Теми статей
Обрати теми

Сумова помилка в розподільчій ПН

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Від помилок ніхто не застрахований. Безумовно, помилки можуть бути в тому числі й у зведених ПН. Будь-яку помилку завжди можна виправити, уся справа в ціні питання. По суті, механізм виправлення помилок у зведених ПН нічим не відрізняється від виправлення помилок у звичайних ПН. Проте тут є і своя специфіка. Давайте разом розберемося, як діяти, коли сумова помилка закралася в розподільчу ПН.

На сьогодні у ст. 192 ПКУ закладений єдиний механізм виправлення ПН-помилок — за допомогою РК. Немає тут жодних винятків для виправлення помилок у зведеній ПН. Отже, розпочнемо із загальних правил РК-виправлень, однакових для усіх ПН.

Виправляючий РК може бути складений і зареєстрований тільки (1) до ПН, яка зареєстрована в ЄРПН і (2) з дати її складання минуло не більше 1095 календарних днів* (п. 6 Порядку № 1246). При цьому, за загальними правилами, будь-який виправляючий РК складають на дату виявлення помилки. І хоча зведена ПН складається тільки для нарахування ПЗ собі і на ПК покупця ніяк не впливає, якщо граничні строки своєчасної реєстрації такого РК не сплинули, платникові вигідніше буде скласти його заднім числом. Адже це дозволить уникнути появи показника ∑Перевищ**, якщо порівнювати з виправленням сумової помилки шляхом перевиписки зведеної ПН (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 90, с. 19).

* Систему налаштовано так, що пізніший РК вона просто не пропустить (на сьогодні законність таких обмежень під питанням; див. «Податки & бухоблік», 2020, № 57, с. 10.

** Так, якщо помилкова ПН складена на меншу суму реальних ПЗ, то Перевищ вискочить уже в місяці виписки такої ПН, а якщо ПН виписана на суму більшу за реальні ПЗ — у місяці складання зменшуючого РК.

На жаль, податківці не дозволяють виправляти сумові помилки у звичайних ПН через один РК. Уся річ у тому, що прямо про порядок виправлення сумових помилок у п. 23 Порядку № 1307 нічого не сказано, тому вони просувають варіант виправлення таких помилок у два етапи. Добре, що відносно розподільчих зведених ПН податківці допускають можливість виправитися за допомогою одного РК, але тільки в тому випадку, коли помилилися саме в обсягах (101.15 БЗ). А ось інший вид помилок — із додаванням запису дозволяють виправляти тільки шляхом перевиписки нової ПН. Зокрема, при заниженні суми ПЗ у зведеній ПН, складеній згідно з п. 199.1 ПКУ (коли необхідно вилучити зайві ПН, які не підлягали включенню в таку ПН, і додати інші ПН), вони пропонують (101.15 БЗ):

(1) обнулити помилкову зведену ПН, склавши зменшуючий РК з типом причини 202 «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 199.1 ст. 199 ПКУ» до неї на всю суму ПЗ, і

(2) скласти нову зведену ПН, у якій зазначити правильні дані, у тому числі позиції, не відображені в помилковій ПН.

При цьому така нова зведена ПН складається на дату, але не пізніше за останній день звітного (податкового) періоду, в якому платник податків зобов’язаний був визначити відповідні ПЗ з ПДВ згідно з п. 199.1 ПКУ. До речі, механізм перевиписки ПН фіскали також пропонують у разі виправлення несумової помилки у зведеній ПН (101.15 БЗ). Детальніше про виправлення помилок у зведених ПН див. «Податки & бухоблік», 2021, № 35-36, с. 15.

Таким чином, виходячи з позиції фіскалів, порядок виправлення сумової помилки у зведеній розподільчій ПН залежить від виду помилки:

1) якщо у зведеній ПН помилка в обсязі — виправляємо за допомогою одного РК;

2) якщо рядка у зведеній ПН не було і його треба внести — складаємо обнуляючий РК і нову зведену ПН з урахуванням додаткового рядка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі