподаткування за певними критеріями (ст. 283 ПКУ);

звільнення від його сплати окремих категорій платників (ст. 281 та 282, а також пп. 1 і 7 підрозд. 6 розд. XX ПКУ — див. БЗ 111.04).

Зверніть увагу! Юридичні особи, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку згідно зі ст. 282 ПКУ або мають земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню згідно зі ст. 283 ПКУ, не звільняються від подання податкових декларацій з плати за землю (БЗ 111.05);

звільнення від обов’язку нараховувати, сплачувати та подавати податкову звітність платників єдиного податку за дотримання ними певних умов (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ).

Крім того, спеціальні повноваження щодо встановлення пільг із земельного податку мають органи місцевого самоврядування (ОМС) (п. 284.1 і 284.6, а також п. 11 підрозд. 6 розд. XX ПКУ). Про це читайте в статті «Отримали місцеві пільги із плати за землю? Уточніться!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 75.

Протягом дії воєнного стану (ВС) усі пільги щодо сплати земельного податку, які були встановлені раніше, залишаються чинними

Орендна плата. Донедавна податківці стверджували, що жодних пільг з орендної плати ПКУ не передбачено (БЗ 111.04, діяла до 01.07.2022). На сьогодні ситуація дещо змінилася. ОМС отримали право встановлювати для деяких категорій платників орендну плату в меншому розмірі, ніж законодавчо встановлений (п. 284.6, п. 11 підрозд. 6 розд. XX ПКУ). Про те, що такі послаблення є саме пільгами, свідчить і останній Довідник пільг № 111/1 станом на 01.10.2022 (коди 18010595 і 18010594 відповідно).

Воєнне звільнення

Воно передбачено п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому буде припинено/скасовано ВС. У цей період не нараховується та не сплачується плата за землю (ані земельний податок, ані орендна плата) за земельні ділянки:

1) розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на тимчасово окупованих територіях. Перелік таких територій затверджує КМУ;

2) визначені обласними військовими адміністраціями (ОВА) як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Щоб переконатись у тому, що ваші землі віднесено до земель, які звільнені за цією підставою, слід отримати довідку від ОВА з інформацією про засмічення чи про наявність фортифікаційних споруд.

Щодо п. 1 слід знати, що відповідного переліку територій від КМУ на сьогодні немає. У зв’язку з цим податківці зазначають (БЗ 111.05):

платникам плати за землю за відповідні ділянки у межах визначених Кабміном територій слід, за можливості, подати уточнюючі декларації (УД) після офіційного оприлюднення такого переліку територій

У таких УД необхідно податкові зобов’язання, які були задекларовані до сплати у раніше поданих податкових деклараціях:

— за січень та лютий 2022 року залишити незмінними;

— починаючи з березня 2022 року змінити та зазначити у розмірі «0».

Приклади заповнення УД із земельного податку та з орендної плати за 2022 рік розміщено на вебпорталі ДПС.

Детальніше про воєнне звільнення від плати за землю, а також про заповнення УД читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 23.

Ще раз підкреслимо: за формального підходу скористатися цим воєнним звільненням до затвердження кабмінівського переліку територій не можна. Тож краще дочекатися появи такого переліку і тільки після цього робити уточнення. Тоді питання у фіскалів з приводу правомірності застосування звільнення не виникатимуть.

Водночас якщо ви стовідсотково впевнені, що ваші земельні ділянки потраплять під воєнне звільнення, то можна провести уточнення вже зараз.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі