Теми статей
Обрати теми

Правила внутрішнього трудового розпорядку

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Правила внутрішнього трудового розпорядку (далі — Правила) — це локальний нормативний акт, який регламентує організацію праці на підприємстві. Далі поговоримо про те, яку інформацію слід зазначити в такому документі, розглянемо порядок його розробки та затвердження і, звичайно ж, наведемо зразок.

Правила визначають трудовий розпорядок підприємств (ст. 142 КЗпП). Це доволі детальний документ, у якому зафіксовано домовленості сторін трудового договору (працівників і роботодавця) із цілої низки кадрових питань, а саме:

— прийняття на роботу та звільнення з роботи;

— основні права та обов’язки працівників;

— основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу;

— встановлення робочого часу та часу відпочинку на підприємстві;

— надання відпусток;

— заохочення за успіхи в роботі;

— встановлення відповідальності за порушення трудової дисципліни;

— інші положення, що стосуються організації роботи на підприємстві.

Крім того, в Правилах конкретизують тривалість робочого тижня та щоденної роботи, а також час початку та закінчення щоденної роботи/зміни (ст. 52 і 57 КЗпП).

Зверніть увагу:

Правила встановлюють час початку та закінчення роботи тільки тих категорій працівників, для яких цей час є постійним

Якщо є необхідність і якщо це не заборонено Правилами, на прохання працівника йому можуть змінити встановлений режим роботи. Зміну режиму роботи оформлюють наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

Також відповідно до КЗпП у Правилах слід наводити:

— порядок чергування працівників у змінах (ст. 58);

— час початку і закінчення перерви для відпочинку та харчування (ст. 66);

— заохочення, які застосовуються (ст. 143);

— обов’язок працівників виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці (ст. 159).

Ну і, нарешті, у Правилах можна прописати:

— необхідність присутності або відсутність працівників на роботі в разі простою (див. лист Мінсоцполітики від 23.10.2007 № 257/06/187-07);

— порядок харчування протягом робочого часу на тих роботах, на яких у зв’язку з умовами виробництва не можна встановити перерву (див. лист Мінсоцполітики від 22.06.2007 № 199/13/116-07);

— зобов’язання адміністрації організувати облік явки на роботу і залишення роботи (див. лист Мінсоцполітики від 04.10.2013 № 179/06/186-13);

— порядок і умови застосування гнучкого режиму робочого часу, якщо він застосовується на підприємстві (див. п. 2.9 Методрекомендацій № 359) тощо.

При розробці Правил орієнтуйтеся на КЗпП і Типові правила № 213 (у частині, що не суперечить законодавству України).

У Правила не можна включати умови, що погіршують становище працівників порівняно з вимогами чинного законодавства (ст. 9 КЗпП).

Правила на кожному конкретному підприємстві розробляють роботодавець та виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник, представник трудового колективу). Затверджують їх загальні збори трудового колективу (ст. 142 КЗпП).

Зауважте: при дистанційній роботі Правила внутрішнього трудового розпорядку на працівників не поширюються, якщо інше не передбачено трудовим договором* (ч. 5 ст. 602 КЗпП). У загальному випадку такі працівники розподіляють робочий час на власний розсуд. Водночас безпосередньо в трудовому договорі про дистанційну роботу або в наказі (розпорядженні)** може бути зазначено, що на дистанційників поширюються загальні Правила внутрішнього трудового розпорядку.

* Типова форма такого трудового договору затверджена наказом Мінекономіки від 05.05.2021 № 913-21.

** У якому випадку дистанційна робота може вводитися наказом (розпорядженням) керівника підприємства без обов’язкового укладення трудового договору, див. у підрозділі 5.2.

А ось на працівників-надомників згідно з ч. 5 ст. 601 КЗпП поширюється загальний режим роботи. Тобто такі працівники повинні підпорядковуватися Правилам. Утім, у трудовому договорі про надомну роботу / наказі (розпорядженні) про введення надомної роботи може бути передбачено інше.

Що стосується всіх інших працівників, то Правила для них обов’язкові для виконання.

Кожен новоприйнятий працівник має бути ознайомлений з діючими на підприємстві Правилами (ст. 29 КЗпП). Причому допускається таке ознайомлення з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронного зв’язку. У такому разі підтвердженням ознайомлення буде факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем і працівником. У «паперовому» ж випадку факт ознайомлення підтверджується підписом працівника. Крім того, Правила вивішують в усіх підрозділах підприємства на видному місці.

Мінсоцполітики в окремих роз’ясненнях наполягає на обов’язковості Правил і для підприємців (див. листи від 21.06.2017 № 312/0/22-17/13 і від 28.12.2017 № 568/0/22-17/134). Проте в листі від 21.05.2019 № 34/0/23-19/133 представники цього відомства говорять уже про можливість складання зазначеного документа підприємцями. Тому якщо у вас Правил немає, апелюйте до того, що всі питання, для вирішення яких потрібні Правила, вже врегульовані в письмовому трудовому договорі з працівником.

Ну а тепер перейдемо до найцікавішого — зразка Правил внутрішнього трудового розпорядку.

img 1

завантажити файл

img 2

завантажити файл

img 3

завантажити файл

img 4

завантажити файл

img 5

завантажити файл

img 6

завантажити файл

img 7

завантажити файл

img 8

завантажити файл

висновки

  • Правила внутрішнього трудового розпорядку на кожному конкретному підприємстві розробляють роботодавець і виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник, представник трудового колективу). Затверджують їх загальні збори трудового колективу.
  • У Правила внутрішнього трудового розпорядку заборонено включати умови, що погіршують становище працівників порівняно з вимогами чинного законодавства.
  • При дистанційній роботі Правила внутрішнього трудового розпорядку на працівників не поширюються, якщо інше не передбачено трудовим договором.
  • Кожен новоприйнятий працівник має бути ознайомлений з діючими на підприємстві Правилами внутрішнього трудового розпорядку під підпис.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі